У унутрашњости Земље три пута више воде него у свим њеним океанима и морима

 Група америчких научника објавила је да је открила огроман океан на дубини од 700 километара испод површине Земље.

четвртак, април 4, 2024 / 14:38

Трагали су за порекла воде на Земљи, а дошли су – како сами оцјењују – до монументалног открића – колосалног океана који се налази у Земљином омотачу".

Наводно је три пута већа од запремине свих површинских океана наше планете заједно.

И, већ се појавила пратећа теорија да Земља своју воду не дугује удару комете, већ су се њени океани полако подигли из њене унутрашњости.

Истраживач са америчког Универзитета Northwestern Стивен Џејкобсен изјавио је:

 – Ово је јак доказ да је вода дошла изнутра – из утробе Земљи. У томе се вјероватно крије и објашњење зашто је величина свјетских океана остала иста милионима година.

 Још је додао: "Мислим да коначно видимо доказе о реалном кружењу воде наше планете. Научници су деценијама трагали за овом несталом дубокоморском зоном".

 Да би открили подземни океан, амерички истраживачи су користили 2.000 сеизмографа широм Сједињених Држава, анализирајући сеизмичке таласе више од 500 земљотреса.

 Ти таласи, који путују кроз унутрашњост Земље, укључујући њено језгро, су се успоравали при пролазу кроз течне слојеве, што је омогућило научницима да утврде колико су огромне резерве подземне воде.

Џејкобсен у вези са тим указује:

– Кад би сва та вод истовремено изашла на површину Земље – видљивим би остали врхови већих и великих планина.Оставите одговор