Будимир у кругу 99: БХ политичари раде против БиХ

Босна и Херцеговина је нефункционална држава зато што њени изабрани политичари не раде ништа од онога што им је у опису послова, него се, искључиво вођени властитим интересима, удружују у све могуће "анти – БиХ блокове" и спречавају нормализирање стања у држави и хватање корака са земљама у регији, изјавио је данас у Сарајеву предсједник […]

понедељак, мај 23, 2011 / 20:58

Босна и Херцеговина је нефункционална држава зато што њени изабрани политичари не раде ништа од онога што им је у опису послова, него се, искључиво вођени властитим интересима, удружују у све могуће "анти – БиХ блокове" и спречавају нормализирање стања у држави и хватање корака са земљама у регији, изјавио је данас у Сарајеву предсједник Федерације БиХ Живко Будимир.

Као уводничар редовне сесије Асоцијације независних интелектуалаца "Круг 99" о теми "Политичке прилике у БиХ – рефлексије на Федерацију БиХ", Будимир је за блокаду политичког система у БиХ окривио предсједника Савеза независних социјалдемократа и предсједника Републике Српске Милорада Додика, те предсједника Хрватске демократске заједнице БиХ Драгана Човића.

Према његовим ријечима, на политичкој сцени у БиХ евидентно је, прије свега, дрско непоштивање Дејтонског мировног споразума, свјесно растакање политичког система и крајње неодговорно поигравање судбином свих народа и грађана БиХ.

"Када неко каже: ‘Република Српска заувијек, а БиХ док мора…’, има ли смисла питати се што тај осјећа за БиХ, што чини за њезино јачање и излазак из кризе, те трасирање њезиног пута ка еуроатлантским интеграцијама. Па наравно, не чини ништа корисно, већ се понаша потпуно опречно. Прави одговор је да чини све што може да БиХ доживи коначни крах… Проблем је када тако говори и дјелује политичар на челу једног ентитета и када таквом логиком и праксом, а поради законских оквира, може у недоглед блокирати успоставу власти на државној разини, а потом и њезино функционирање", поручио је предсједник Федерације БиХ.

Како је казао, проблем се усложњава када се таквој политичкој пракси придруже и политички субјекти из Федерације БиХ.

"Овај ‘анти – БиХ блок’, који предводе Додик и Човић, није тек сметња у функционирању БиХ као нормалне државе, него представља латентну опасност постојању БиХ. Након што су се својим дјеловањем потпуно демистифицирали, остале су видљиве полуге на које се они у свом дјеловању снажно ослањају, а које им се могу и морају одузети – ради се о потпори из сусједства…", нагласио је Будимир на сесији "Круга 99".

За предсједника Федерације БиХ "кључ рјешења" политичке ситуације у БиХ налази се у "одлучној и енергичној промјени политичке прагме, односно одбацивању еклузивистичких националних политичких циљева и политика, како у политичким странкама националне провинијенције, тако и у онима који за себе тврде да то нису".

"Истинска једнакоправност народа и грађана кроз институције БиХ, од државне па до опћинске разине, једино је учинковито средство борбе против ексклузивистичких политика и политика подјеле БиХ. Народи у БиХ, унаточ недовољном искуству у функционирању демократских сустава, генетски су предодређени препознати и одвојити истину од лажи, поштење од преваре, праведну политику од неправедне, односно добро од зла… Стога, у досадашњим политичким приликама у БиХ људи радије бирају ‘своје преваранте и смутљивце’ од неправде која им се нуди", изјавио је предсједник Федерације БиХ.

Успијешност промјена у БиХ и њихова динамика, како је истакнуо Будимир, зависе од снажне и досљедње активности међународне заједнице "на неутрализирању оних који блокирају политички сустав БиХ, али и потпори онима који покушавају покренути БиХ из летаргије и унијети трачак наде у безнађе свеколиког пука".Оставите одговор