Ешерихија коли у Њемачкој: Умрло 11 људи

У Њемачкој је до сада умрло најмање 11 особа, а око 1 200 је инфицирано бактеријом ЕХЕЦ (ентерохеморагијска ешерихија коли)), од којих је велики број у изразито критичном стању, преносе данас њемачки медији најновије податке надлежних њемачких институција. Према њемачким медијима, и у иностранству расте број оних који су се очито инфицирали у Њемачкој – […]

понедељак, мај 30, 2011 / 20:02

У Њемачкој је до сада умрло најмање 11 особа, а око 1 200 је инфицирано бактеријом ЕХЕЦ (ентерохеморагијска ешерихија коли)), од којих је велики број у изразито критичном стању, преносе данас њемачки медији најновије податке надлежних њемачких институција.

Према њемачким медијима, и у иностранству расте број оних који су се очито инфицирали у Њемачкој – у Шведској је регистровано 36 особа, у Данској 11, а у Великој Британији три пацијента.

Њемачки експерти полазе од тога да ће број инфицираних да расте, без обзира на то што ће се људи придржавати препорака здравствених институција о хигијени приликом припреме хране и избјегавању свјежег поврћа.

„Рачунамо са даљим смртним случајевима”, рекао је Јерг Дебатин, шеф хамбуршке универзитетске клинике, док је потпредсједник љекарске коморе Њемачке рекао да не треба паничити и да је болест под контролом, чак и ако расте број случајева.

Стручњаци Института за хигијену у Хамбургу први су открили су да су краставци, увезени из Шпаније, узрочници ЕХЕЦ-бактеријске инфекције, која се манифестује тешким проливима и оштећењима на бубрезима и јетри, која могу бити смртоносна.

Експерти савјетују високе хигијенске стандарде у припреми хране и одлазак код љекара после првих симптома болести, као и мировање и узимање најмање двије литре течности дневно.Оставите одговор