Наташа Станојловић: Треба ли Српској, поред Сарајевске, још и званична политика Београда?

Као по обичају, србовање је ипак једно популарно и опште место за исказивање "патриотизма". Баш као што је исти такав "Србенда сам" популистички наратив довео на власт Вучића, тако доноси даље манипулације које ће увек имати задатак да ућуткају било какво критичко размишљање.

недеља, јун 9, 2024 / 07:53

И то заиста нема везе са Вучићем као таквим, али међу салонском левицом и десницом, која не само што никада неће критиковати отворено секташко понашање СНС-СПС осовине, него ће увек избегавати конкретизовање било ког проблема јер магична реч – окупација. Замишљам Србе у времену окупације Турака, Аустроугара и свих потоњих.

Видите, за време окупације Отоманске империје, нису овде владали Турци, него Срби вазали над Србима. И кад год би Срби покушали да се побуне, вазали би им рекли – шта ћеш, окупација. Тек онда, када су вазали и слуге окупатора разрезали толико велики харач, јер им никад није било доста, увек су хтели још и још – народ је устао на побуну. У Чегарском боју није Турчин издао Синђелића, него Србин Јанко.

Ко се тада побунио? Онај слој људи који је живео од земље и на земљи, и од кога се највише отимало.

Тај слој људи требао је бити на сваки начин укинут или асимилован у тзв. вишу, "грађанску класу". Грађанин који је везан за бетон никада се неће побунити. Зашто би? Бетон је свуда, он бетон воли, лакши му је за ходање, не захтева малтене никакво улагање, зна његов састав, и чврст је. Бетон даје сигурност и удобност – за разлику од земље која зависи и од времена и од људи и од среће и од временских прилика. Али, зар зависност није симбиоза?

Замислите бетон родитеља који жели да роди дете. Дете коме неће требати ни упола пажње, времена и улагања, отпорно и самостално од свих оних фактора који су за бетон родитеља нешто поразно. Малтене несамостално дете је паразит. Родитељ земље размишља све супротно за своје дете. Осврнимо се око себе и погледајте од колико година живота дете бетон родитеља је принуђено да учи, да се обучава, да похађа разноразне школице – од 1. до 6. године живота.

Зашто?

Да би што пре постало независно, и симбиотички и симболички – одвојено од бетон родитеља. Ту нема љубави. То родитељ земље никад не би урадио свом детету. Не само што га воли, него што је од рођења спреман да га дели са земљом из које је потекао и у коју ће лећи, кад за то буде дошао час. Дете није потребно само њему – потребно је и широј заједници, и земљи и Завету.

Бетон људи су одвећ навикли на удобност и не само што никад неће бити фактор промене, него ће сасвим удобно живети у бетон систему, што нас доводи у данашње време.

Бетон људи тешко критикују режим и странке. Зашто? Зато што они или чланови њихових породица имају и те какву корист од СНС-СПС осовине – али о томе не само да није популарно говорити, него је просто то знате, некултура. Некултурно је рећи да без симбиозе са бетон елитом нема наступа по телевизијама, нема подкаста, нема посла, нема привилегија. А и није лепо Боже, па јел су вас тако ваши вОспитали, Ђоко драги? Пиј ту кафу и сок кад већ има и ћути. Немој да си некултуран.

То је стварно врхунска перверзија и замена теза бетон људи.

Има ту још једна некултурна ствар за изрећи.

Пратите. Када Вучићу падне рејтинг, ОБАВЕЗНО, али обавезно ћете наћи "фришку" изјаву Милановића из Хрватске који запени да пљује Србију, и Србе, а највише "господара Вучића". И обратно, чим Вучић крене да се заноси ето чланака у ХР медијима Милановића који га хвали, одједном смо исти народ, а Хрвати су чак и начинили неки злочин.

Није ту само Милановић и нису ту само хрватски медији. То је читава спрега медија и пропаганде, али и омиљених "АнтиВучић" "другодвојкаша" и осталих, који пљувањем Вучића одржавају његов рејтинг довољно високо. Толико да просечан човек гледајући сва непочинства и издаје овог режима таман помисли да заусти да је Цар го, али онда се дешава невероватна промена. Бетон људи кажу – па погледајте како га пљују Хрвати, Шиптари, ови они – па то значи да је он онда добар по нас!

Данас, кад су вам очеви и дедови проливали крв, били тучени у логорима широм БиХ, изгладњивани, пуцали вам по главама, док сте ви живели на конзервама из Норвешке, ја ћу вама из свог бетона у Србији вама еј, да објашњавам, да ли вам или нису укинули 9. фебруар.

Али не само то. Ако се и усудите да помислите да сте можда бољи и другачији од Срба из Србије чија је званична политика тада ПЕВАЛА. Понављам, певала. Ту би већ требао бити крај тој монструозној перверзији у реченици. Док нечији нсрод гине да други народ пева – знамо ко је то радио од сусједа…

…римтитуки (турим ти к.) и Мир брате мир,

немојте се усудити рећи да нисмо делили исту судбину иако смо сви Срби. Јер знате, то је некултурно, а и отвара неке знате теме о којима ето, није лепо говорити… докле ћемо гледати у прошлост браћо јел тако, било шта је било, хајмо у будућност – Заједно! (Звучи познато?) Хех. Београд је диван град, нема културрасизма дајтее молим вас.

Не бисте ваљда хтели да вас неко етикетира из Србије матице?

Наравно, горко сам цинична и иронична.

И да, гледајте шта пише бооошњоочко штоомпоо. Ако вам представљају Додика као великог Србенду који ће да прави "велику Србију" (лик коме су блокирани сви рачуни ће да нешто прави, важи се) и слична срања – знајте да вас је продао данас. Продао вам је ваш дан – а дани из Србије су одувек свакако и ваши.

Памет у главу. Време кад је РС нуђена као компензација за Косово је одавно прошло. Ми нисмо пристали. Вама може сада само да следи рат. Са овом влашћу у Београду, лик који је отворено амерички човек, и који је споменуо Нишлијама само једну реч – децентрализација – узео је двадесет и више посто гласова.

Ако људима који су овде рођени и живе вековима, мука од политике Београда према њима – зашто мислите да ће вама бити боље? Вас овде десне патриоте – не политичари – него десне тзв. патриоте, она интелектуалштина горе описана, (коју Маја Миловановић лепо назива НАТО четници) зове Републиком Шумском, а вас … боље да не пишем. Зар вам поред политике званичног Сарајева треба још и политике званичног Београда? Политика званичног Београда за РС кад се преведе значи само једно – нови рат.Оставите одговор