Старчевић: Нема шанси да СБ УН уведе санкције РС

Нема шанси да Савјет безбједности УН уведе санкције према Републици Српској и предсједнику Милораду Додику – рекао је амбасадор Србије у УН Феђа Старчевић Амбасадор у УН Феђа Старчевић је рекао да, прије свега, Русија то сигурно не би допустила, а вјероватно ни Кина. На јучерашњој сједници Савјета безбједности УН, на којој је расправљано о […]

уторак, мај 10, 2011 / 14:34

Нема шанси да Савјет безбједности УН уведе санкције према Републици Српској и предсједнику Милораду Додику – рекао је амбасадор Србије у УН Феђа Старчевић

Амбасадор у УН Феђа Старчевић је рекао да, прије свега, Русија то сигурно не би допустила, а вјероватно ни Кина. На јучерашњој сједници Савјета безбједности УН, на којој је расправљано о ситуацији у БиХ, амбасадор Старчевић је рекао да је идеја о томе да високи представник за БиХ суспендује референдум у Републици Српској "опасна".

Он је навео да Србија сматра да најављени референдум грађана РС о суду и тужилаштву БиХ нема никакве везе са територијалним интегритетом земље и да није у супротности са Дејтонским споразумом.

"Без намере да се мешамо у унутрашње ствари БиХ, сматрамо да је иницијатива која се тиче судства у домену скупштина које су формирали представници грађана и да не постоје овлашћења на основу којих могу да је преузму државни органи БиХ или представници међународне заједнице", рекао је амбасадор Старчевић у Савјету безбједности УН.

Експерт Међународне кризне групе за БиХ Марко Прелек рекао је за "Блиц" да би повлачење Срба из институција БиХ могло да услиједи као сљедећи корак, уколико би се односи још више заоштрили, и да би то било де факто равно отцјепљењу РС.

"Дио чланица ЕУ у овом тренутку гаји симпатије према Додиковом супротстављању високом представнику, али не вјерујем да би РС имала подршку међународне заједнице за даље кораке у конфронтацији. У ЕУ сада нема расположења да се кажњава Додик", каже Прелек.

На јучерашњим консултацијама прије сједнице Савјета безбједности УН Русија је блокирала подршку извјештају Валентина Инцка, док је руски амбасадор Виталиј Чуркин отворено подржао предсједника Републике Српске Милорада Додика у свом излагању.

Кинески амбасадор у Савјету безбједности УН поменуо је чак право на самоопредјељење народа у БиХ, док су САД, Британија и Њемачка подржале Инцка.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да постоји могућност одлагања референдума на два до три мјесеца уколико РС добије гаранције да ће бити отклоњени недостаци у раду Суда и Тужилаштва БиХ.Оставите одговор