За Косово – Куманово!

На данашњи дан, 1912. Године, око 15.00 часова, Моравска прва дивизија српске војске ушла је у Куманово, што је означило тријумфални крај најпознатије битке из Првог балканског рата. Велика побједа код Куманова била је прва српска побједа у Првом балканском рату и најавила скори крај турске владавине на Балкану. Српска војска је послије више од […]

среда, 24 октобра, 2012 / 18:46

На данашњи дан, 1912. Године, око 15.00 часова, Моравска прва дивизија српске војске ушла је у Куманово, што је означило тријумфални крај најпознатије битке из Првог балканског рата.

Велика побједа код Куманова била је прва српска побједа у Првом балканском рату и најавила скори крај турске владавине на Балкану. Српска војска је послије више од 500 година поново овладала Косовом, а послије Кумановске битке ушла је и у Скопље, престоницу Србије из 14. вијека. У народу је послије битке настала изрека "За Косово – Куманово".

Кумановска битка вођена је 23. и 24. октобра 1912. године између српске и турске војске и била је то тзв. битка у сусрету, јер су обје војске јуриле једна према другој.
Како биљежи историја, због јаче концентрације српских трупа, иницијативе и храбрости војника и официра Прве српске армије, почетни турски напад је одбијен, а битка добијена изненада. Турска Вардарска армија била је разбијена и повукла се ка Скопљу, Штипу и Велесу.

Од оног што је остало упамћено, а тиче се стратегије и тока битке, пише се да су увиђајући стратегијску важност Овчег поља, висоравни источно од Скопља, начелник штаба Врховне команде српске војске генерал Радомир Путник и његов помоћник пуковник Живојин Мишић, сматрали да би се ту могла одиграти главна битка између српске и турске војске. Због тога су наредили Првој српској армији, под командом престолонасљедника Александра Карађорђевића, да у што краћем року, у продирању ка југу, спријечи концентрацију турских главних снага на Овчем пољу.

У покрету ка Овчем пољу Прва армија се задржала на положајима сјеверно од Куманова, очекујући долазак Треће српске армије са Косова. Турска Вардарска армија кретала се ка Кумановској висији, с намјером да српску војску што више задржи испред Овчег поља, гдје је намјеравала да води одсудну битку. Усљед претпоставке да ће главне турске снаге бити на Овчем пољу и усљед одсуства извиђања, Прва српска армија неочекивано је ушла у битку после изненадног напада турске Вардарске армије на положаје код Куманова 23. октобра.

Првог дана битке најжешћа борба вођена је на Сртевици гдје су четнички одред мајора Војина Поповића, војводе Вука и Седми пјешадијски пук одолели нападу далеко бројнијег и јачег непријатеља. Забиљежено је и да се посебним јунаштвом истакао мајор Војислав Николајевић који је у најкритичнијем моменту битке сâм кренуо у јуриш са заставом и повукао за собом остале војнике, док није пао тешко рањен.

Заузимањем Зебрњака, половином другог дана, српске јединице су потпуно разбиле османски распоред и натјерале их на повлачење.

Српском војском је командовао Радомир Путник, а турском Зеки Паша. Узима се да су губици у људству на свакој страни били око 4.500 људи, с тим да је турска страна имала 1.200 погинулих, а Србија дупло мање од тога.

Први балкански рат је почео када је у октобру 1912, Балкански Савез – Србија, Црна Гора, Бугарска и Грчка – објавио рат Османлијском царству, а до маја 1913, турско присуство у Европи сведено је на мостобран у Тракији.

Из Београда маратон и Црвена Звезда

Поводом обиљежавања 100 година од Кумановске битке, прије пет дана, испред куле Небојша у Београду седморо тркача започело је хуманитарни маратон "Хероји отаџбине". Крајњи циљ маратонаца је био Спомен-костурница Зебрњак, која се налази код Куманова. Тркачи, међу којима су и двије девојке, претрчали су за пет дана 600 километара, а успут су их угостили градови Јагодина, Ниш и Лесковац. Маратон, је организован под покровитељством председника Србије Томислава Николића и уз благослов патријарха Српске православне цркве Иринеја, завршен је данас 24. октобра.

Још једна занимљивост у вези обиљежавања битке је такође спортска. КК Црвена звезда ће за викенд одиграти меч са Кумановом у склопу обиљежавања сто година од чувене битке између српске и турске војске. Наиме, црвено-бијели у суботу у шестом колу АБА лиге у Скопљу играју против екипе МЗТ, а дан касније, 28. октобра гостују у Куманову истоименом македонском прволигашу. Изабраници тренера Владе Вукоичића ће у склопу обиљежавања сто година од битке код Куманова одиграти пријатељски меч који је заказан за 13 сати.

Такође, данас је у Београду организована Шетња за поносну Србију, у спомен на Кумановску битку. Преко двије хиљаде грађана се скупило да подржи "Шетњу захвалности – сјећање на поносну Србију 2012" и прошетало од зграде Владе Србије до споменика војводи Радомиру Путнику.