Салехи: САД врше притисак на ИАЕА

Ирански шеф дипломатије Али Акбар Салехи рекао је да су САД извршиле притисак на Међународну агенцију за атомску енергију /ИАЕА/, истичући да се ова организација руководи политичким интересима у својим анализама нуклеарног програма Ирана. "Ако је ИАЕА непристрасна онда би требала да се одупре притиску неких земаља и обавља свој посао професионално", изјавио је Салехи, […]

недеља, новембар 6, 2011 / 11:06

Ирански шеф дипломатије Али Акбар Салехи рекао је да су САД извршиле притисак на Међународну агенцију за атомску енергију /ИАЕА/, истичући да се ова организација руководи политичким интересима у својим анализама нуклеарног програма Ирана.

"Ако је ИАЕА непристрасна онда би требала да се одупре притиску неких земаља и обавља свој посао професионално", изјавио је Салехи, који је бивши ирански шеф за нуклеарна питања.

Он је подсјетио да су Американци у прошлости посезали за документима као што је – "Скандал у Нигеру", који су кориштени као изговор за напад на Ирак.

"Након што су убили десетине хиљада невиних људи откривено је да је ријеч о фабрикованим и фалсификованим документима", рекао је Салехи.

Раније је јављено да ИАЕА припрема нови обавјештајни документ о тајном нуклеарном оружју Ирана.

САД и њени западни савезници оптужују Иран да развија нуклеарно оружје под изговором нуклеарног енергетског програма за цивилну употребу.

Техеран је одбацио све оптужбе рекавши да је циљ њиховог програма да задовољи потребе земље за електричном енергијом.Оставите одговор