Тадић на Бриселском форуму

БРИСЕЛ – Предсједник Србије Борис Тадић састао се данас у Бриселу са шефицом европске дипломатије Кетрин Ештон у оквиру серије сусрета са званичницима ЕУ на маргинама тродневног Бриселског форума. Тадић и Ештон су разговарали о напорима које Србија чини да би добила статус кандидата у ЕУ и започела дијалог о чланству, као и о дијалогу […]

субота, март 26, 2011 / 13:46

БРИСЕЛ – Предсједник Србије Борис Тадић састао се данас у Бриселу са шефицом европске дипломатије Кетрин Ештон у оквиру серије сусрета са званичницима ЕУ на маргинама тродневног Бриселског форума.

Тадић и Ештон су разговарали о напорима које Србија чини да би добила статус кандидата у ЕУ и започела дијалог о чланству, као и о дијалогу Београд-Приштина, чија је друга рунда заказана за понедељак у Бриселу.

Тадић је разговоре са највишим званичницима ЕУ започео синоћ, сусретом са предсједником Савјета Уније Херманом ван Ромпејом, а за данас су заказани и састанци са предсједником Европског парламента Јержијем Бузеком и европским комесаром за проширење Штефаном Филеом.

У недељу, Тадић ће учествовати на панелу „Приближавање Балкана Европској унији”, на којем ће о евроинтеграцији региона говорити и премијер Црне Горе Игор Лукшић и представници ЕУ.

Бриселски форум организује невладина организација Маршалов фонд, одржава се шести пут и ове године окупиће 450 учесника из домена политичког, привредног, академског и медијског живота.

Осим предсједника Србије, међу најављеним учесницима су највиши званичници ЕУ – Херман ван Ромпеј, предсједник Европске комисије Жозе Мануел Барозо, председник ЕП Јержи Бузек, комесар за проширење Штефан Филе и други, а очекују се и највиши функционери САД, Светске трговинске организације, Свјетске банке, бројних председника и премијера.

Директор Балканског фонда за демократију Иво Вејвода оцијенио је уочи Форума да је учешће предсједника Тадића веома важно, јер је Форум јединствена прилика да се чује глас и све оно што се збива у Србији и у региону.Оставите одговор