Такав вакат: Предсједница Жељка сматра да је вријеме да ми мало помогнемо ЕУ

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да је дошло вријеме да и БиХ мало помогне Европској унији да би она могла да помогне нама.

понедељак, јун 13, 2022 / 13:48

Осврћући се на јучерашњи састанак лидера парламентарних странака из БиХ са предсједником Европског савјета Шарлом Мишелом у Бриселу, Цвијановићева је рекла да и ЕУ жели да забиљежи одређени напредак.

"Оно што сам чула од предсједника /СНСД-а Милорада/ Додика и учесника састанка јесте да носе позитивне утиске, да су се организатори трудили да изађу у сусрет ономе што јесу реалности у оквиру БиХ и да документ који се тамо појавио, а који је исполиран у складу са захтјевима из Републике Српске, представља одређене орјентире како се понашати у наредном периоду", рекла је Цвијановићева новинарима у Челинцу.

Цвијановићева је навела да с обзиром на опредијељење да БиХ креће ка ЕУ и на чињеницу да је дошло до озбиљног застоја и да се није много тога дешавало на том плану у претходном периоду, овај састанак требало да буде нека подстицајна прича.

"Требало је да коначно почнемо радити одређене ствари, а да оне буду у складу са нашим уставним обавезама, али и нашим спољно-политичким опредјељењем", рекла је Цвијановићева.

Она је изразила жаљење што је дошло до несагласности и што су појединци ово искористили као полигон за одређена политичка препуцавања.

"Не свиђа ми се начин /лидера ПДП-а Бранислава/ Бореновића, који је у овој причи показао да није дорастао да сједи тамо за столом и рјешава одређене ствари. Једнако ми је неозбиљан и наступ лидера СДС-а који је прије неколико дана говорио како би, уколико би он побиједио на изборима, БиХ за осам година била у БиХ", подсјетила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, потребно је да БиХ покаже добру вољу и да се креће напријед ка ЕУ зато што се отварају врата, и то на прилично необичан начин у односу на све оно како се до сада дешавало у проширењу ЕУ.

"Због дешавања у Украјини и одређеним сусједним земљама, настоји се отворити простор да што прије дође до кандидатског статуса. Па онда, када је то тако, када су у питању неке друге државе које раније нису биле у реду чекања, онда је заиста ред да државе западног Балкана могу да се крећу на том путу, а не да буду стваљене у неки запећак", навела је Цвијановићева.

Цвијановићева је истакла да је задовољна оним што је чула од учесника састанка који су покушавали и успјели да мијењајући одређене ствари од оног како су биле првобитно зацртане.

"То није документ који је потписан, то није закон, али јесте озбиљан документ који би требало да покаже шта су то наши оријентири којим треба да се крећемо. Сигурна сам да ће бити много проблема у реализацији одређених ствари. Изгубили смо непотребно вријеме зато што се и даље инсистира на 14 приоритета, а сада нам говоре да је потребно да се забиљежи успјех у неколико тих кључних приоритета да бисмо могли да дођемо до кандидатског статуса", рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева тврди да је Република Српска на све то указивала прије три и више година, када се појавио документ од 14 приоритета.

"Тада смо рекли дајте да урадимо оно што је реално у том периоду, дајте нам кандидаткси статус, а након тога, сваки нови сет из тих 14 приоритета, важите за неку нову фазу. То значи да у фази када се чека датум за почетак преговора рјешавамо нека од тих питања, а некад друга када се почне са приступним преговорима", појаснила је Цвијановићева.

Међутим, подсјећа Цвијановићева, ЕУ је ишла прилично ригидно и тражила да се забиљежи значајан напредак у свих 14 приоритета, што просто није могуће зато што у БиХ још постоје одређени несређени односи и рачуни.

"Жалим што политичке партије из Републике Српске нису показале онај ниво сагласности и јединства и препознали ово као неку високорангирану тему којом у овом зло вријеме у Европи треба да покажемо и да смо расположени да причамо са људима из Европе, али и да видимо да су људи из Европе расположени да заједно са нама траже одређена рјешења", рекла је Цвијановићева.

Она је додала да је требало пружити руку, а не користити ово за неку политичку арену.Оставите одговор