Taдић: Не треба се ишчуђавати ни пред подјелом Косова

Предсjедник Србије Борис Тадић изјавио је данас да су све идеје за трајно рjешавање питања Косова и Метохије добродошле и да се не треба ишчуђавати ни пред идејом о подjели Косова будући да она већ дуго фигурира у српској јавности. Председник Србије је рекао да је потребно пронаћи решење које је прихватљиво и применљиво за […]

петак, мај 20, 2011 / 20:05

Предсjедник Србије Борис Тадић изјавио је данас да су све идеје за трајно рjешавање питања Косова и Метохије добродошле и да се не треба ишчуђавати ни пред идејом о подjели Косова будући да она већ дуго фигурира у српској јавности.

Председник Србије је рекао да је потребно пронаћи решење које је прихватљиво и применљиво за једну и другу страну и међународне чиниоце.

„Наш посао је да промијенимо реалност на терену и да је преокренемо у нашу корист али и да поштујемо албански народ. Нема ту неке тајне политике и потребе за бомбастичним насловима, свака идеја је добродошла и не треба да правимо спектакл од идеја које слушамо већ 50 година”, казао је Тадић новинарима, након сусрета са основцима са Косова и Метохије.

Према његовим ријечима, у трагању за рјешењем косовског проблема не треба покретати конвенционалне политичке кораке већ се мора дјеловати на иновативан начин. Као једно од рјешења које су у оптицају у јавности, Тадић је поменуо и концепт „двије Њемачке” који не подразумијева обавезу Србије да призна независност Косова, али оставља простор да се ријеше бројна животна питања која оптерећују припаднике оба народа.

„Нереалистично је да се сада бавимо прогнозама како ће тећи дијалог, јер он се сада фокусира прије свега на техничка питања. Србија је спремна да у дијалогу учествује на сваки начин и да рјешава историјски конфликт српског и албанског народа”, казао је Тадић.

„Ја у овом тренутку не бих калкулисао са рјешењима, јер ниједно рјешење није реалистично док се не уђе у нову фазу дијалога или док се дијалог не претвори у преговоре. За то је потребно да постоје повољне међународне околности, и није само жеља Србије и Албанаца са Косова одлучујућа за ту ствар већ читав међународни контекст”, рекао је Тадић.

Предсједник Србије је рекао да жели да консолидује политику Србије како би повећао шансе да одбрани легитимне државне интересе на Косову и Метохији, а то, прије свега подразумијева вођење мирољубиве политике, проналажење савезника на међународном плану и проналажење рјешења које је одрживо у економском, безбједносном и социјалном смислу.

„Ми са своје стране питању Косова треба да приступамо тако да пронађемо рјешење. Имали смо деценијама уназад политику у Србији која се бусала у груди у име патриотизма, у име неповлачења са наших граница, уствари наше границе су се повлачиле све више и више, улазили смо у ратове, губили животе, а све мање били у стању да бранимо наше легитимне интересе на КиМ”, објаснио је Тадић.

Поручио основцима да неће одустати од Косова

Борис Тадић је поручио данас основцима са Косова који бораве у Београду да Србија никада неће одустати од Косова и пожелео им сигурну будућност и мирно одрастање.

„Добродошли у Београд. Налазите се у својој земљи”, рекао је Тадић пред више од 1.200 ученика основних школа са Косова и Метохије који у Београду бораве у оквиру манифестације „Мала матура – велико срце”.

„Рекоше ми да долазите из свих дивних мјеста са нашег Косова и Метохије од којег ми никада нећемо одустати, јер је то мјесто гдје је грађен наш идентитет”, поручио је Тадић дјеци.

Он је захвалио основцима што „чувају наш идентитет и наше Косово и Метохију”.

Тадић је честитао ђацима на успјешном школовању и замолио их да слушају своје маме и тате.

„Немојте да се смијете када вам то кажем, јер то кажем и својим ћеркама. Сада кажем и вама, и од вас очекујем да испуњавате своје обавезе и да будете вриједни јер је то важно за ваше животе”, казао је предсједник Србије.

Тадић се дјеци обратио на платоу испред Палате Србија, гдје им је поручио да ће Србија све учинити да имају сигурну будућност и мирно одрастање.

Манифестацију „Мала матура – велико срце” организују министарства унутрашњих послова, за Косово и Метохију, просвете и науке, као и Град Београд.

Ученици са Косова бораве у Београду од 19. до 23. маја, а данас је дошло 1.260 дјеце чији су домаћини школе са 13 београдских општина.Оставите одговор