Њемачка опозиција неће папу у парламенту

Папа Бенедикт Шеснаести, који ће од сутра до 25. септембра боравити у Њемачкој, говориће и у парламенту, што је изазвало противљење опозиције и пријети да изазове прави скандал. Јозеф Рацингер, који је од 2005. поглавар католика у целом свијету, има разлога за посјету својој отаџбини. Стање у немачкој цркви није добро. Након што је у […]

среда, септембар 21, 2011 / 12:33

Папа Бенедикт Шеснаести, који ће од сутра до 25. септембра боравити у Њемачкој, говориће и у парламенту, што је изазвало противљење опозиције и пријети да изазове прави скандал.

Јозеф Рацингер, који је од 2005. поглавар католика у целом свијету, има разлога за посјету својој отаџбини.

Стање у немачкој цркви није добро. Након што је у црквеним установама откривен велик број случајева злостављања деце, многи католици напуштају цркву. Зато је мото папине посјете "Где је Бог, ту је и будућност".

У Берлину ће Бенедикт Шеснаести говорити пред Бундестагом и управо је тај његов наступ – споран.

Када папа буде стигао у Њемачку, свираће се химна Ватикана, и то већ трећи пут: први пут је то било 2005. када је дошао на Свјетски дан младих у Келну и 2006. када је посјетио свој завичај у Баварској.

Овога пута он долази у званичну посјету Берлину. Па ипак, није ријеч о државној посјети, јер и ту постоје протоколарне разлике. Послије разговора са њемачким предсједником Кристијаном Вулфом и канцеларком Англеом Меркел, папа ће у Бундестагу одржати говор.

Стотињак посланика опозиције – Социјалдемократске странке, Странке зелених и Партије љевице – неће присуствовати говору зато што, према њиховом ставу, вјерски поглавар не треба да наступа у парламенту.

Кристијан Штребле, посланик Савеза 90/Зелени, пита: "Ако сад почнемо да доводимо у њемачки Бундестаг црквене поглаваре и представнике вјерских заједница – гдје ће се то завршити?"

Око 20 000 људи намјерава да учествује на демонстрацијама против "сексуалног (не)морала католичке цркве у центру Берлина".

Међу њима је и Фолкер Бек, посланик Савеза 90/Зелени, иначе хомосексуалац.

"Када је ријеч о људским правима и сексуалној политици, папа није у складу са оним што Устав тражи од политике. Отпор је ту сасвим легитиман, а свако мора сам да одлучи на који начин жели да га искаже" – наводи он.

Број папиних присталица је далеко већи него његових противника. За четири мисе које ће бити служене у Берлину, Ерфурту и Фрајбургу пријавило се 250 000 људи. Чак ће и Олимпијски стадион у претежно евенгелистичком или атеистичком Берлину, према наводима Њемачке бискупске конференције, бити попуњен, јер је подијељено 80 000 улазница.

Папа се, према властитим ријечима, посебно радује састанку са врхом Евангелистичке цркве у Њемачкој. И то управо у манастиру у Ерфурту, у којем је реформатор Мартин Лутер некада боравио као католички монах. Разговор са протестантима требало би да допринесе помирењу ових цркава, 500 година након раскола – наводи "Дојче веле".Оставите одговор