Стручњаци: Ако је у Сребреници био "геноцид", ономе што се десило Србима у Другом свјетском рату, дати друго име

Ристивојевић, који предаје на Правном факултету у Новом Саду, подсјетио је на чињеницу да су резолуције Генералне скупштине УН без реалног значаја, већ носе само "моралну" тежину, која не производи никакве правне посљедице.

недеља, април 21, 2024 / 10:51

Појам геноцида измишљен је за опис злочина Холокауста, а уколико се догађаји из Сребренице назову тако – оно из Другог свјетског рата мора да добије нови назив, те није ријеч о пукој семантици, већ дефиницији и имену за истребљење читавог народа, што се у Сребреници није десило, указао је професор Бранислав Ристивојевић коментаришући прогурану иницијативу за доношење резолуције о геноциду у Сребреници у Генералној скупштини УН.

"Управо зато што резолуције Генералне скупштине УН немају правну снагу, можете шта год хоћете назвати геноцидом. Више од пола држава то изгласа и довиђења, молим. И трибунал је пресудио да је оно што се десило у Сребреници геноцид, иако није", рекао је Ристивојевић за "Спутњик".

Када је ријеч о појму геноцида, Ристивојевић сматра да се овим само његова доња граница спушта.

"То и Јеврејима, очекивано, много смета. Подсећам на речи Ноама Чомског, да се, уколико је оно што се десило у Сребреници геноцид, оно шта се десило у Аушвицу мора добити друго име", рекао је Ристивојевић.

Ристивојевић сматра да је све то посљедица поретка који је заснован на правилима, односно свијета гдје моћници хоће да укину право, а изграде међународни систем заснован на необавезним смерницама.

"Кад нема права, а када постоје само правила, она се примењују селективно и од случаја до случаја. Силнима и моћнима као што су Американци одговара такав поредак. Оно што њима не одговара је да поредак буде чврст, јасан и недвосмислен и да се примењује и важи за њих. Богу хвала, па се ствара мултиполарни свет и њима је то све мање и мање могуће и све мање и мање вероватно", рекао је Ристивојевић.

Историчар Чедомир Антић сматра да је лако Њемачкој да држи моралне придике у условима у којима се она налази.

"Немачка је постављена на прво место у Европи, била је темељ оснивања Европске заједнице и потоње ЕУ, темељ НАТО-а, дозвољено јој је национално уједињење, па чак и деловање на нашим просторима. Никоме није пало на памет да Баварску и Аустрију, изворишта нацизма, претвори у дом јеврејског народа", рекао је Антић.

Антић је рекао да је крајњи циљ Њемачке да скрене заправо пажњу са себе и своје одговорности.

"Циљ им је, и даље, уништење Срба. Читава сага око резолуције о геноциду за циљ има да покаже како ће изгледати освета у табору НАТО-а уколико Срби не буду спремни да ратују, не само против Русије или неког другог, већ и да одбацимо своју културу, идентитет и историју", рекао је Антић.

Он је рекао да данас Њемачка, Велика Британија, Француска и САД не ратују само против Срба, којима нису наклоњени, већ против ћирилице, а то се види и у Хрватској, у Федерацији БиХ, Црној Гори, Косову и Метохији.

"Мислим да је више урађено на уништавању достојанства и поноса српског народа после 1995. и 1999. године, него што је икада игде, и у Источној Немачкој учињено на унижавању немачког народа и одузимању његовог поноса", рекао је Антић.

Антић је подсјетио да САД и НАТО могу имати разне користи од овакве резолуције и да када их помиње не треба грешком замишљати некадашње незаустављиве велесиле.

"Реч је о политичким елитама народа у опадању попут Немаца, Британаца, Француза, Американаца, односно мањини човечанства која на овај начин покушава да придобије још неки поен. Ова резолуција може да стави на страну Америке неке исламске земље. У овом тренутку од исламских земаља могу да рачунају само на неколико покрета које финансирају", рекао је Антић.

Он је рекао да је још једна посљедица на коју би рачунали та да би ово могло поново да осами Русију и Србију.

"Такође, њихова крајња идеја је да Србе полако лише државности. Моје уверење је да то њихово инсистирање и лагање да та резолуција није уперена против Србије и тезе њихових овдашњих присталица и најамника, међу којима су и универзитетски професори, да постоји колективна кривица. Јасно нас упућује на то да је њихова идеја да у перспективи укину и Републику Српску и Србију", закључио је Антић.

Бошњачки дио мисије БиХ при УН једнострано је, без одлуке Предсједништа БиХ, уз спонзорство дијела западних земаља, покренуо иницијативу за усвајање нове резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН. Претходно је прије девет година Русија ставила вето у Савјету безбједности УН на британску резолуцију о Сребреници.Оставите одговор