Tихић представио свој и Додиков приједлог за већину

Предсједник СДА Сулејман Тихић представио је данас новинарима Приједлог за успостављање нове парламентарне већине на нивоу БиХ који је са лидером СНСД-а Милорадом Додиком потписао прошле седмице, као и договор о начину гласања у парламенту БиХ приликом смјена министара из СДА и министра иностраних послова БиХ Златка Лагумџије. Тихић је рекао да тиме жели показати […]

среда, октобар 24, 2012 / 18:43

Предсједник СДА Сулејман Тихић представио је данас новинарима Приједлог за успостављање нове парламентарне већине на нивоу БиХ који је са лидером СНСД-а Милорадом Додиком потписао прошле седмице, као и договор о начину гласања у парламенту БиХ приликом смјена министара из СДА и министра иностраних послова БиХ Златка Лагумџије.

Тихић је рекао да тиме жели показати да ништа посебно није понудио предсједнику СНСД-а, за разлику од СДП-а, од којег је затражио да представи јавности свој недавни договор са СНСД-ом.

Према потписаном договору, СНСД и СДА сагласне су да остане актуелна парламентарна већина у Савјету министара БиХ, с тим да министар иностраних послова Златко Лагумџија буде разријешен.

Ако остали представници СДП-а не желе остати у Савјету министара, њихове позиције припашће СДА, односно коалиционом партнеру којег предложи СДА, а СНСД и ДНС гласаће против смјена министара из СДА, наводи се у документу.

Договорено је да СДА гласа за смјену Лагумџије и замјеника предсједавајућег Представничког дома Дениса Бећировића, те да умјесто Бећировића буде именован нови члан Колегијума дома на приједлог СДА.

У року од највише 20 дана након смјене Лагумџије и осталих представника СДП-а у Савјету министара, биће именовани нови министри/замјеници министара на приједлог СДА или партнера којег СДА предложи као будућег члана парламентарне већине, наводи се у приједлогу споразума.

Посланици СНСД-а подржаће ове приједлоге СДА, а договорено је и да овај приједлог споразума буде понуђен СДС-у, ХДЗ-у БиХ и ХДЗ-у 1990, те странци коју СДА предложи као партнера и будућег члана парламентарне већине.

Тихић је на конференцији за новинаре након сједнице Предсједништва СДА поновио да је предсједник СНСД-а Милорад Додик испоштовао договор код гласања о смјени министара из СДА, а да то нису учинили ХДЗ и СДС, те да ствари када је ријеч о формирању парламентарне већине на нивоу БиХ још нису завршене, односно још није сигурно да ли СДА иде у опозицију.

"Вријеме ће показати како ће процеси тећи даље. Нису се све ствари сложиле, јер је ријеч о роговима у врећи које тешко могу да функционишу. Иако постоји договор, са толико различитих интереса не само политичких, већ и личних, те анимозитета међу људима, тешко се може радити. Не знам да ли је парламентарна већина без СДА озваничена; ако је озваничена не вјерујем да ће дуго трајати", прецизирао је Тихић.
Тихић је оптужио СДП да је одређеним уступцима СНСД-у поново платио позицију Лагумџије као министра иностраних послова БиХ.

"То је пребацивање 25.000 пензионера из Републике Српске на ПИО Федерације БиХ, укидање Електропреноса, ту је закон у вези са Централном банком, а код Обавјештајно-безбједносне агенције, Сипе, ДГС-а и УИО-а наводно су обећали да ће те организације бити враћене на ниво ентитета", рекао је Тихић.

Тихић је оптужио Лагумџију и за споразум са ХДЗ-ом о подјели Федерације и успостављање столног града Мостара, те додао да су преузимање финансијских ресурса и јавних предузећа у Федерацији БиХ били основа за гласање ХДЗ-а БиХ за смјену министара из СДА у Савјету министара БиХ.Оставите одговор