Тадић: Србија неће ратовати

Предсједник Србије Борис Тадић поручио је да је ситуација на сјеверу Косова и Метохије тешка и драматична, јер сваки конфликт на западном Балкану може да прерасте у насиље са људским жртвама. Он је, обраћајући се на ванредној сједници Скуштине Србије, рекао да Србија не одустаје од мирољубиве политике и да мир нема алтернативу. Тадић је […]

недеља, јул 31, 2011 / 09:24

Предсједник Србије Борис Тадић поручио је да је ситуација на сјеверу Косова и Метохије тешка и драматична, јер сваки конфликт на западном Балкану може да прерасте у насиље са људским жртвама.

Он је, обраћајући се на ванредној сједници Скуштине Србије, рекао да Србија не одустаје од мирољубиве политике и да мир нема алтернативу.

Тадић је затражио од свих представника међународне заједнице да буду уздржани у овој политичкој кризи на Косову и да се понашају статусно неутрално, те да не воде опасну политку охрабривања Приштине на једностране потезе и да се не играју рата.

"Србија је земља мира. Србија неће ратовати и од те политике не одустајем. Када кажем да Србија неће водити рат, сматрам да говорим реченицу коју сваки политичар себи сваког јутра мора да каже. Свака друга реченица је опасна, јер легитимизује рат као средство за решавање проблема на простору западног Балкана", истакао је Тадић и поручио Србима на Косову и Метохији да су Влада, парламент Србије и он сам уз њих.

Он је рекао да нико не може ратом заштитити Србе на Косову, него само миром и да се само кроз дијалог може доћи до рјешења.

Тадић је навео да су појединци из међународне заједнице охрабривали Приштину да једнострано крене у заузимање прелаза, те додао да се акција албанске специјалне јединице "Росу" планирала мјесецима прије него што је реализована.

Он је рекао да је суштина интереса Приштине да промијени реалност на сјеверу Косова, а потом да дође до промјене етничке структуре, те додао да ће се Србија успротивити тој политици и указиваће на те намјере Приштине.

Тадић је затражио од међународне заједнице да успостави пређашње стање на сјеверу Косова, јер постоји опасност да акт насиља постане принцип свуда на западном Балкану.

Одговарајући на позив министра полиције Ивице Дачића да каже да ли су му, када је прихватан долазак Еулекса на Косово и Метохију, амерички и представници ЕУ обећали да неће бити промјене реалности на терену, Тадић је навео да је то био његов захтјев и да је добио увјеравања.

Он је навео да, када би Србија одустала од ЕУ, како су се залагали поједини опозициони посланици, то не би "ни за јоту" подигло шансе Србије да сачува суверенитет и интегритет на Косову.

Тадић је поновио да Србија неће у ЕУ, ако се поставио као услов признање косовске независности.

Он је оцијенио да, такође, никаква интеграција Србије у НАТО не би ријешила садашњи проблем Косова, као што сматрају неки опозициони посланици либерала.

Тадић је рекао да подршку неких држава ембаргу који је Приштина увела на увоз робе из централне Србије сматра веома штетним и противним основним принципима модерне Европе.

Скупштина Србије је ноћас на ванредној сједници усвојила огромном већином Декларацију о Косову и Метохији којом се осуђује свако насиље и позива да се криза настала једностраним актом Приштине ријеши мирним путем.

Декларацијом се међународна заједница позива да осуди сваки једнострани акт који угрожава успјех дијалога Београда и Приштине.

Ворлик: Приштинске власти самостално донијеле одлуку

Амерички амбасадор у Србији Мери Ворлик изјавила је да су приштинске власти самостално донијеле одлуку о слању полицијских снага на сјевер Косова, а не у координацији са међународном заједницом и САД.

"Та одлука је донесена искључиво од стране Приштине, а САД изражавају жаљење због свега што се издешавало протекле недјеље на Косову", рекла је Ворликова за београдски "Прес".

Она је рекла да САД позивају Београд и Приштину да "сједну за преговарачки сто и пронађу одрживо рјешење које, ће омогућити слободно кретање робе и људи".

Говорећи о улози Кфора и Еулекса, Ворликова је рекла да обје институције имају чврст мандат на Косову и да им је циљ обезбјеђење мира, стабилности и владавине права.

Што се тиче даљег тока преговора Београда и Приштине, Ворликова је и даље оптимиста, упркос "тешким тренуцима у протеклих неколико дана".

"На дужи период у интересу је Србије да пронађе модус вивенди за успостављање односа са Косовом. Не видим да било ко у ЕУ говори да је то питање које треба да се ријеши сутра или за неколико мјесеци", рекла је Ворликова.Оставите одговор