Миличевић латиницом: Теслић је дио Републике Српске, приче о реинтеграцији су срамне

Начелник општине Теслић Милан Миличевић изјавио је поводом иступа челних људи СНСД-а на страначким скуповима у Теслићу, да узалуд покушавају подијелити народ Републике Српске на подобне и неподобне. Саопштење је послато латиницом, па Фронтал.РС апелује на Миличевића да се његова служба свакако реинтегрише у српски језик.

уторак, 27 октобра, 2020 / 13:01

"Они који говоре о реинтеграцији Теслића у институције Републике Српске, треба да се реинтегришу са здравим разумом. Теслић је дио Републике Српске од њеног настанка и тако ће остати. Оно што је заправо порука иза таквих квалификација – да је Република Српска само СНСД и да Теслић треба реинтегрисати у СНСД. Република Српска није једнако СНСД. То је тоталитарна политика која је супротна демократији, плурализму и вишестраначју", нагласио је Миличевић.

Он је додао да су апсолутна неистина тврдње Милорада Додика да се локална власт у Теслићу конфонтира са републичком власти, нити да је то икада био став или избор начелника или Општинске управе у Теслићу.

"Чињеница да смо упутили десетине приједлога пројеката институцијама на нивоу Републике Српске, на које с друге стране у већини случајева нисмо добијали ни одговор, чак ни на ургенције, јасно показује да је од стране Општинске управе Теслић постојала сарадња, али она није била двосмјерна, с обзиром на блокаду већине поменутих пројеката у министарствима и Влади Републике Српске. Такође, више пута позивали смо премијера, предсједницу Републике Српске, да званично посјете Теслић, али након састанака обећања би бивала заборављена већ по излазу из зграде Општинске управе. Министри Владе Републике Српске, част изузецима, у Теслић долазе само на страначке састанке, заобилазећи Општинску управу и начелника, који такође представљају институције Републике Српске", рекао је Миличевић.

Он је додао да од републичких институција не очекује ништа за Теслић, осим онога што Теслићу заиста и припада.

"Из Теслића се по разним основама у буџет Републике Српске сливају огромна средства, преко 30 милиона КМ годишње, а у Теслић се врати само мали дио тих средстава. На сваку литру купљеног горива и на свако регистровано возило Теслићани издвајају таксе за одржавање и изградњу путева, а ради се о огромним средствима. СНСД и Влада Републике Српске новцем Теслићана и других општина гради кружне токове у градовима на којима је СНСД на власти, док с друге стране покушавају да уцијене Теслићане њиховим новцем за један кружни ток. Ако је суштина политике СНСД-а да сви будемо у СНСД-у, ја на такву политику и уцјене не желим пристајати", истакао је Миличевић.