Ки Мун ставио на дневни ред истрагу о трговини органима на Косову

Генерални секретар УН Бан Ки Мун прослиједио је чланицама Савјета безбједности захтјев Србије да тијело УН покрене истрагу о наводима из извјештаја извјестиоца Дика Мартија о трговини органима на Косову. Ки Мун подржао независну истрагу. УН дала подршку независној истрази о трговини органима на Косову по наводима Дика Мартија. Генерални секретар Бан Кимун прослиједио је […]

уторак, мај 10, 2011 / 14:19

Генерални секретар УН Бан Ки Мун прослиједио је чланицама Савјета безбједности захтјев Србије да тијело УН покрене истрагу о наводима из извјештаја извјестиоца Дика Мартија о трговини органима на Косову. Ки Мун подржао независну истрагу.

УН дала подршку независној истрази о трговини органима на Косову по наводима Дика Мартија. Генерални секретар Бан Кимун прослиједио је чланицама Савјета безбједности захтјев Србије да то тијело УН покрене истрагу по наводима из Мартијевог извјештаја.

"Желио бих да искористим ову могућност да изразим своју подршку темељној, непристаној и независној истрази тих озбиљних оптужби. УН ће у потпуности сарађивати у таквој истрази, уколико би била спроведена" , наводи се у писму Ки Муна упућеном предсједавајућем Савјетом безбједности УН.

Бан Ки Мун је и у свом најновијем тромјесечном извјештају о Косову, о којем ће Савјет безбједости УН расправљати у четвртак, истакао да је потребна темељна, непристрасна и независна истрага о трговини људским органима на Косову, са снажним програмом заштите свједока и пуном сарадњом свих страна.

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић најавио је раније да ће присуствовати редовној сједници Савјета безбједности УН и да ће се на том састанку разговарати и о иницијативи Србије да истрагу о илегалној трговини органима споведе независно тијело са мандатом УН.

Шеф српске дипломатије је рекао да су консултације између чланица Савјета безбједности УН о српској иницијативи у току иза затворених врата, али да не очекује да ће на сједници 12. маја бити донијета коначна одлука.Оставите одговор