Шпирић на самиту креативних лидера о клими у БиХ

Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић указао је у Њујорку, учествујући на Шестом самиту креативног лидерства, да се БиХ налази у подручју веома осјетљивом на климатске промјене. Ове промјене се, према његовим ријечима, манифестују и још више ће се манифестовати у порасту и љетних и зимских температура, у промјенама режима падавина, поплавама и сушама на […]

среда, септембар 21, 2011 / 12:55

Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић указао је у Њујорку, учествујући на Шестом самиту креативног лидерства, да се БиХ налази у подручју веома осјетљивом на климатске промјене.

Ове промјене се, према његовим ријечима, манифестују и још више ће се манифестовати у порасту и љетних и зимских температура, у промјенама режима падавина, поплавама и сушама на мјестима гдје су те појаве биле ријетке.

Шпирић је поручио да борба против негативних посљедица неконтролисаних емисија стакленичких плинова свима мора бити приоритетан циљ и нагласио да само упорним радом и дијалогом може бити постигнут заједнички циљ, а то је потпуна контрола емисија стакленичких плинова, али и свих извора емисије, саопштено је из Савјета министара.

Он је подсјетио да питање климатских промјена није само проблем заштите животне средине, већ и економски, друштвени и политички проблем.

Према ријечима предсједавајућег Савјета министара, БиХ има велики потенцијал за кориштење обновљивих извора енергије, те велики простор за рационализацију потрошње енергије у постојећим системима и објектима.

"На путу европских интеграција БиХ је у сектору енергије и животне средине потписала неколико споразума и тиме преузела велики број обавеза, па се чине напори да се преузете обавезе и испуне", навео је Шпирић.

Он је нагласио важност едукације, промоције знања и сарадње са пословним сектором, додајући да је опредјељење БиХ да учини све што је потребно како би се прилагодила свјетским трендовима, наставила да испуњава своје обавезе, али и искористила развојне шансе које јој ти процеси нуде.

Учеснике Самита Шпирић је информисао да је БиХ, одлуком Савјета министара БиХ, основала овлаштени орган за провођење пројеката Механизма чистог развоја Кјото протокола Оквирне конвенције УН о промјени климе.

"БиХ чини, а и даље ће чинити и улагати максимум напора, уз ангажовање свих расположивих ресурса да, што је могуће прије, крене ка успостављању интегралног система заштите животне средине који ће се, надамо се у врло скоро вријеме, инкорпорирати и постати дио европског интегралног система заштите животне средине", рекао је Шпирић.

Према његовим ријечима, конструктиван прилаз овом глобалном питању сигурно надилази компетенције појединачних земаља, јер ниједна земља, ма колико била јака, не може сама одговорити на еколошке захтјеве.

Он је на крају излагања нагласио да ће власти БиХ у будућем раду бити у потпуности оријентисане ка регионалној сарадњи, јер је то најбољи и најбржи начин у остварењу заједничког циља.

Предсједавајући Савјета министара БиХ учествовао је у уторак, 20. септембра, на Шестом самиту креативног лидерства у Њујорку, на позив Фондације Луиз Блуан и Канцеларије УН за партнерства.Оставите одговор