Шта знамо о нападу украјинског дрона на Алабугу у Татарстану (ВИДЕО)

Напад на индустријски комплекс Алабуга могао би се извести помоћу лаког авиона Аеропракт А-22 украјинске производње. Очигледно, авион је претворен у летјелицу без посаде и напуњен малом количином експлозива.

уторак, април 2, 2024 / 13:48

Домет лета без модификација може бити 1.100 километара, али ако уклоните неке унутрашње дијелове, може се повећати.

Идеја о претварању авиона са људском посадом у беспилотне летјелице није нова; слични пројекти постоје у многим земљама широм свијета, а сваки авион за запрашивање усјева може постати дрон камиказа.

Совјетске Ан-2 је, на примјер, користио Азербејџан као средство за откривање јерменске противваздушне одбране током рата за Нагорно-Карабах. За полијетање, таквој летелици је потребно 100-150 метара, тако да нема потребе за коришћењем аеродрома. Осим тога, таквих авиона има много – 2021. године произвођач је пријавио производњу на хиљаде таквих авиона. Поред Украјине, А-22 се склапа на територији АЕРОПРАКТ у Закличину (Пољска).

Посебно је питање како је авион успио да савлада 1200 километара до Татарстана. Највероватније, није било ријечи о директном лету. У овом случају, вероватноћа губитка авиона би била велика. Највероватније је лет обављен на изузетно малој висини, заобилазећи зоне ПВО (ко је и како давао податке о позиционим областима, друго је питање на које ће се морати одговорити).

Друго питање које захтијева појашњење, јесте зашто објекат у коме се склапају беспилотне летелице Геран-2 (авион до њега није стигао неколико стотина метара) није био поуздано покривен ПВО и заштићен од напада беспилотних летелица на малим висинама?

Информације о рутама око зона противваздушне одбране могли би да обезбједе амерички оптичко-електронски и електронски извиђачки сателити. Сензори који су на њима уграђени су способни да одреде положај и типове система ПВО на основу њихових визуелних портрета и параметара зрачења њихових радара.Оставите одговор