Шпирић: Добри односи са Црном Гором

Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић изјавио је данас, након разговора са предсједником Владе Црне Горе у Сарајеву, да између БиХ и Црне Горе нема отворених питања која би могла да угрожавају развој добросусједских односа. "Договорили смо се да до наредног званичног сусрета припремимо споразуме који су од интереса за грађане обје земље, проије свега […]

понедељак, јун 13, 2011 / 12:37

Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић изјавио је данас, након разговора са предсједником Владе Црне Горе у Сарајеву, да између БиХ и Црне Горе нема отворених питања која би могла да угрожавају развој добросусједских односа.

"Договорили смо се да до наредног званичног сусрета припремимо споразуме који су од интереса за грађане обје земље, проије свега споразуме о граници, у области туризма, у ваздушном и авиопревозу, о социјалном осигурању и низ других", рекао је Шпирић.

Он је на конференцији за новинаре након сусрета нагласио да БиХ и Црна Гора дијеле исте вриједности кад је ријеч о регионалној сарадњи.

Шпирић је Лукшића упознао са односима унутар БиХ и о њеној позицији на евроатлантском путу.

Предсједник Владе Црне Горе Игор Лукшић изјавио је да се од БиХ сада очекује формирање унутрашњих институција и отклањање свих препрека на европском путу.

Он је истакао да је након завршетка преговора Европске комисије са Хрватском, деблокирања европског пута Србије, стабилизације прилика након избора у Македонији и напретка у Црној Гори потребно заокружити тај процес и довршетком формирања институција у БиХ.

"То ће свима нама узајамно помоћи. Не може некој земљи на западном Балкану бити добро, а осталима лоше, нити иједна земља може имати штете ако нека друга напредује. Потребно је учинити регионалну сарадњу тако да регион настави да шаље позитивне поруке Бриселу, јер је наша заједничка будућност у ЕУ. Налазимо се у једном успјешном процесу", нагласио је Лукшић.

Кад је ријеч о међусобним односима, према његовом мишљењу, веома је корисно у овој фази инсистирати на довршетку одговарајућих споразума и реализацији одговарајућих пројеката који ће грађанима двије земље донијети корист кроз унапређење животног стандарда и могућност кориштења јавних услуга.

Лукшић је истакао да је Црна Гора и даље спремна да разговара о двојном држављанству између двије земље и да се дође до текста који ће обје стране усагласити, прихватити и примјењивати.Оставите одговор