Никола Маловић: Повлашћена географија

Када кажем да сам Бокељ од 1694. то не значи да сам се дебото повампирио него да сам потомак оних који су MDCXCIV године дошли у једини фјорд на Медитерану. Да живе.


Први Србин који је опловио свијет

Бока Которска вјековима је давала славне морепловце, не толико славне да би задивили свијет, јер су српске државничке амбиције увијек биле подаље од мора, за разлику од других медитеранских земаља које је управо Медитеран уздигао и цивилизацијски прославио.Никола Маловић: Отворени радио

Траје Божићни пост. Прича ми супруга за ручком да на пешкарији, приморском дијелу пијаце гдје се продају рибе, нема више мачака.


Никола Маловић: Питање правца

Од свих главних градова бивших СФРЈ република, само је Подгорица (1946) одустала од свога имена и узела Титово, за разлику од осталих – које су Титу даривале "неки од градова" уз додавање префикса: Титово Велење (Словенија), Титова Кореница (Хрватска), Титов Дрвар (БиХ), Титово Ужице, Титов Врбас и Титова Митровица (Србија са покрајинама, Војводином и Косовом) и Титов Велес (Македонија).


Родно коректно, нама владају политички проститути

Живим паралелно у двијема нашим стварностима, српској и црногорској, па више са сигурношћу не могу да кажем да ли драконске казне за оног ко за жену напише да је нпр. водич умјесто водичкиња – прописује Србија или Црна Гора. По систему спојених правних судова, зар је и битно?