Србија: Забрањени сви скупови заказани за овај викенд

Савjет за националну безбjедност Србије забранио је све скупове који су били заказани за викенд, укључујући и Параду поноса. Министарство унутрашњих послова ускоро би требало да објави одлуку о забрани свих скупова најављених за суботу и недељу. Министар полиције Ивица Дачић је претходно рекао да полиција из безбједносних разлога не може да подржи одржавање свих […]

петак, септембар 30, 2011 / 16:23

Савjет за националну безбjедност Србије забранио је све скупове који су били заказани за викенд, укључујући и Параду поноса.

Министарство унутрашњих послова ускоро би требало да објави одлуку о забрани свих скупова најављених за суботу и недељу.

Министар полиције Ивица Дачић је претходно рекао да полиција из безбједносних разлога не може да подржи одржавање свих скупова, "јер ће доћи до сукоба, жртава, крви и због тога ћемо ући у велики хаос".

Министар је тада навео да Парада треба да буде одржана и да би био најсрећнији када не би било инцидента и противљења, али, како је рекао, став полиције је јасан – високи су безбједносни ризици.

Организатори Параде поноса раније данас су саопштили да неће отказати, нити одложити Параду поноса и да само држава може да је забрани, али би држава тиме, како су рекли, показала да одустаје од свог суверенитета у центру Београда.

Одлагање Параде за организаторе не долази у обзир, а званичне податке да је безбједност угрожена, кажу, нису добили.

"Државни органи морају да покажу да је држава јача од насилника и да обавља своју функцију", рекао је један од организатора Параде Горан Милетић.

Премијер Мирко Цветковић јуче је рекао да је став цијеле Владе да се поштују Устав и права на различитост, а да ће MУП, на основу безбједносне процјене, одлучити о одржавању Параде поноса.

Министар полиције Ивица Дачић је навео да на основу безбједносних процјена Парада не би требало да се одржи.

Градоначелник Београда је позвао све стране да зрело и одговорно сагледају тренутак у којем се земља и друштво налазе и да одустану од својих окупљања заказаних у дане викенда.

Ђилас је рекао да никоме не оспорава права загарантована законом, али да позива на одговорност коју та права носе.

"Ако је за неодржавање свих најављених скупова потребан политичар кривац и ако је то цијена да нема нових разбијених глава и подизања тензија, пристајем да се тај политички минус припише мени", рекао је Ђилас.0 КОМЕНТАРА

  1. Na kraju su ipak ovi rekli šta su htjeli da kažu i parada je održana, malo kraća verzija, ali je bila. Ne sumnjam uopšte da je „vladajuća garnitura“ u Srbiji dogovorila da baš ovako bude. Mi „kao“ ne damo, a vi izađite, kažite šta hoćete, opravdajte sredstva koja dobijate…

    Dakle, porodična šetnja u organizaciji Dveri nije bila, a Parada jeste!x-(

Оставите одговор