Српска малина није заражена

Стручњак чачанског Института за воћарство Александар Лепосавић сматра да сумња да су замрзнуте малине заражене, представља нелојалну конкуренцију и покушај обарања цијена тог воћа, којег ове године има доста на тржишту. Сумње су се појавиле из Финске, да су увезене замрзнуте малине из Пољске или Србије можда заражене норо вирусом, па је препоручено да их […]

понедељак, 23 маја, 2011 / 20:30

Стручњак чачанског Института за воћарство Александар Лепосавић сматра да сумња да су замрзнуте малине заражене, представља нелојалну конкуренцију и покушај обарања цијена тог воћа, којег ове године има доста на тржишту.

Сумње су се појавиле из Финске, да су увезене замрзнуте малине из Пољске или Србије можда заражене норо вирусом, па је препоручено да их тамошњи потрошачи избјегавају.

Те сумње демантовало је и Министарство пољопривреде Србије.

Да су оне неутемељене потврђује и то што ниједна количина до сада извезених плодова овог воћа у земље ЕУ није враћена у Србију, истиче Лепосавић у изјави за Танјуг.

"Читава прича о сумњивом квалитету малине стара је три-четири месеца. У протекле три године било је више претпоставки о појави ове вирозе, али су све урађене анализе доказале да такве заразе код нас нема. Сличне приче, посебно о томе да су малине са ових простора препуне хербицида, показале су се, такође, као неосноване. Да су купци имали било каквих доказа за овакве тврдње, сигурно је да би нам све испоручене количине брзо биле враћене",сматра Лепосавић.