Ћириличне отпужнице за геноцид против Главаша, Шекса, Мерчепа и осталих

Иван Векић, ратни министар унутрашњих послова Хрватске, у уторак је у Жупанијском суду у Осијеку преузео оптужницу коју је против њега због геноцида и ратног злочина над 19 Срба с подручја Вуковара подигло Вијећа за ратне злочине Вишег суда Републике Србије. На попису оптужених су и Владимир Шекс, Бранимир Главаш и Томислав Мерчеп те још […]

среда, септембар 21, 2011 / 14:59

Иван Векић, ратни министар унутрашњих послова Хрватске, у уторак је у Жупанијском суду у Осијеку преузео оптужницу коју је против њега због геноцида и ратног злочина над 19 Срба с подручја Вуковара подигло Вијећа за ратне злочине Вишег суда Републике Србије.

На попису оптужених су и Владимир Шекс, Бранимир Главаш и Томислав Мерчеп те још 40 хрватских војника с вуковарског подручја. Векић је о оптужници обавијестио јавност на ванредној конференцији за новинаре своје странке Хрватска стража-национална странка.

– Министар правосуђа, Дражен Бошњаковић, који ме је у уторак посјетио у породичној кући, одмах ми је обећао помоћ у оквиру закона и ја сам на томе захвалан. Но, мене та оптужница не забрињава лично, колико ме брине чињеница да Србија у миру наставља оно што није успјела у рату. Мени држава нуди помоћ, али она мора учинити нешто више. Мора Србији у очи рећи: "Ово можете бацити!", а не Тадића и његову свиту гостити и частити по Брионима, па чак и у Вуковару. Они своје циљеве у оптуживању, чак и пресуђивању Хрватске за ратне злочине постижу – рекао је Векић који није знао рећи јесу ли и други оптуженици подигли своје оптужнице "написане на ћирилици".

Векић је, тврди, преузео оптужницу потписавши се на ћириличном писму видјевши да су му ћирилицом написали оптужницу. На Жупанијском суду у Осијеку су га обавијестили да је добио и адвоката по службеној дужности.

Конкретно се у оптужници наводе и имена 13 убијених српских цивила те шест неидентифицираних особа. Наше правосуђе је све знало о тим оптужницама, а ништа нису подузимали против тога. Не бојим се оптужница и поручујем да се нећу дати хапсити, чак ни хрватској полицији, каже Векић.

Према Векићевим ријечима, оптужнице су из Београда послали на старе адресе оптужених те се тако за Владимира Шекса и Бранимира Главаша наводи да живе у Славонској 10 у Осијеку, а тамо је Главашева родитељска кућа.Оставите одговор