Новинарство: 11 особа са инвалидитетом запослено на радију

Током реализације двогодишњег пројекта "Радио – медиј једнаких могућности" на 10 радио станица у Републици Српској новинарску обуку завршило је укупно 20 лица са инвалидидтетом, од којих је 11 добило или стално запослење, или неки облик радног ангажмана, а неки од њих већ имају и уреднички статус. На данас одржаној презентацији пројекта у Бањој Луци […]

петак, септембар 30, 2011 / 16:04

Током реализације двогодишњег пројекта "Радио – медиј једнаких могућности" на 10 радио станица у Републици Српској новинарску обуку завршило је укупно 20 лица са инвалидидтетом, од којих је 11 добило или стално запослење, или неки облик радног ангажмана, а неки од њих већ имају и уреднички статус.

На данас одржаној презентацији пројекта у Бањој Луци наводено је да су током обуке од фебруара прошле до септембра ове године, лица с инвалидитетом била ангажована у креирању и спровођењу пројекта "Удружени можемо више" која се састојала од радијских емисија и тематских блокова посвећених питањима лица с инвалидитетом.

Уредник на бањолучком радију "Балкан" Милорад Милојевић рекао је да су током реализације пројекта особе са инвалидитетом показале да врло успјешно могу да обављају новинарски посао, али да је, уопште, велики проблем то што ни послодавци, а ни особе са инвалидитетом нису упознате са могућностима које пружа Закон о професионалној рехаблитацији и запошљавању инвалида у РС.

"Већ 14 година окренути смо питањима младих и једина смо невладина радио станица у РС, а у овом пројекту смо видјели ријетку шансу да помогнемо и младим особама са инвалидитетом", рекао је Милојевић позивајући и друге редакције да дају више медијског простора лицима са инвалидитетом.

Новинарка Вера Бошковић, која је у оквиру реализације пројекта "Радио – медиј једнаких могућности" добила посао, истакла је да је током пројекта радила прилоге за емисију о особама са инвалидидтетом, а да данас има уредничку емисију о књижевности.

Координатор пројекта "Радиј – медиј једнаких могућности" из невладине организације "Фонтана" Анита Шимунџа истакла је да ће ова организација у сарадњи са својим партнерским органоизацијама Омладинским комуникативним центром и Удружењем за помоћ лицима са инвалидидтетом "Једнакост" из Милића наставити са реализацијом сличних пројеката подршке особама са инвалидитетом.Оставите одговор