Опозиција проглашава револуцију, Сакашвили на путу

У Грузији већ трећи дан трају протести опозиције, док бивша предсједница грузијске скупштине а сада лидер покрета Свенародни збор Грузије Нино Бурџанадзе проглашава "фактички почетак револуције” и "одлучујућу фазу борбе” и најављује нове протесте. Током протеклог викенда у пријестоници Тбилисију и Батумију, граду на обали Црног мора, одржани су масовни протести опозиције а опозиција пријети […]

понедељак, мај 23, 2011 / 21:56

У Грузији већ трећи дан трају протести опозиције, док бивша предсједница грузијске скупштине а сада лидер покрета Свенародни збор Грузије Нино Бурџанадзе проглашава "фактички почетак револуције” и "одлучујућу фазу борбе” и најављује нове протесте.

Током протеклог викенда у пријестоници Тбилисију и Батумију, граду на обали Црног мора, одржани су масовни протести опозиције а опозиција пријети да ће свргнути режим предсједника Михаила Сакашвилија.

Масовне акције протеста почеле су у суботу и на Тргу слободе у Тбилисију окупило се неколико хиљада људи.

Према извјештајима руских електронских медија, чланови организације Шепицули (Заклети) носили су штитове „Миша ће отићи” а учесници митинга донијели су плакат са натписом на енглеском „Миша мора ода оде” .

Према подацима организатора, на тргу је било око 10.000 људи док МУП Грузије наводи да је учествовало тек нешто више од шест хиљада присталица опозиције.

Власти обећавају да неће ометати демонстрације, уколико оне буду мирољубиве.

Сам предсједник Грузије, међутим, отпутовао је 21. маја у тродневну посјету Мађарској и не жури да се врати.

Бурџанадзе (47) је, ипак, убијеђена да ће се Сакашвили у сриједу, 25. маја, повући са функције, извијестила је новинска агенција ГХН.Оставите одговор