Тадић није за "Преокрет"

Предсједник Србије Борис Тадић изјавио је синоћ да не може да потпише програмски документ "Преокрет" који су представили ЛДП и СПО, јер се суштински не слаже са политиком одустајања од легитимних државних и националних интереса. "Политика на Косову не може да буде камен о нашем врату, али тај проблем не можемо решити ампутирањем дела тела", […]

недеља, новембар 6, 2011 / 11:11

Предсједник Србије Борис Тадић изјавио је синоћ да не може да потпише програмски документ "Преокрет" који су представили ЛДП и СПО, јер се суштински не слаже са политиком одустајања од легитимних државних и националних интереса.

"Политика на Косову не може да буде камен о нашем врату, али тај проблем не можемо решити ампутирањем дела тела", рекао је Тадић, на Копаонику на затварању регионалног семинара у организацији студената Факултета политичких наука, чија је овогодишња тема била "Србија у наредној деценији".

Он је истакао да се интереси Србије не могу редефинисати сваких неколико година само зато што су се промијениле међународне околности и додао да држава која се лако одриче својих легитимних интереса тог тренутка бива препозната од великих сила као земља којој се нови услови постављају од шале и губи кредибилитет у политици.

Осврћући се на програмски документ "Преокрет", предсједник Србије је објаснио да би примјеном плана Мартија Ахтисарија српски народ за три деценије потпуно нестао са Косова и Метохије, и да зато не може да подржи програмске захтјеве неких странака које инсистирају на заокрету у политици према Косову прихватањем тог плана.

"Идеја о одрицању о наших интереса на Косову и Метохији је опасна и са становишта евроинтеграција. Илузија је да би Србија ако би се одрекла својих интереса драматично убрзала процес приближавања ЕУ, а то доказује и пример окончања сарадње са Хашким трибуналом", рекао је Тадић.

Окончањем сарадње са Хашким трибуналом Србија је на неки начин разоткрила природу политике на европском континенту, јер се показало да у ЕУ у тренуцима кризе проширење није популарна тема, оцијенио је Тадић и додао да је зато илузија и заблуда да би Србија промјеном политике према Косову освојила нове развојне потенцијале и убрзала процес приближавања ЕУ.

Представници ЛДП-а, СПО, СДУ, дијела невладиног сектора и истакнути поједници из јавног живота Србије затражили су од предсједника Србије Бориса Тадића да потпише проглас "Преокрет", који подразумијева промјену косовске политике и наставак европских интеграција.0 КОМЕНТАРА

  1. Преокрет је сачињен од издајника и групе заведених, једни су Јуде, други су наивни и глупи. Свима је у глави само користољубље и цензус од 5%. Јебе им се ко и свима овдје и за Косово и за јад и биједу и Преокрет и Образ и 1389 и ЛДП, и Двери и Тадић, сви су они ту ради своје личне промоције. Србија мора пропасти јер је потпуно разједињена и људски и идеолошки и трговачки (Амери, Руси, ЕУ, Израел) и само тврде личне пазаре. Пропали смо.

Оставите одговор