Шта је све Кијев пребацио на нови правац, да заустави продор Руса ка Харкову?

Средином маја, појавила се вријест из званичних украјинских извора, да су се ОСУ повукле из мјеста Липци и Волчанск у Харковској области. Та вијест, или је била покушај пропаганде и ратне варке, јер то не значи и напуштање ових градова и њихову потпуну предају Русима. Борбе се воде унутар њих.

субота, јун 8, 2024 / 10:24

Вијест о томе је у нашој архиви, али стварно стање је да у тренутку објаве овог текста офанзива групе руских снага "Сјевер" код градова Липци и Волчанск траје скоро мјесец дана. Украјински извори преко западних медија говоре да је у Волчанску 80 одсто здања разрушено.

Без обзира што је са руске стране иницијатива, дошло је до стабилизације фронта и ОСУ су зауставиле дубљи продор и пријетњу по другог града по величини, на самој граници са Русијом – Харкова.

Операција је предузета без естрадне најаве, као што је руски обичај. Украјинци су најављивали да се Руси спремају за напад и да су спремили групу од 50.000 војника; али опет су је дочекали неспремно. Почела је операција, без пуно приче, која самим тим крије и шта је стваран циљ. Украјинци су одмах по почетку операције смијенили војно руководство на том правцу, а интернет су преплавили снимци нагомиланих антитенковских препрека, тзв. змајевих зуба, који стоје тако негдје на прилазима Харкову још од прије 2022. године.

Сјеци уши, крпи …

Занимљиво питање је како је пребацивање резерви Оружаних снага Украјине на Харковски правац, утицало на старе линије фронта. Оно траје од средине маја и неки дијелови фронта су већ ослабили, док је на другима ситуација управо супротна.

Москва у сваком тренутку може играти на карту своје најаве, да ће успоставити тампон зону због напада на цивилне објекте у Белгороду, али ово није ни близу тампон зоне коју је, рецимо, успоставила Турска на сјеверу Сирије, етнички је очистивши од Курда.

То говори да се, што се тиче копнених снага, овдје још увијек ради о два релативно изједначена противника, од којих Московски војни потенцијал расте у смислу људства, способан је да га надомјести, те има готово потпуно очувану привреду, званично преоријентисану на ратну; док у земљи влада релативан мир, до степена да се проводе предсједнички избори.

Владимиру Зеленском су одавно истекла и сва В.Д. овлаштења, односно више не би требао по правилима "западне демократије" бити ни вршилац дужности предсједника, али Украјина је у таквом стању, да не смије ризиковати изборе. Просто они који су уложили милијарде у овај сукоб на Западу, не желе изборе, јер би они могли значити миран прекид рата.

Медијске побједе и нова обећања

Кијев, као слабији много више ратује у етеру, рекламирајући своје офанзиве унапријед, те скупљајући новац за њих на добротворним вечерама. Од некадашњег успјеха, управо на Харкову, те повлачења Руске Армије из Херсона; нема војних успјеха ОСУ у смислу заузимања значајније територије. Ако их је било, као у случају мјеста Работино и Старомајорско, они су до сада или враћени под руску контролу, као Работино, или надомјештени на другим правцима, са више заузетих мјеста, понајвише у подручју ДНР.

Посљедња најава је поклањање авиона Мираж-2000 од стране Француске, чак пет комада. При том они неће моћи бити испоручени до краја године. Треба очувати свијест да ни један од, одмах по почетку сукоба обећаних као оружје за промјену игре, америчких ваздухоплова Ф-16, до данас ни један једини није остварио потврђен борбени задатак на терену. Уз обећану гратис обуку и опрему 45.000 војника, Макрон неће бити тај који ће их мобилисати. Након најава да ће слати инструкторе, предсједника Француске је демантовао министар одбране, ријечима да их неће слати.

Да би одговориле на активности руских трупа у близини Харкова, украјинске оружане снаге су окупиле значајне снаге, од којих су неке већ претрпиле велике губитке, упоредиве са почетном фазом прошлогодишње контраофанзиве. Постепено, маневарске борбе у Харковској области прелазе у позиционе борбе, што оставља печат, како на динамику борбених дејстава, тако и на губитке.

Може се рећи да је у овом случају дошло до пабирчења јединица, у смислу извлачења мањих јединица из састава већих, како би се закрпила нова рупа на фронту. У којим областима је операција у Харкову имала највећи утицај?

Кринки (Херсонска област)

Одавде су значајне снаге 36. бригаде поморске пјешадије и батаљона територијалне одбране који су им додељени пребачени у Харков. Преостале јединице, на пример 37. и 38. бригада поморске пјешадије, које су дуго биљежиле велике губитке, након почетка харковске операције нису пребачене на нови правац због критичног смањења броја људства и опреме. Међутим, украјинске трупе и даље врше локалне, једнократне нападе на лијеву обалу Дњепра у рејону мјеста Кринки, иако нема говора о поновном стварању или одржавању значајније активности на некадашњем мостобрану.

Часов Јар (ДНР)

Овдје, на споју два сектора, 43. артиљеријска бригада Оружаних снага Украјине дуго је дјеловала са њемачким самоходним топовима ПзХ 2000.

Након што је пребачена у Харков, бригада је активно почела да губи западну опрему, након чега је, по свој прилици, повучена је у позадину да би се повратила борбена ефикасност и још увијек чека на попуну, учествујући у биткама само у ограниченом обиму.

На југу Артјомовског сектора, задаци формације укључивали су противбатеријску ватру, а дјелимично је пребацивање бригаде у Харков помогло руским трупама да коначно заврше задатак заузимања Красног (Ивановског), заузимања Клешћејовке и сусједних висова, а такође и прављења пута према граду Часов Јар са југа.

Такође, успјех у овој области Оружаних снага Русије постигнут је преласком у Харков 42. механизоване пјешадијске бригаде Оружаних снага Украјине и јединица 22. механизоване пешадијске бригаде, које су браниле подручје у близини Сјеверског Донца – Канал Донбас западно од Клешћејовке.

Купјанск (Харковска област).

Са овог правца су у Харков пребачене неке јединице, које су биле посебно важне за Оружане снаге Украјине, на примјер, 92. механизована пјешадијска бригада, као и јединице 22. механизоване пјешадијске бригаде, које су раније биле расуте од Купјанског до Артјомовског правца.

Важно је напоменути да је 22. механизована пјешадијска бригада била распоређена у близини Харкова заједно са опремом у недостатку – немачким возилима за полагање моста Бибер и Бергепанцер 2. Оружане снаге Украјине активно губе ову опрему у близини Харкова, а будући да нема нових залиха из иностранства, можемо очекивати погоршање ситуације са покретним јединицама на другим правцима где је распоређена бригада.

Орехов (Запорошка област)

На овом правцу фронт на украјинској страни је знатно ослабљен између Новопокровке и Вербова због пребацивања јединица 117. механизоване пешадијске бригаде на пољске тенкове ПТ-91 Тварди, као и 82. одвојене бригаде са тенковима Цхалленгер 2 и Оклопни транспортери Стрикер, у Харков.

Испоставило се да су ове снаге биле практично бескорисне у машини за мљевење меса званој Работино и већ су претрпиле прве губитке код Харкова, као група појачања. Међутим, и без ових јединица остаје активност Оружаних снага Украјине у области Орехова. Локални, веома спорадични покушаји напредовања се дешавају, али се редовно осујећују од стране Руса.

Какав закључак се може извући?

Оружане снаге Украјине тренутно немају правац са којег се не би повукла велика група трупа. Заправо, од свих кључних праваца, Покровско и Кураховско остају најмање погођени повлачењем резерви.

Тамо резерве Оружаних снага Украјине не само да се не смањују, већ, напротив, повећавају, због мобилисаних у бригаде територијалне одбране.

Истовремено, нови правци могу да "испливају” ако руске трупе уђу из оних праваца о којима је раније писано.Оставите одговор