Никола Маловић

Родно коректно, нама владају политички проститути

Живим паралелно у двијема нашим стварностима, српској и црногорској, па више са сигурношћу не могу да кажем да ли драконске казне за оног ко за жену напише да је нпр. водич умјесто водичкиња – прописује Србија или Црна Гора. По систему спојених правних судова, зар је и битно? Биће да је водичкиња ближа родно равноправној, […]

уторак, март 10, 2015 / 06:45

Живим паралелно у двијема нашим стварностима, српској и црногорској, па више са сигурношћу не могу да кажем да ли драконске казне за оног ко за жену напише да је нпр. водич умјесто водичкиња – прописује Србија или Црна Гора. По систему спојених правних судова, зар је и битно?

Биће да је водичкиња ближа родно равноправној, услужној Црној Гори, а именица напредњакиња рецимо, сервилној Сербији.

Но не бих да, како то можда нестрпљив читалац очекује, набрајам све (не)могуће облике родно-равноправних конверзија (типа: машиновођа/машинковоткиња?), него да обзнаним како је марта 2015. монтенегрински по опредјељењу, најтиражнији дневни лист у Црној Гори, објавио финалменте интервју на цијелој страни (?!) са српским писцем из Боке Которске, с мојом маленкошћу – што је опет по поенту споредно, иако је потпуно прећуткивање и апсолутна цензура трајала пуних 17 година. Since MXMCXVIII

Кажете да се бавите најтежом врстом писања, да некоме солите памет. Што тиме заправо желите да поручите? – гласи једно од питања. Желим да поручим како читалац од мене може очекивати да ћу показати прстом на чињеницу да су политичари одреда проститути – гласи један од одговора.

По први пут се дакле у роману "Једро наде" (Лагуна) помиње именица проститут у родно равноправном значењу: мушка проститутка. У језичком смислу имамо занимљиву ситуацију: што је рођено да буде само женско, мушко већински постаје. Сличан примјер рекао бих да нисмо имали до сада.

"Једро наде" пуно је политичара што се проституишу без обзира на пол. Дијеле се само на оне који се подају државе ради, а не на оне који се подају себе ради.

Изађемо ли за трен ван књижевности, чини ми се да наш глас пред изборе потражују само проститути и нико осим проститута (нека ми не замјере политичарке) – да би се подали наплативије, никако да би служили народу.

Уши ми сваког дана бриде од аудио шамара, а чарне очи пеку да би не гледале колико се само домаћи политички упосленици утркују да приђу ближе европским изасланицима, тим трећепозивцима међу изасланицима, не би ли се с њима руковали пред камерама, не би ли се с њима обожили у очима народа навиклог на официјелну истину с контролисаних ТВ канала. ЕУ је ту. Зато НАТО. И слично.

Са све вјеродостојнијим информацијама у вези с тим како је Европска унија (до)штампала 1.400 милијарди евра без покрића ту нема много, са све већом ћутњом у вези с тим како се за те хиперинфлаторне паре купују реалне Србије и Црне Горе, некога би од проститута требало да објесимо за муда. Да ли ће се то догодити не зависи од воље народа.

Него од клијентеле коју опслужују наши родно равноправни проститути. Српски политичари.Оставите одговор