Сребренички стећци за подршку туризму

У оквиру традиционалне културно-спортске и привредне манифестације "Дани Сребренице 2011", Туристичка организација из овог мјеста приредила је видео презентацију и фото изложбу некропола са подручја сребреничке општине. Овом приликом представљена је и туристичка карта са унесеним подацима и обиљеженим локалитетима са 50 регистрованих средњовјековних некропола са 850 стећака у овој општини, док се у ранијој […]

понедељак, мај 30, 2011 / 19:45

У оквиру традиционалне културно-спортске и привредне манифестације "Дани Сребренице 2011", Туристичка организација из овог мјеста приредила је видео презентацију и фото изложбу некропола са подручја сребреничке општине.

Овом приликом представљена је и туристичка карта са унесеним подацима и обиљеженим локалитетима са 50 регистрованих средњовјековних некропола са 850 стећака у овој општини, док се у ранијој литератури налазе подаци о 43 некрополе.

Неколико некропола није регистровано јер се налазе у минским пољима и приликом обављања овог истраживања није им се могло прићи.

Ово истраживање, израду базе података и туристичке карте као и уређење пет некропола урадила је сребреничка Туристичка организација уз помоћ Италијанске кооперације за развој.

Директор Туристичке организације Сеад Јахић рекао је да се међу некрополама налази неколико добро очуваних стећака изузетне величине као што је некропола у селу Љесковик.

Он је додао да на подручју ове општине има неколико стећака са натписима, розетама, орнаментима и другим уклесаним фигурама.

"Посебно је карактеристичан један стећак у некрополи Згуња код Скелана на коме су уклесане розете на једној, штап на другој и натпис `Овје је укопан хришћанин Остоја` на трећој страни", рекао је Јахић.

Он каже да је ово истраживање обављено ради израде базе података и карте са унесеним подацима о некрополама, с циљем сагледавања у каквом се стању налазе да би се предузеле активности на њиховом уређењу и заштити и тражила средства од међународних институција за ту намјену те да се некрополе стећака као дио културно-историјског насљеђа ове општине валоризују и уврсте у њену туристичку понуду.Оставите одговор