Сви правац Кастел на Други салон стрипа!

Удружење стрип аутора и обожавалаца стрипа Републике Српске "Девета димензија" ће у периоду од 4 – 6. октобра 2019. године у просторијама Камене куће на тврђави Касте организовати 2. Међународни салон стрипа "Девета димензија".

петак, октобар 4, 2019 / 11:34

Чланови Удружења су се потрудили да ове године оду корак даље и да други салон буде бољи од првог, који је био одлично организован, посјећен и пропраћен у медијима.

Фронтал, као деценијски подржавалац стрипа у Српској и поменутог удружења, овај пут ће опростити сво латиничење, те ће (због оних који слабо читају дугачке текстове) прво објавити програм, а онда и прикљученије саопштења, уз молбу да нам некад пошаљу и неку оборену, 3:2 фотографију.

Уз извињење Алекси Гајићу, витоперење његовог рада исправљамо унутар текста, а шаљемо велики поздрав дружини из Дуге Деветке, уз напомену јавности да се овако организује један наопослом фестивал.

Зборно мјесто, тактичка обука, наставно особље

ПЕТАК 4.10.2019.
17:00 Долазак гостију, окупљање
17:00 Берза стрипа – цијели дан
17:00 Стрип радионица – цијели дан
20:00 Свечано отварање салона и пратећих изложби

СУБОТА 5.10.2019.
11:00 Берза стрипа – цијели дан
11:00 Стрип радионица – цијели дан
11:30 Представљање стрип аутора Фабија Ћелонија и Марике Далоко (Италија)
12:00 Промоција стрип албума "Стриповијетке" на француском
12:30 Стрип радионица са најмлађима, води Здравко Кнежевић уз асустенцију Борислава Маљеновића, Милана Младића, Предрага Иконића, Горана Лојпура, Јована Братића, Срђана Салата, Срђана Врањеша и Слободана Борјановића
13:30 Представљање стрипа аутора Дарка Креча, водитељ трибине Горан Дујаковић Феникс
14:00 "Чудновати стрипови Алексе Гајића", водитељ трибине Бранислав Предојевић
14:30 "50 година стрипа Дикан", представљање Лазе Средановића, водитељ трибине Зоран Стефановић
16:30 Представљање "Херцегновског стрип фестивала", говоре Никола Ћурчин, Јован Суботић и Небојша Мандић, водитељ трибине Зоран Пејић

17:00 "Ова машина убија фашисте", представљање стрип аутора Сенада Маврића, водитељ трибине Харис Церић
17:30 Представљање стрип књиге "О едукатовном потенцијалу стрипа: прилози етаблирању стриповне методе у настави" стрип теоретичара Хариса Церића, водитељ трибине Предраг Иконић
18:00 Представљање издавача "System comics" Београд, говоре Игор Марковић, Ненад Цвитичанин и Алекса Гајић ("Линије фронта", "Дуге ноћи и црне заставе"), водитељ трибине Бранислав Предојевић
18:30 "Трећи аргумент", представљање стрипа Зорана Стефановића и Зорана Туцића по дјелима Милорада Павића, водитељ Бранислав Предојевић
19:00 Промоција нових стрип издања "Девете димензије" ("Parabellum" број 9, "Parabellum јуниор" број 9,,, "Давид и ја", "Охрабрења", "Last Hope 2")

НЕДЈЕЉА 6.10.2019.
11:00 Берза стрипа – цијели дан
12:00 Стрип радионица са најмлађима – цијели дан
17:00 Затварање салона

Прикљученија (дакако пресловљена)

Друго издање Салона стрипа посјетиоцима ће понудити бројне садржаје, планирана је поставка 14 ретроспективних изложби са преко 800 страница стрипа, те промоције бројних стрип издања. Оно што посебно издвајамо су стрип радионице и стрип школа које ће трајати током цијелог трајања салона. Намјера је да окупимо све више полазника, од 7 до 77 година.

Радионице и материјал су бесплатни. Значај једне овакве манифестације за Бањалуку, али и Републику Српску, огледа се и у врхунским ауторима који ће бити гости Салона. Захваљујући помоћи Италијанске амбасаде у Босни и Херцеговини и амбасадору Николи Минасију на салону ћемо угостити 2 италијанска аутора. Такође, могуће је гостовање неколико стрип аутора из Француске захваљујући сарадњи "Девете димензије" са Француским културним центром у БиХ.

ГОСТИ САЛОНА:

Фабио Ћелони (Италија) рођен је 23. септембра 1971. године у Милану. Од 1984. до 1988. похађао је "Сцуола дел Фуметто"у Милану. Сарађује са неким рекламним агенцијама, затим прелази на стрип, правећи своја прва искуства на страницама часописа "Мостри". Године 1990. остварује прве контакти са Дизнијем, а годину дана касније та сарадња доводи до објављивања приче о Микију Маусу. Ћелони ради и за друге Дизнијеве публикације: "Пк", "Паперино", "Паперфантасy", "Папериник". 2000. године, започиње сарадњу са издавачком кућом Бонели, која га је ангажовала као цртача популарног стрип серијала "Дилан Дог", а 2005. године постао је цртач насловних страница за серијал "Бред Барон", мини серију за коју је направио и неколико страница осамнаестог броја.


Марика Далоко (Италија) је фотограф, фриленсер. Као професионалац, радила је као службени фотограф за многе догађаје годинама. Почела је да фотографише 2005. године. Није "рођени" фотограф па је морала да стиче много искуства. Оно што је научила је резултат година рада као асистенткиња фотографа, километри и километри са камером у једној руци и тешка торба на леђима, помагање другим фотографима са свјетлима и опремом. 2015. године направила је серију фотографија са 11 италијанских стрип аутора коју је представила фото књигом "Лифе ин скетцх" и пратећом изложбом.

Алекса Гајић, Београд (Србија) рођен је 1974. у Београду. Дипломирао је са стрип албумом "Тецхнотисе" на Факултету примјењених умјетности, у класи професора Растка Ћирића. Године 1996. отпочео је сарадњу са "Политикиним Забавником", а 2000. са француском издавачком кућом "Солеил", за коју је објавио шест колор албума, публикованих у осам земаља. У Србији је објавио серијал "Бич Божији", "Тецхнотисе", као и албуме кратких стрипова "У шрафовима","Скреп бук". Илустровао је више књига за разне издаваче, а радио је и илустације за велики број магазина. Бави се анимацијом, а аутор је више рекламних и музичких спотова. Такође, аутор је првог српског дугометражног анимираног филма "Едит и ја" из 2009. године. Добитник је гранд прија на десетом међународном салону стрипа у Београду. Алекса од самог почетка сарађује са "Деветом димензијом" гдје је објавио неколико стрипова у стрип магазину "ПАРАБЛЛУМ", нацртао насловну страну стрип албума "Сарајевски атентат" и нацртао мотив за поштанску маркицу на тему стрипа.

Ненад Цвитичанин, Инђија, (Србија) рођен је 1979. године у Карловцу. Садашња резиденција Инђија. Стрипове је активно почео цртати марта 2015. године. Од тада је цртање његов примарни посао, има преко 1000 завршених табли до сада. Углавном црта за америчке (независне) издаваче. Од домаћих пројеката тренутно сарађује са писцем Павлом Зелићем на албуму "Доживотни рат” и са Дејаном Стојиљјковићем на другом албуму "Дуге ноћи и црне заставе", оба за стрип издавача "Сyстем Цомицс". Учесник је неколико групних изложби.

Игор Марковић, Београд, (Србија) главна је карика издавачке куће "Сyстем Цомицс" из Београда која је основана 2001. године. Основна идеја је била да се објављују стрипови домаћих аутора као и да се објављују стрипови наших познатих аутора који су изашли ван наше земље и који нису били доступни читаоцима на нашем језику. Први пројекат било је издање "Технотајз” Алексе Гајића. Услиједила су затим издања Жељка Пахека (Бади Кукавица), Бојана Ковачевића (Аарон), Бојана Реџића (Мрак), Зорана Јањетова (Бернард Панасоник), као и преведени стрип албуми Алексе Гајића (Бич Божји) и Зорана Јањетова (Инкали и Техно Очеви). Поред домаћих имена у издавачком програму налазе се и позната дјела страних аутора. Последњих година актуелан је стрип серијал "Линије фронта" (краћи стрипови на тему Првог свјетског рата).

Зоран Стефановић, Београд, (Србија) рођен је у Лозници, 21. новембра 1969. године. Зоран је српски писац, издавач и међународни културни активиста. Дебитовао у позоришту и филму 1987. Дипломирао је драматургију и сценарио 1994. на Факултету драмских умјетности (Универзитет ујметности у Београду). Живи у Београду. Велики дио његовог умјетничког опуса спада у фантастику – у позоришту ("Словенски Орфеј", "Скаска о космичком јајету"), стриповима ("Трећи аргумент", на основу прича Милорада Павића, "Под вучјим жигом"), прози (роман "Веригаши") и на филму и телевизији ("Уске стазе"). Други дио опуса је документарне природе, попут ТВ-серијала "Јанусово лице историје" или филмова "Животи Косте Хакмана" и "Музика тишине". Као писац, драматург и сценариста, био је национално и међународно награђиван и номинован петнаестак пута, укључујући и номинације за награде "Приx Еуропа” у Берлину и "Приx Италиа” у Риму. За свој културно-издавачки рад је национално и међународно признат двадесетак пута, укључујући и номинацију за "Унитед Натионс Wорлд Суммит Аwард", три пута годишњу награду Друштва за информатику Србије и десет YУ Wеб Топ 50 признања (СР Wеб Топ 50).

Дарко Креч, Загреб, (Хрватска) рођен је 1958. године у Вараждину. Дипломирао је на Рударско-геолошко-нафтном факултету, али професионално се бави анимираним филмом, стрипом и илустрацијом. Радио је у "Загреб филму" од 1984. године у својству аниматора и редатеља анимираних филмова, а 1988. године реализовао је први ауторски анимирани филм "Дует" (награђен на 35. "Фестивалу југославенског документарног и краткометражног филма" у Београду). Стрипове и илустрације континуирано објављује од 1997. године, радећи на серијама "Бодуљко и Жбуника" (сценарио Јадранка Чунчић – Бандов), "Кики и остали" (сценарио Сања Пилић), "Кварк и Круно" (сценарио Дарко Мацан). Остали стрипови: "Карлек", "Клоксићи", "Мачак Пипо", "Весела ноћ у максимирском звјерињаку" (сценарио: Жељко Мишак и Вилим Вихер). Тренутно ради на стрип албуму "Сонкy и Цинцо" за који је сценарио написао Милко Пеко. Илустровао је многе књиге аутора и ауторица, уџбенике и једну сликовницу. Радио је илустрације за часописе "Модра Ласта", "Зврк", "Клокс", а стални је илустратор у часопису "Први избор". Стрипове је објављивао у часописима "Младина", "Маслачак", "Зврк", "Стрип ревија", "24 сата", "Први избор" и др.

Лазо Средановић, Тиват, (Црна Гора) рођен је 19. 09. 1939. године у Никшићу. Школу за примјењене умјетности завршио 1960. године у Херцег Новом. У Београду 1965. дипломирао на Академији за примјењену уметност, графички одсјек у класи професора Михаила Петрова. Од ране младости показује интересовање за стрип, карикатуру и илустрацију. Први стрип објавио у својој четрнаестој години у дјечијем листу "Пионири". Током студија радио илустрације и карикатуре за "Феријалац", лист Феријалног савеза Југославије. Ту је редовно објављивао каишеве стрипа према сценарију Петра Марша. Илустровао већи број сликовница за дјецу. Стрип "Дикан" цртао искључиво за "Политикин забавник". Данас се бави графичким дизајном и илустровањем уџбеника, часописа и сликовница за дјецу. Излагао је на многим салонима карикатуре у земљи и иностранству. Добитник је више награда и диплома. Ради на релацији Београд и Крашићи код Тивта.

Сенад Маврић је рођен 1970. године у Новом Пазару. Исте године се настањује у Сарајеву гдје и данас живи и ради. Школу примјењених умјетности је завршио у Сарајеву 1989. године на одсјеку ликовног техничара за опрему књиге. Исте године је уписао Академију ликовних умјетности на којој је био редован студент графичког дизајна. Од 1984. па све до априла `92. је био стални сарадник у Стрип Арт Феатуресу гдје и поприма све симптоме заражености деветом умјетношћу. Студије је наставио 1994. у Ле Мансу, гдје је добио диплому за умјетничко изражавање, а студије је завршио у Орлеансу (Француска), на Институту за Визуелну умјетност, гдје је добио диплому еквивалентну магистерију (послије 5 година студија) на одсјеку комуникације. Раду на стрипу се вратио 2013. када је у сарадњи са Филипом Андроником урадио стрип "Гангс-МС 13”, за француску издавачку кућу Цастерман, едиција Јунгле. Након тога успоставља сарадњу са издавачком кућом Делцоурт за коју је урадио неколико стрип албума. У октобру 2018. опет у сарадњи са Андроником и за исту издавачку кућу, издаје стрип албум "Криег мацхине" за који добијају награду за најбољи стрип у категорији Историја на стрип Фестивалу Буллес д’Аиреу у француском граду Евреуxу. Одмах по изласку тог албума, исти двојац наставља рад на новом албуму, "Деатх мацхине" који представља својеврстан наставак приче о тенковима из 2. Свјетског рата. Стрип албум треба изаћи крајем ове године опет у издању Делцоурта. Тренутно ради на још једном албуму овога серијала чије се издање очекује 2020. године.

Харис Церић, рођен је 1974. године у Дортмунду (Њемачка). Дипломирао је, магистрирао и докторирао на Одсјеку за педагогију Филозофског факултета у Сарајеву. На Факултету политичких наука прошао је пут од асистента до звања ванредног професора, у које је биран 2017. године. Ангажиован је на сљедећим предметима: Педагогија, Методика наставе, Социјална педагогија и Андрагогија. Велики је заљубљеник у девету умјетност И један од ријетких у Босни И Херцеговини који се бави теоријом стрипа. Аутор је књиге "Скандалон у облачићима: Како користити стрип у настави" (2013, Сарајево, ЦНС), а ових дана изашла му је И књига "О едукатовном потенцијалу стрипа: прилози етаблирању стриповне методе у настави" Објавио је више од 30 научних и стручних радова у педагошко-андрагошкој периодици, зборницима радова, годишњацима и сл. Члан је Одбора за педагошке науке при Академији наука и умјетности Босне и Херцеговине, те члан редакције часописа "Сарајево Социал Сциенеце Ревиеw / Сарајевски журнал за друштвена питања". Добитник је награде Факултета политичких наука за најбоље оцијењени објављени есеј у 2008. години: Могућност конституирања теорије инклузивног образовања.

ДОМАЋИНИ САЛОНА:

Александар Петрић, Братунац (Девета димензија) један је од највећих стрип обожавалаца и познавалаца стрипа на нашим просторима. Омиљени аутор му је Хуго Прат,а лик наравно Корто Малтезе. Повремено се укључује и у креативни рад као сценариста на стриповима које црта Предраг Иконић. Велики је пријатељ са већином чланова "Девете димензије".

Милан Младић, Источна Илиџа, (Девета димензија) рођен је у Сарајеву, БиХ, 13. марта 1974. године. Од малих ногу се бави стрипом, илустрацијом и сликарством. Члан је Удружења стрип аутора и обожавалаца стрипа Републике Српске "Девета димензија” као и Удружења стрипских уметника Србије (УСУС). Члан је редакције стрип часописа "Парабеллум”. Ради дизајн и припрему за штампу издања "Девете димензије". Објављивао је стрипове у часописима: Парабеллум, фанзин Кунова Прњавор, Стрип креатор Велес Македонија, Нове искре Сарајево. Низ година учествује на изложбама: Балканска смотра младих стрип аутора, Интернатионал Цомицс Фестивал- Салон стрипа Београд, изложбе Удружења стрипских умјетника Србије, Изложба стрипа Републике Српске, Интернационални салон стрипа "Велес", итд.Ради илустрације за књиге, као и илустрације за издања за дјецу. Живи и ради у Источном Сарајеву, Република Српска, БиХ.

Здравко Кнежевић, Прљавор, (Девета димензија) рођен је у Прњавору 17. априла 1968. године. Средњу, грађевинску техничку школу, завршио је у Дервенти средином осамдесесетих година прошлог вијека и у то вријеме нацртао је више стотина табли стрипа, кјоје није објављивао. Са Томиславом Врачевићем покренуо је чак и један стрип серијал "Том и Зак", који такође није објављен, али је умножаван и дијељен међу пријатељима. У то вријеме цртао је карикатуре и илустрације које су објављиване у сарајавском сдмичном магазину "Вен" и другим омладинским часописима. Крајем осамдесетих година пише вестерн приче за "Пони Вест" из Горњег Милановца које су објављиване као додатак под псеудонимом Тревор Хорн. Послије тога веза са стрипом била му је искључиво колекционарство све до појаве "Девете Димензије" и "Парабеллума". Њиховом појавом враћа се стрипу кроз цртање краћих прича, оснивање стрип школе у Прњавору, Дервенти и Српцу кроз које пролази велики број дјеце и из чијих радова заједно са Николом Кнежевићем покреће стрип фанзин "Кунова".

Срђан Салат, Источна Илиџа (Девета димензија) рођен је у Сарајеву 1988. Године. Завршио је Ликовну академију у Требињу, смјер графички дизајн у класи Владимира Косића. Бави се графичким дизајном, илустрацијом, цртежом, сликањем. Значајнији послови: графичка обрада и дизајн књига, монографија и часописа за издавачку кућу "Светигора". Урадио више графичких решења, логотипа, плаката, илустрација и мурала. Члан Удружења стрип аутора и обожавалаца стрипа Републике Спрске "Девета димензија”. Добитник друге награде на конференцији дизајнера сајта "Беханце” 2017. године у Бањалуци. Да додамо још Брадоња је заљубљеник у бицикле, рестаурацију бицикала и још доста тога за шта нема пуно времена. Сајтови и профили гдје се могу видјети радови Срђан Салат: беханце, артстатион, девиантарт, инстаграм, фацебоок, пинтерест.

Предраг Иконић, Пале, (Девета димензија) рођен је 22. маја 1974. у Сарајеву. Први стрип објавио је као средњошколац у стрип фанзину "Мадцап". Дјеловао је у оквиру стрипске групе "Неw арт", која је издала и један број истоименог фанзина. Данас живи и ради на Палама, Источно Сарајево. Објављивао је кратке стрипове, илустрације и карикатуре у часописима "Бумеранг", "Еон", "Секстаза", "Бука", "Пресинг", "Стрип Пресинг", "Ре", "Жврљоскоп", "Млади економист", "Машинац", "Филозоф", "Правник", "Билтен машинијаде", "Носорог", "Парабелум". Аутор је стрипа "Жорж Страшни" који је излазио у електронској форми. Излагао је на многим групним изложбама. По сценарију Дејана Стојиљковића, радио је стрип "Екстра Геџа – татко на суперхероји". Са сценаристом Владимиром Тадићем радио је стрип "Из револта" који излази у електронској форми. Уредио је и заједно са 20ак аутора нацртао стрип албум "Сарајевски атентат/Срби у Првом свјетском рату", а заједно са Миланом Младићем реализовао је стрип албум "Стриповјетке" који се састоји од стрипова насталих по приповјеткама Петра Кочића. Активан је члан Удружења стрип аутора Републике Српске и уредник матичног часописа "Парабелум" (до сада изашло 8 бројева).

Срђан Врањеш, Бањалука, (Девета димензија) млади је стрип аутор из Републике Српске. Годинама је радио самостално, не објављујући своје радове, а онда се прошле године на 1. Међународном салону стрипа "Девета димензија" у Бањалуци појавио са прко 200 урађених страница свог стрипа "Лост хопе".”Девета димензија" је одмах реаговала и одштампала прву епизоду ове манге, прве на нашим просторима. Друга епизода истог обима биће одштампана и промовисана на овогодишњм салону.

Борислав Маљновић, Добој, (Девета димензија) рођен је 06.12.1983. године у Добоју. По занимању је професор енглеског језика и књижевности. Студирао и дипломирао на Филозофском факултету у Источном Сарајеву – Пале, Одсјек за енглески језик и књижевност. Тренутно живи и ради у Добоју. Илустрацијом се бави од када зна за себе. Учествовао на групној изложби младих илустратора под покровитељством Омладинске организације "Прони" у Добоју 2001. године. Прилика да по први пут уради нешто конкретно и на пољу стрипа појављује се 2011. године са појавом стрип магазина "Парабеллум" у којем редовно објављује своје стрипове. Мото Борислава Маљеновића је "увијек може боље".

Јован Братић, Невесиње, (Девета димензија) рођен је 19. јануара 1974. у селу Подграђу код Невесиња, у Херцеговини. Живи у Невесињу, ожењен је и има троје дјеце. Подофицир је ОС БиХ, а бави се стрипом, сликарством и поезијом. Школовао се у Невесињу, али је сваки слободан тренутак проводио на селу код родитеља гдје је, уз свјетлост петролејке, учио да црта по узору на цртаче Бонелијевих свески. Творац је вестерн јунака Била Макферсона који се појављивао у серијалима у часопису "Планинче". Након овога направио је паузу у раду, али се стрипу вратио 2008. године када је објавио стрип албум "Невесињска пушка", као и наставак "Битка на Вучјем долу". Године 2010. објављује албум "Вожд Карађорђе". Након тога је објавио стрип албум по пјесмама о Марку Краљевићу, а најновије његово издање је стрип албум "Понори зла". .Редовно објављује у часопису "Парабелум".

Горан Лојпур, Невесиње, (Девета димензија) рођен је 1. августа 1966. у Мостару, а тренутно живи у Невесињу. Као и већина стрип цртача, од малих ногу је почео да чита стрипове, а касније и да их црта. Освојио је другу награду на конкурсу за стрип сарајевске телевизијске емисије "Добре вибрације" 1985. године. На стрип конкурсу, који је 1986. расписао часопис "Младост" из Ниша, освојио је прву награду. Објављивао је илустрације у великом броју часописа све до почетка рата, а онда је направио велику цртачку паузу. Појавом стрип магазина "Парабелум" 2011. године, поново се враћа на стрип сцену Републике Српске.

ИЗЛОЖБЕ

Фабио Ћелони, изложба стрип табли насталих за издавачке куће Бонели и Панини
Марика Далоко, "Лифе ин скетцх"- изложба фотографија која представља рад 11 италијанских стрип цртача, њихов живот у стрипу, око стрипа и за стрип.
"Давид и ја" – изложба стрип каишева стрипа Давид Штрпац, доајена стрипа у Републици Српској, покојног Мира Млађеновића
Алекса Гајић – изложба стрип табли из опуса аутора
Дарко Креч – из опуса аутора
"Чудновати стрипови Алексе Гајића" – изложба стрипова насталих на разноразним површинама и материјалима
Ненад Цвитичанин – изложба стрип табли из опуса аутора
"Линије фронта" – изложба стрипова на тему Првог свјетског рата издавача "Сyстем Цомицс" Београд
"Торпедо 1936: Рођаци" – изложба илустрације из истоимене књиге издавача "Сyстем Цомицс" Београд
"Дикан и Стари Словени" – 50 година стрипа "Дикан" црногорског аутора Лазара Средановића
"Трећи аргумент"- изложба табли из стрип албума који је настао по дјелима књижевника Милорада Павића, аутора Зорана Стефановића и Зорана Туцића
"Ласт хопе" – изложба стрип табли прве манге у Републици Српској бањалучког аутора Срђана Врањеша
Изложба стрип табли Школе стрипа "Кунова" Здравка Кнежевића
Сенад Маврић – изложба стрип табли из стрипа "Ова машина убија фашисте"

ПРОМОЦИЈЕ:

Промоција нових стрип издања "Девете димензије":
Стрип магазин "ПАРАБЕЛЛУМ" број 9 и "ПАРАБЕЛЛУМ јуниор" број 9
Стрип албум "ДАВИД И ЈА" Мира Млађеновића
"Лост хопе" књига друга, аутора Срђана Врањеша
Стрип фанзин "КУНОВА" број 7
Промоција стрип издања издавача "Сyстем Цомицс” Београд
"Дуге ноћи и црне заставе" аутора Дејана Стојиљковића, Ненада Цвитичанина и Алексе Гајића
"Линије фронта"- стрип серијал са стриповима из Првог свјетског рата
Промоција италијанских стрип издања аутора Фабија Ћелонија
Промоција фото књиге "Лифе ин скетцх" италијанске ауторке Марике Далоко
Промоција стрип албума Дарка Креча
Промоција стрип албума "Дикан и стари Словени" – књига друга
Промоција стрип албума "Трећи аргумент"
Промоција Школе стрипа "Кунова"

СТРИП БЕРЗА

Све вријеме трајања салона на продајним штандовима стрип издавача "Девета димензија" и "Сyстем Цомицс” заинтересовани посјетиоци моћи ће купити најновија као и она старија стрип издања свих издавача стриповаиз окружења.Оставите одговор