Тегелтија: Одобрена индиректна задужења

Народна скупштина Републике Српске разматрала је Приједлог одлуке о индиректном задуживању РС за рачун фондова социјалне сигурности и јавне здравствене установе од 265 милиона КМ. Министар финансија РС Зоран Тегелтија истакао је да се овом одлуком одобрава задужење Фонда за пензијско-инвалидско осигурање од 70 милиона КМ ради покрића законом утврђених права. "Овај фонд је у […]

среда, септембар 21, 2011 / 07:56

Народна скупштина Републике Српске разматрала је Приједлог одлуке о индиректном задуживању РС за рачун фондова социјалне сигурности и јавне здравствене установе од 265 милиона КМ.

Министар финансија РС Зоран Тегелтија истакао је да се овом одлуком одобрава задужење Фонда за пензијско-инвалидско осигурање од 70 милиона КМ ради покрића законом утврђених права.

"Овај фонд је у захтјеву за задужење навео проблем ликвидности, који је проистекао из дефицита претходног и текућег периода, те је због превазилажења тог проблема Управни одбор Фонда за пензијско-инвалидско осигурање донио одлуку о дугорочном задужењу", рекао је Тегелтија, образлажући ту одлуку.

Према његовим ријечима, Фонду здравственог осигурања одобрава се задужење од 140 милиона КМ ради покрића законом утврђених права и измирења обавеза према добављачима.

"Одобрава се задужење и Клиничког центра Бања Лука од 30 милиона КМ ради измирења обавеза према добављачима, те Јавног фонда за дјечју заштиту од 25 милиона КМ ради покрића законом утврђених права и финансијских обавеза за рефундацију накнаде плата за породиљско одсуство", додао је Тегелтија.

Он је нагласио да је евидентан раст прихода фондова из којих се финансирају текуће обавезе.

Министар финансија РС је напоменуо да ће се реализацијом ове одлуке привреди вратити око 40 милиона КМ.

"Сигурни смо да ће тај новац довести до повећаног степена ликвидности привреде. Фондови су у могућности да редовно финансирају обавезе и плаћају кредите након доношења ове одлуке и од овога ће корист имати корисници њихових услуга", закључио је Тегелтија.Оставите одговор