СПЦ: Нове епархије на западу, без подјеле на Косову

Сабор Српске православне цркве донио је низ административих одлука, укључујући и формирање нових епархија, које ће омогућити плоднију мисију СПЦ и знатно појачати њено присуство на америчком конитинентету, Западној Европи и Аустралији, рекао је данас епископ бачки Иринеј. Оснива се епархија аустријско-швајцарска, са сједиштем у Бечу, издвајањем из досадашње епархије средњеевропске, која ће обухватати наше […]

понедељак, мај 23, 2011 / 21:16

Сабор Српске православне цркве донио је низ административих одлука, укључујући и формирање нових епархија, које ће омогућити плоднију мисију СПЦ и знатно појачати њено присуство на америчком конитинентету, Западној Европи и Аустралији, рекао је данас епископ бачки Иринеј.

Оснива се епархија аустријско-швајцарска, са сједиштем у Бечу, издвајањем из досадашње епархије средњеевропске, која ће обухватати наше црквене општине и остале црквене јединице са територије Аустрије, Швајцарске и Италије, саопштио је епископ Иринеј, портпарол Сабора, новинарима у Патријаршији.

Према његовим ријечима, оснивање епархије диктирају реалне потребе јер се прије свега ради о веома великом простору.

-Имали смо заиста велику епархију у Европи, која је обухватала Немачку, Швајцарску и Аустрију са близу или чак више од милион наших земљака, већином православних, рекао је епископ Иринеј, наводећи да ће она бити мања, али не много, од епархије која је остала на простору Немачке – рекао је Иринеј.

Епископ Иринеј каже да на простору сјеверене Америке постоји углавном задовољавајуће присуство наше Цркве, али се оснива засебна епархија за сав простор јужне и централне Америке, изузев Мексика, јер спада у сјеверноамерички континент.

Поред постојећих епархија, на тлу Америке оснива се засебна епархија за јужну и централну Америку, објаснио је епископ Иринеј.

Говорећи о одлукама везаним за амерички континент, епископ Иринеј је рекао да је донијета одлука да манистир Светог Саве у Либертивилу буде ставропигијални, што значи непосредно под јурисдикцијом поглавара СПЦ, чиме се остварује још непосреднија повезаност.

Епископ Иринеј је рекао да ће вјероватно бити још сличних управних, административних одлука током Сабора.

Мислим да су ове одлуке веома значајне, олакшаће плоднију мисију наше Цркве на тим пространствима куда су нас живот и историја расејали, закључио је епископ бачки Иринеј.

Свети архијерејски сабор Српске православне цркве одлучио је да Рашко-призренска епархија остаје у досадашњим границама.

Владика бачки Иринеј је новинарима у Српској патријаршији рекао да, иако је постојала идеја о подели епархије Рашко-призренске, Сабор је, ипак, одлучио да би то, како је рекао, било преурањено с обзиром на опште прилике.

-Та је одлука одложена иако је било разних разговора, нагађања, па и медијских вести од којих су неке више неке мање биле утемељене- рекао је Иринеј бачки.Оставите одговор