Обрен паша Латас и Мала НАТО невјеста

Има сигурно много више тема које би требале бити у центру пажње него ова харанга о Добоју и Заједници турских општина.

уторак, 10 марта, 2015 / 08:41

Пише Марко Шикуљак

Толика се повика подигла по том случају. Рециклирани лидери разних удружења, на чијим челима су дуже него Ранка Мишић на челу синдиката (са идентичним резултатима), желе да знају какве су обавезе прикључења том удружењу. Сигурно Обрен Петровић крије како ће се пола Добоја морати обрезати, да би добили неку донацију, која ће бити искључиво у баклавама!

Тај турска заједница тешко да може бити нешто више од нашег Савеза општина и градова РС. Само што је наш моћан тек толико да само стење и моли владу да им не укине неки приход, док турски има довољно средстава и за инвестиције вани. Замислите, у Турској има општина по становништву великих колико цијела Српска. А шта ће Добој међу турским општинама? А шта ће Јерменија, Израел, Азербејџан… у Савјету Европе? Гањају неки свој интерес.

Још 2010. сам написао текст "Враћа ли се турски земан”, констатујући да се Турска враћа као геополитичка чињеница. Указано је и на начин на који Турци хватају копче сарадње: гдје год има реликата отоманске власти, они преко њих улазе на тржиште и политички збиљу. Нешто као што Хрватска има ексклузивне дистрибутере интереса у Широком бријегу. Или онако како Срби немају у свом расијању у Аустрији.

За Турке смо сви ми мали и мање више исти. Довољно да можемо са њима направити посла за себе. Један турски привредник "пријети” да подигне сточарску производњу у Семберији, јер може да откупи све што се ту произведе. Довољно да овдашњи пољопривредници већ почну куповати телад и правити планове како да од њих направе што дебље бикове.

Но међу Србима су увијек боље успјевали волови. И без десетерца и без гудала, гусла се о идентитету, историји, петвјековном ропству, свијетлим гробовима које издајемо зарад тренутног интереса. За који ни не знамо какав је.

Као да нам идентитет већ није измјењен, и као да нисмо активно у служби интереса оних који су нас клали прије 70-ак година. Но сад их зовемо партнерима, па о томе није лијепо да се прича.

Не прича се ни о томе да ми брзим корацима идемо ка НАТО пакту. Док је ситуација око Турака подијељена, о НАТО није била. Осим што су нас бомбардовали осиромашеним уранијумом, врло јасно смо створили консензус да тамо не идемо без референдума.

Без обира на то, Ана Тришић Бабић, коју је СНСД послао у Сарајево да заступа интересе Српске, активно наступа као да је пут у НАТО готова ствар. Уз њено име не можете изгуглати ни једну вијест у којој се не говори о изливима љубави према овој организацији.

Ја сам за НАТО, а за Додика не знам, вели АТБ. За Додика нико не зна, јер се за толике године није изјаснио да ли АТБ заступа усаглашен став Српске (и СНСД), да ли смо је ми убацили у редове НАТО лобиста, или НАТО у наше редове. И ко јој је дао дозволу да нам износи аргументе и реченичке склопове, које је чуо и народ Донбаса прије него их је Порошенко засуо фосфорним бомбама?

Има, као што рекох, много битнијих тема за расправу од ове двије. То што се много више говори о Добоју него о НАТО, јасно говори о схватању актуелниг стања, историје, идентитета, и градације тренутних интереса. Иду локални избори.

ПС: Град партнер Бање Луке већ више од деценију је Љвов са запада Украјине, колијевка русофобије у тој земљи.0 КОМЕНТАРА

 1. „Има сигурно много више тема које би требале бити у центру пажње него ова харанга о Добоју и Заједници турских општина.“

  Има јеботе…све теме су важније од овог и свега што опозиција износи.

 2. СНСД је примјер апсурда, а колико се наших општина побртимило са рецимо неким Њемачким градовима, зато што тамо иргете неки наши „радници на привременом (доживотно) раду“? Па јесу ли летјеле главе због такве сарадње са „окупаторима“ из Другог С.Р.? Нису, чак су то сви хвалили.

  Овај пут када је Турска због поплава и огромне штете у Добоју, прискочила у помоћ, помогла народу, помогла граду и због те врсте огромне помоћи, тај мали гест захвалности Добоја, све то наше партизанскобрадате мегданџије дочекују на нож и сјекиру? Очигледно да смо ми нека фрустрирана нација, преоптерећена предрасудама и стално под неким притиском без отклона сујете!

 3. Interesantno je kako nikom nije uocljiva konekcija Uros Gostic i Omer Petrovic koja funkcionise cijelo vrijeme nakon Garicevog ubistva!

  Iako SNSD ima poluprimitivne markentiske savjetnike interesantno je da je njihova tkz.“strategija sa probosanskom orijentacijom Saveza za promjene“ gdje ispada da su oni jedini CUVARI RS ( do poslednjeg Srbina i bukvalno) bila uspjesna.

  Mozda pocnemo stampati imovinske kartone CUVARA RS-a umjesto ubjedjivanja ko je veci Srbin…

 4. Marko je ovim tekstom otvorio jednu zaista zanimljivu „paralelu“ naše političke stvarnosti (buka oko bezznačajne asocijacije i zatišje o jednoj od ključnih tema naše budućnosti). No, zanimljivo je kako se rasprava po ovom pitanju brzo okončala…

  I mene zanima da li Ana Trišić Babić u javnosti iznosi stav Srpske i srpskog naroda, a ako je tako – gdje je taj stav usaglašen? Uostalom, možda su Dobojlije ovako odlučile „poučene“ stavovima Trišićeve, pa požurili da pristupe asocijaciji kakvu tvori jedna od vodećih NATO sila (Turske)… šta znam???

 5. Interesantno, u vezi bombardovanja SRJ 1999. tužba je podnijeta protiv SAD, Španije, Velike Britanije, Francuske, Belgije, Nemačke, Holandije, Portugala, Italije i Kanade. Turska jeste kao članica NATO učesvovala u ovoj operaciji, ali u tako minornom obimu da SRJ nije smatrala za potrebnim da je uvede u tužbu.

  Sad, tu mi je nejasno kako možemo graditi odnose sa ovima koje smo tužili za pokušaj genocida (tužene zemlje), a Turska nam je „neprihvatljiva“ iako je tokom 400-500 godina vladavine mogla potpuno istrijebiti srpski narod, a nije to učinila. Tužba SRJ protiv navedenih zemalja je odbijana iz formalno-pravnih razloga, a na kraju je tužilac povukao tužbu, međutim, nesporno je ostalo da je zločin počinjen. I sad, sa svim zlotvorima imamo odličnu saradnju (vlasti je čak promovišu), kako je krenulo već mo „na pragu“ NATO saveza, a samo nam je nekakva turska asocijacija „neprihvatljiva“…

  Meni to liči na politikanstvo!

 6. @ BORISLAV R., 15.03.2015. 18:39:00

  Odgovor na tvoje dileme dali su srbijanski izbori i naš prečanski stav da u NATO idemo zajedno sa BGD. Rusofilske i partije koje propagiraju neutralnost su potučene do nogu. Nisu preške cenzus. Srbija je nakon Putinove parada posjete i problema sa NISom, gasom, izvozom Fiata, faktičkim priznanjem Kosova u potpunosti okrenuta NATO integracijama. Dakle, tvoje dileme nema.

  „Beznačajna asocijacija“ nije beznačajna ako je posmatraš u lokalnim okvirima. Doboj je pretvoren u grad budžetlija a jedna po jedna firma, jedna po jedna lokacija, jedan po jedan hotel – postaje vlasništvo firmi i pojedinaca iz FBiH. Opštinska je uprava svojim uhodanim reketaškim sistemom uništila i ono malo preduzetničkog duha u Doboju. Najjači prevrednici u Doboju su burekdžija i kafandžija. Ceh jedne takve politike dolazi na naplatu i u vidu zeničke firme i zeničkh građevinskih radnika koji obnavljaju dobojski Dom zdravlja. Doboj jeste dobio neke pare od Turske ali će te pare brzo otići uz Bosnu i završiti u Zenici i Tešnju.

 7. ex-1978, 16.03.2015. 06:22:09

  Meni je i dalje nejasna ta „politika“ u kojoj nam je ulazak u NATO prihvatljiv, a dižemo „frku“ oko nekakve asocijacije i pored činjenice da je Turska jedna od jačih i značajnijih članica NATO saveza. Posprdljivo sam rekao da su Dobojlije „preduhitrile“ aktuelne vlasti Srbije i Srpske, te „savezništvo“ sa NATO članicama započele prije nego je to „ozvaničeno“.

  Što se tiče vaših navoda oko Doboja, OK – prihvatam! Samo mi nije jasno kako je moguće da u Prijedoru imamo identičnu sliku, a tu suvereno vladaju DNS i SNSD duže od decenije. Biće ipak da među našom pozicijom i opozicijom nema suštinske razlike… ja to sve podvodim pod kategoriju „okupacionih namjesnika“…

  Pozdrav!

 8. „Doboj jeste dobio neke pare od Turske ali će te pare brzo otići uz Bosnu i završiti u Zenici i Tešnju.“
  ——————————————————————

  Doboj je dobio obnovljen Dom zdravlja i dobiće pare koje će radnici iz Tešnja i Zenice potrošiti kupujući u njemu, naprimjer, patike za svoju djecu.

  Ali ako ja odem u Doboj, a pored mene proleti golf iz kojeg razglas poziva na to da je Doboj samo Srpski, radnje u centru grada će nakon poplave osjetiti i sušu.