Ко дугује држави: Све велики инвеститори

У Републици Српској чак 315 фирми дугује појединачно више од 500.000 КМ за неплаћене порезе и доприносе. Према подацима Министарства финансија, на основу пресјека урађеног средином маја, првих десет на списку највећих дужника дугује држави више од 282 милиона КМ. Рекордер по висини дуга је Рафинерија нафте Брод с репрограмираним дугом од 126.349.859 КМ, слиједи […]

понедељак, јун 13, 2011 / 12:14

У Републици Српској чак 315 фирми дугује појединачно више од 500.000 КМ за неплаћене порезе и доприносе.

Према подацима Министарства финансија, на основу пресјека урађеног средином маја, првих десет на списку највећих дужника дугује држави више од 282 милиона КМ.

Рекордер по висини дуга је Рафинерија нафте Брод с репрограмираним дугом од 126.349.859 КМ, слиједи “Новотеx” Требиње, у стечају, с дугом за порезе и доприносе од 44.243.372 КМ.

“Нестро Петрол” Бања Лука дугује 17,3 милиона (репрограм), “Дарко-продукт” Лакташи 14,7 милиона (статус несолвентан), а и ЗП “Електрокрајина” један је од највећих дужника са 14,4 милиона, наводи се у списку реосрног ентитетског министарства.

За “Свислajoн” ИАТ Требиње, који није платио 14,3 милиона КМ, у напомени Пореске управе РС стоји да је покренут поступак принудне наплате из новчаних средстава, али је одгођен по препоруци Владе РС од 31. децембра 2010. године, те да је уписана хипотека над некретнинама.

На листи дужника је и “Бирач” Зворник с 14,05 милиона КМ, али и њихова чувена кћерка фирма “Балкал” Бања Лука, која је остала дужна 10,8 милиона (статус: у поступку принудне наплате).

Занимљиво је да је на списку изузетно велики број познатих фирми за које се у јавности сматра да су “успјешне”.

Тако “Интеграл Инжењеринг” на име пореза и доприноса дугује 1,9 милиона КМ, а његова сестринска фирма “Интегра Инжењеринг” 725 хиљада КМ, “Сектор Секјуритy” Бања Лука има неизвршене обавезе од 702 хиљада КМ, “Глас Српске – Трговина” 621 хиљада КМ, “Нискоградња” Лакташи дугује 584 хиљаде КМ…

У којој су кризи "Шуме Српске" показује неизмирен дуг према Пореској прави од 1,09 милиона КМ, Жељезнице РС дугују 3,4 милиона, а Пореска управа као највеће дужнике води и фирме у којима је одавно завршен или је у току стечајни поступак, попут ДИ Врбас Бања Лука (8,11 милиона КМ), док се и Робна кућа “Боска” води као дужник 6,3 милиона пореза и доприноса.

Према највећим дужницима пореза и доприноса Пореска управа РС-а је покренула поступак принудне наплате, али је убрзо потом Влада РС на сједницама усвајала закључке којима се наређује да се обустави поступак принудне наплате.

С неким највећим дужницима је склопљен репрограм обавеза.

Услов је да редовно измирује текуће пореске обавезе, у супротном споразум о репрограму се поништава и све доспјеле обавезе истог тренутка доспијевају на наплату, међутим, то се не поштује.

У ревизорском извјештају за 2010. Порезне управе РС наводи се да се уговори о репрограму не поштују, те да нема критерија за привремено ослобађање или одгађања од плаћања пореских обавеза.0 КОМЕНТАРА

  1. Тврдим да ови подаци нису ни приближно тачни. Зашто. Зато што постоји један орган управе, као што је Пореска управа, која је државни орган, само за себе. Поставља се питање потребе овог органа. Зашто. Зато што је најидашнији порез ПДВ прешао у надлежност Управе за индиректно опорезовање. Пореска управа само води евиденцију доприноса који се уплаћују фондовима. Питам, зашто постоји овај орган, кад евиденцију воде и фондови. Како ми је познато, пореска управа никад није се бавила наплатом, тачније избјегавањем плаћања пореза. Волио бих видим колико је пореска управа поднијела кривичних пријава за последњих 10 г, за избјегавње плаћање пореза. Или шта управа предузима кад фирма не плаћа мјесецима доприносе радницима. Што прије укинути је као непотребан орган.

  2. Тврдим да ови подаци нису ни приближно тачни. Зашто. Зато што постоји један орган управе, као што је Пореска управа, која је државни орган, само за себе. Поставља се питање потребе овог органа. Зашто. Зато што је најидашнији порез ПДВ прешао у надлежност Управе за индиректно опорезовање. Пореска управа само води евиденцију доприноса који се уплаћују фондовима. Питам, зашто постоји овај орган, кад евиденцију воде и фондови. Како ми је познато, пореска управа никад није се бавила наплатом, тачније избјегавањем плаћања пореза. Волио бих видим колико је пореска управа поднијела кривичних пријава за последњих 10 г, за избјегавње плаћање пореза. Или шта управа предузима кад фирма не плаћа мјесецима доприносе радницима. Што прије укинути је као непотребан орган.

Оставите одговор