21:03 Пламен зажган - почеле 32. љетне олимпијске игре у Токију21:00 Србија избацила листу земаља из којих се може ући са потврдом о вакцинацији + 70.000 евра за злато у Токију20:10 Кремљ против ОХР: Инцидент јасно потврђује потребу укидања страног старатељства20:06 Нисмо се тако договорили: Талибани се буне што их Американци бомбардују19:47 Ово се зове чојство и јунаштво: Милан Благојевић због Инцковог наметања закона поднио оставку на судијску функцију15:47 Суверениста Џафи поздравља одлуку страног тутора, а у саопштењу уз "геноцид" уопште не помиње Сребреницу15:41 ПДП: "Инцкова одлука изазват ће додатне тензије и бити кориштена за политичке обрачуне"15:35 Шаровић: Штета што у СБ УН није прошла иницијатива Кине и Русије за укидање ОХР15:19 УС позива на заједничку реакцију свих странака из Српске против Инцка15:12 Ђокић: Инцко се требао бавити извјештајем независне комисије

Културни геноцид: Дон Мило Ђуканезе забранио српску азбуку у Монтенегру

Ћирилично писмо и српски језик елиминисани су из званичне употребе, чиме је прекршен Устав Црне Горе који гарантује равноправност ћирилице и латинице, оцијењено је на округом столу о теми "Национална самосвијест и ћирилица" који је одржан данас у Никшићу.

среда, 7 јуна, 2017 / 10:48

Округли сто, који су организовали Црногорско–руски културни центар, Институт за српску културу и Епархија будимљанско-никшићка, резултираће, како је најављено, доношењем декларације и захтјевима за заштиту Уставом загарантованог статуса српског језика и ћирилице, која ће бити упућена институцијама у Црној Гори.

Његово преосвештенство епископ будимљанско–никшићки Јоаникије истакао је да је ћирилично писмо веза са духовном и културном традицијом по којој се један народ препознаје и разумије друге културе и дарове других народа.

"Кроз наше ћирилично писмо наслоњени смо на велику јелинску културу и писменост, јер је ћирилица настала из старог грчког писма уз узимање елемената из других култура. Црна Гора је сва саздана на ћириличној традицији", рекао је владика Јоаникије.

Он је напоменуо да се не тражи избацивање латинице, али да морају бити равноправно заступљена оба писма, како гарантује и Устав Црне Горе.