Сплитска геј парада прекинута каменицама

Полиција је, после инцидената током јучерашњег "Сплит прајда", прве геј параде у Сплиту, поднијела 161 оптужни приједлог због ремећења јавног реда и мира, кршења правила мирног окупљања и непосједовања личних докумената, саопштила је данас сплитско-далматинска полицијска управа. Поднијете су и три казнене пријаве због посједовања марихуане, а седам особа које су због изазивања изгреда ноћ […]

понедељак, 13 јуна, 2011 / 12:39

Полиција је, после инцидената током јучерашњег "Сплит прајда", прве геј параде у Сплиту, поднијела 161 оптужни приједлог због ремећења јавног реда и мира, кршења правила мирног окупљања и непосједовања личних докумената, саопштила је данас сплитско-далматинска полицијска управа.

Поднијете су и три казнене пријаве због посједовања марихуане, а седам особа које су због изазивања изгреда ноћ провеле у службеним полицијским просторијама, током дана биће изведене пред Прекршајни суд, навела је сплитска полиција. Насиље у Сплиту против учесника параде ЛГБТ популације и новинара који су извјештавали о том догађају данас су осудили предсједница хрватске владе Јадранка Косор и шеф државе Иво Јосиповић.

Премијерка је упозорила да уставне вриједности и Закон о сузбијању дискриминације забрањују дискриминацију било кога, износећи мишљење да је полиција добро одрадила свој посао. Премијерка је још навела како је јучерашњи напад и на новинаре прави показатељ до чега насиље и мржња могу довести.

"То је нешто што се не може толерисати у Хрватској", поручила је премијерка.

Предсједник Хрватске рекао је да је насиље на јучерашњој Паради поноса у Сплиту срамотно и жалосно, изразивши увјерење да то ипак није право лице Хрватске.

"Показало се да имамо и неевропских дијелова нашег друштва", казао је Јосиповић.

На питање новинара о одговорности полиције и министра унутрашњих послова Томислава Карамарка, Јосиповић је дговорио да је још рано за такве оцјене и да треба видјети шта се тачно догодило. Новинаре је занимало и подржава ли хомосексуалне бракове, на шта је Јосиповић одговорио да, према његовом мишљењу, "уређена заједница двоје људи није никоме на зло", пренијела је хрватска агенција Хина.

Осуде насиља стигле су и од Амнести Интернешенела и Хрватског новинарског друштва која је подсјетило да на пет тешко повријеђених и хоспитализованих учесника, као и на чињеницу да су нападнути и новинари, од којих је троје повријеђено, најтеже камерман ТВ куће РТЛ који је од ударца каменом у главу добио потрес мозга.

"Непримјерене поступке полиције" осудиио је руководилац и опозиционе Социјалдемократске партије и некадашњи министар Шиме Лучин.

Сплитски градоначелник Жељко Керум оцијенио је данас да је полиција јуче добро поступила и да градска власт којој је он на челу не подржава насиље, али ни "Сплит Прајд".

"Могло се очекивати да ће грађани реаговати како су реаговали. Није добро што је било насиља, што се бацало камење, али ипак вољу грађана треба поштовати", рекао је Керум, изразивши жаљење што је Сплит прајд уопште одржан у Сплиту.

Опет та Холандија, кочничар Балкана

Холандска амбасадорка у Хрватској највила је да ће ова земља затражити мониторинг Хрватске све до уласка у ЕУ.

"Краљевина Холандија свакако ће тражити надзор и након затварања преговора, током цијелог поступка ратификације, све до уласка Хрватске у Европску унију. Мислим да догађаји попут суботњег у Сплиту показују да је тај надзор потребан", изјавила је Роннер Грубачић, а преноси ХРТ.

Амбасадорка је оштро осудила напад на судионике сплитске Параде, а догађаје око њега оцијенила је застрашујућим. Истакла је да су људска права итекако важан дио Поглавља 23, чије затварање тек треба услиједити.0 КОМЕНТАРА

  1. Како је дирљиво видјети лезбаче из Београда како парадирају Тргом др. Фрање Туђмана у Сплиту!? Иво и Борис су коначно успјели обновити БРАТСТВО И СЕСТРИНСТВО. ЕуРОПА је императив! Још само да сви поскидају гаће. :D:D:D

  2. :D:D:D

    Можда су због њих, мислим на оне двије цуре, скандирали „убиј Србина“ или је то ипак повезано са нечим другим!

    У сваком случају, са оваквим примитивизмом, нетолеранцијом… према другом и другачијем се не може у Европу. 😀

  3. Слаби су. Да је у Београду само 300 дротова обезбјеђивали ову параду не би се они застава мајци наносали! Очекивао сам више од усташа, али изгледа да је католичанство поклекло…чак се ни Ватикан није побунио против параде у Италији… ускоро папа педер!!!