Срећа па каснимо за Европом и у корона-хистерији: Французи предвиђају 100.000 обољелих дневно

Низ држава Европе на ивици је затварања, због константног пораста броја новозаражених коронавирусом. У Белгији, Ирској и Велсу грађани су већ закатанчени. То, обзирном на преписивачке политике у региону, значи да и нас ускоро чека слично.

уторак, октобар 27, 2020 / 08:59

Такође, ванредно стање је у Шпанији и Италији, док је полицијски час уведен у Италији и Чешкој. Пред губитком контроле је и Њемачка, која је и данас забиљежила нов рекордан број новозаражених од преко 10.000 случајева за 24 сата.

Стојимо пред врло, врло тешким мјесецима, упозорила је њемачка канцеларка Ангела Меркел страначке колеге у недјељу увече, пренио је Билд.

"Овако неће моћи даље", казала је канцеларка.
Слично је у Француској, Италији, Холандији, Чешкој, Аустрији, Словенији, Белгији, Шпанији. У десет дана број заражених се удвостручио, цифре су рекордне, најављује се пооштрене мјере и тамо гдје је већ на снази "локдаун".

Француска упозорава да могу да иду и до 100.000 дневно. Претходни неславан рекорд гласи 52.010 новозаражених у 24 сата, пренио је Јутарњи лист.

Класични "локдаун" имају Белгија, Ирска, Велс. Ванредно стање, између осталих, Шпанија и Француска, а аустријски канцелар Себастиан Курц најавио је да није искључен други "локдаун". О томе ће, како је рекао, одлучити број у болницама.

Дефинитивно земља са највише заражених по становнику је Чешка. Премијер Андреј Бабиш је најавио продужење ванредног стања.
"Ако се не догоди чудо, ништа друго нам неће преостати него пооштрење мјера", рекао је.

Већ су затворене школе и већина продавница, али многи Чеси не придржавају се мјера.

Словенија је објавила да од уторка грађани не смију напуштати мјесто становања осим у нужди. Раније нису смјели да напусте ширу регију, уз полицијски час од 21 до 6 сати ујутро. Од викенда су затворени хотели и све трговине осим прехрамбених.

Дјелотворност "локдауна" показала се у Израелу. Тамо се, истиче Јутарњи, дјеца поступно враћају у школе након што је у четири седмице број новозаражених с више од 9.000 пао испод 2.000. Бројка и даље пада, а у суботу су забиљежили 692 заражена.Оставите одговор