Ноћ истраживача – дан азбукоубиственика

Скајнет (ваљда из филма Терминатор) и Вортекс тјуб, имена су која су ученици гимназија (католичке и ове обичне) у Бањој Луци ставили за имена својих пројеката.

петак, октобар 4, 2019 / 12:04

Дакако, то у саопштењу које ми доносимо пресловљено на српско писмо, заједно са неким другим ријечима, не може никако бити написано српским језиком. То указује да је наука и било који напредак, оштро одијељен од српске азбуке и она као таква на оваквим дешавањима и код оваквих жирија нема будућност.

Тренутно Русија једина вози космонауте на Међународну свемирску станицу посљедњих девет година, јер НАСА и Европска свемирска агенција немају свемирске бродове способне за то. Поготово у вези сигурности путника и терета.

Али, то није довољно да неко нађе надахнуће у томе да је ћирилица прво писмо познатог свемира, па да јој да достојан омаж у популаризовању науке код ученика у Српској.

Сајенс токс…

У петак, 27. септембра одржана је осми пут по реду Европска ноћ истраживача, највећа и најзабавнија манифестација која промовише науку и истраживачки рад у Европи. Ове године у Босни и Херцеговини манифестација је одржана у девет градова. Дружили смо се у Сарајеву, Бањој Луци, Мостару, Бијељини, Горажду, Тузли, Коњицу, Брчком и Требињу.

У Бањој Луци централни дио манифестације одржан је у Дому Омладине и то у трајању од 17 часова до 22 часа док су за све посјетиоце организоване и различите радионице и активности у Техничкој школи, РОБОКидс Центру, Дјечијем позоришту и Народној и Универзитетској библиотеци. Своја врата су такође отворили и Музеј Савремене умјетности као и Музеј Републике Српске.

Као и сваке године саставни дио програма чинило је и такмичење средњошколаца али и такмичење у ликовним и литерарним умјетностима за ученике основних школа.

Као најбољи тимови такмичења средњошколаца процјењени су:

Тим Покемони, пројекат "СКYНЕТ” (Католички Школски центар "Иван Мерз”, Бања Лука)
Тим Вртлог, пројекат "Вортеx тубе” (Гимназија, Бања Лука)
Тим Градитељи, пројекат "ДА, можда НЕ!” (Грађевинска школа, Бања Лука)

Овогодишњи побједници у категорији ликовне умјетности су:

Вук Јотановић (ОШ Бранко Ћопић, Бања Лука),
Димитрије Максимовић (ОШ Петар Петровић Његош, Бања Лука),
Петар Лазичић (ОШ Иво Андрић, Бања Лука).

Побједници у категорији литерарне умјетности су:

Анђела Милошевић (ОШ Иво Андрић, Бања Лука),
Матија Крупљанин (ОШ Петар Петровић Његош, Бања Лука),
Алексеј Чутура (ОШ Петар Петровић Његош, Бања Лука).

Побједници свих категорија награђени су уз подршку и помоћ спонзора и пријатеља манифестације.

У занимљивим садржајима посјетиоци су могли уживати и у просторијама РОБОкидс центра 28.9. у којем се од 10 часова одржао други дио манифестације – Сциенце Талкс.

Присутнима су својима научну причу испрачали: Сузана Готовац Атлагић, Микк Михкел Ваабел, Саша Марин, Јован Стојановић, Милкица Грабеж, Бобана Чегар, Крешимир Мишак и Немања Ракић.

Тим Европске Ноћи истраживаћа одржаће радионице и у склопу ПРОКИДС фестивала у суботу 5.10. али и у недељу 6.10. у периоду од 17 до 19 часова.Оставите одговор