Случај Ирене Предојевић неће бити политизован

Ко је Ирена Предојевић? Зашто је случај њеног убиства од стране полицајца неполитизован? Зашто је шира јавност незаинтересована до степена заборава, док се око случаја Давида Драгичевића прави политичка партија?

среда, новембар 21, 2018 / 18:27

Двадесетосмогодишњу Ирену Предојевић је неко несумњиво убио прије тринаест година. Толико су и њени родитељи чекали одговор на питање ко је убица. Званичну полицијску верзију и хапшење осумњиченог који се брани ћутањем, дочекала је само мајка. Отац је умро прије четири године.

Ирена Предојевић убијена је у ноћи између 6. и 7. августа 2005. године када се након изласка у град враћала кући. Осумњичени Г. Ј. је ухапшен првог дана новембра 2018. године и терети се за убиство које званиници квалификују као "брутално и свирепо". Ирена је, према обдукционим налазима задављена, а потом у циљу прикривања доказа и запаљена.

Иренина мајка

Милева Предојевић, мајка убијене Ирене, у изјави за медије, каже како није имала наде. "Стално смо молили и тражили… Говорила сам сви ћемо помријети, нећемо сазнати". Каже и да је мјесец дана пред хапшење убице дочекала да јој унук од друге кћери пође у школу, али да јој је жеља била још само да се сазна име убице њене кћерке Ирене.

Данас сама полиција каже да је Ирену убио полицајац! И то добитник награде за најбољег тренера у општини, човјек коме су Дубичани повјеравали своју дјецу на чување и васпитавање. Обзиром да полицајци представљају државу, а напад на њих третира као напад на њу, њена мајка ипак не говори реченице као: Моју кћерку је убила Република Српска! Моју кћерку је убио МУП РС! Мада има и мотив, и логику да тако нешто изјави.

Но, она то не чини. Не чини то ни остатак јавности, мада постоји јасно раздијељена медијска сцена, у којој би одређени медији једва дочекали да пренесу, те продубљују и понављају такву њену изјаву. Можда се ни Милеви и њеној породици не би допало што Г. Ј.-а, чије име је у јавност изашло као Горан Јеличић, Фронтал назива "осумњиченим", а не "убицом", "монструмом", "силоватељем"; али у демократском друштву се сви морају сматрати невиним, док се не докаже кривица пред надлежним судом.

Давидов отац

Са друге стране, један други родитељ, сматра да је истина само оно што он каже и ако се не слажете, на најгрубљи начин ћете бити клеветани, па и физички нападани. Не само од њега, већ од широког круга активиста чији педигре најбоље говори о свему. Одређени медији ће то некоректно преносити, а изостаће критика новинарских удружења. Без обзира што његове ставове не дијели нико други релевантан, па чак ни чланови веома помпезно најављиваног "међународног адвокатског тима".

Чланица овог тима Зора Добричанин Никодиновић је медијима, опраштајући се од чланства, рекла да "сматра да је убијен, мада за то нема још доказа". То је било довољно да и она, те Анто Нобило и Душко Томић, људи који су приликом свог спектакуларног представљања на Тргу Крајине ковани у звијезде, одмах након изјава које се не подударају са јасно политичким ставовима оца настрадалог, буду нападани као нечасни, потплаћени или барем кукавице.

– Нобило није било одвјетник Давида Драгичевића, он је био одвјетник Републике Српске и сад се то јасно види. Изманипулиран је од стране Додика и то ћемо доказати ускоро, када објавимо вјеродостојне доказе који све то доказују – рекао је Давидов отац Давор у телефонском разговору за Слободну Далмацију. У овој, далматинским поријеклом Нобила вјероватно уљуђеној изјави о њему, карактеристично је да, за разлику од Милеве Предојевић, Драгичевић јасно поставља Српску у цјелини, као убицу његовог сина. То се новинама из Сплита већ допада.

Све о чему је Фронтал писао, показало се као истина

Пошто Фронтал.СРБ нема подробнија сазнања о детаљима истраге, јер је одбијен наш захтјев за подацима који су на Народној скупштини учињени јавним. Због тога смо и тужили МУП РС.

Ми не можемо чисте савјести, или барем са увјерењем да смо на правом трагу, коментарисати овај случај на начин на који то чине чланови адвокатског тима. Нама нису представљени увјерљиви докази ни да је убијен, ни да није убијен, те као што смо раније и писали, такав став неко може износити само као личан и причати о својој вјери.

Пошто смо ми озбиљан и аналитички, а не удбашки, патетични таблоидни, или медиј финансиран из иностранства; можемо коментарисати само понашање институција Српске и самога Давора Драгичевића, односно његових истомишљеника. Барем кроз њихове изјаве, које у јавности нису демантовали. Све што смо до сада писали, односно на шта смо указивали, показало се истинитим.

Идемо редом.

Случај Давида Драгичевића је политизован

Након сасвим коректног текста који је носио овај наслов, почео је први вал напада на нашу редакцију. Без обзира што је у вријеме изласка текста, једно несумњиво политичко тијело као што је НСРС, сазвало у предизборној години посебну сједницу – и то само овим поводом!

Носиоцима овог покрета и присталицама, јако је засметало само повезивање са политиком у било ком облику. То су налазили као нешто веома увредљиво и таква оцјена са наше стране им је била неетична, продана, безобразна и шта већ не.

Пожурили су да се тако одреде, без обзира што је сам уредник Фронтала објавио запажен текст "Опет тајни планови и планирани хаоси: На мети протест Правда за Давида", на тему почетног извјештавања, односно традиционалног мотива буџетских медија о рушењу Српске, каква прати сваки озбиљнији протест који нешто замјера властима. Осим поменутог, објављивали смо и друге текстове наших аутора, који су се допадали нетолерантној групацији, али то су очигледно небитне ствари и брзо се забораве уколико се у било чему не слажете са њима.

Но, након низа очигледно проопозиционих иступа породице страдалог Давида, сликања са политичарима и указивања да се гласа против "баје, убица, сотона", нико нам није упутио извињење.

5. октобра 2018. године, посљедњи дан пред изборну ћутњу, Давидова мати Сузана изјављује: Миле попушио си! Што на најбољи начин описује инструментализацију овог случаја у предизборне сврхе. Боље извињење не треба.

Давор Драгичевић заговара пренос надлежности са Српске на БиХ

У тексту овог наслова су изнесене само чињенице, које вријеме не да није демантовало, већ је Давор Драгичевић 31. октобра отишао У САРАЈЕВО да региструје "ПОКРЕТ Правда за Давида". Није то урадио у Бањој Луци гдје му је адреса пребивалишта, гдје му је син страдао и сахрањен, те гдје несумњиво има највећи број присталица. Дакле не задужбину, фондацију, закладу; већ оно што по аналогији са, рецимо, Покретом Успјешна Српска, или Покретом Српски сабор Двери, јасно алудира на политичку партију и излазак на изборе, о чему ћемо нешто више касније у тексту.

Управо због оваквог политичког става против Српске, те агресивног напада сваког логичног суочавања са чињеницама, једини члан адвокатског тима који га још увијек заступа је Ифет Ферагет. Њему не смета политика сарајевске чаршије и то је само по себи разумљиво. Давор искључиво говори о Босни и Херцеговини, као нечему позитивном и надређеном Републици Српској, коју опет сваки дан описује као да није државна творевина слична свим постјугословенским транзиционим друштвима, са истим таквим проблемима.

Осим чињенице да је отишао у Сарајево чији медији и политика безусловно подржавају Даворов сценарио државног убиства до степена Џамала Кашогија, најављено је да ће "покрет бити регистрован у још једној земљи (западне) Европе". То ни не чуди, обзиром да су сви медији у Српској, који су несумњиво финансирани од стране земаља НАТО или ЕУ, а који формално имају сједиште у Српској, главни промотери патетичних прича и непотврђених ставова.

Уз жељу за освајањем "гастарбајтерске циљне групе", од почетка је јасно наглашена жеља за интернационализацијом овог проблема. Након избора, организатори све малобројнијих протеста ни најмање више не крију, да би вољели да виде "Бонска овлаштења" високог представника.

Колико год то било и малигно и наивно, да их слуша на оба уха, потврдио је и освједочени непријатељ Српске, чувени лажов Валентин Инцко. Помиње овај случај пред Савјетом безбједности УН, без обзира што његове ставове демократска воља на изборима не потвђује. Исто тако и прво заказивање једног датума (14.11.2018.) за нови "велики митинг", изневјерено је као и све и једно обећање које је овај неутјешни отац давао у јавности.

Протест је помјерен за Аранђеловдан, који је уједно и Дан Полиције РС, али и Дејтонског мировног споразума. Потписницима се помало већ и комично, директно обраћају већ данима активисти овог сада званично регистрованог покрета из Сарајева. Овај наш текст, који је изазвао највише гњева и простачки одвратну клевету родитеља нашег одговорног лица за заступање, до посљедњег слова је потврђен њиховим понашањем.

Политика вјере: У име оца и Ђакца

Више смо пута упозоравали на неукус и непрофесионалност у извјештавању и јавности свеукупно, па и у тексту са именом из поднаслова. Само уколико се неко не слаже са нечијим вјеровањем у податке око овог случаја?! И све се то показало тачним.

Није више нормално што имамо младе људе у религиозном заносу, који благе везе немају ни о политици, ни о механизмима функционисања друштва, а који желе да нагло изађу из анонимности по Даворовом моделу. А он подразумјева жртву, ексцес, раскол, увреде, па најпослије и смрт као основни мотив. Такође и велику финансијску подршку са стране. При том се они представљају као гласници већине, а прије нешто више од мјесец дана је то брутално демантовано на изборима. Демократско друштво не трпи такво понашање.

Није нормално што је један чисти политички ријалити нешто, што се гура као здрава политичка снага и искрена борба, док је на први поглед јасно да се ради о (старијим) људима који су више пута пресвлачили дресове, који су имали дугогодишње бенефиције од власти, а који су сад одједном прогледали. При том се код циљне групе не апелује да оцјењују чињенице, већ им се потурају несумњиво болне и потресне изјаве.

Искрена жеља људи за откривањем починилаца овог или других убистава, или доласка до праведнијег и транспарентнијег рада државних органа кроз протесте, обешчашћена је у предизборни ријалити програм. Таква пажња је великом већином омогућена законском забраном да се такви садржаји, дакле прави ријалитији, емитију прије поноћи. Циљна група се указала, те на недовољном узорку за промјену власти провјерила. Сада ће се покушати са наставком.

Зато се секташким жаром и људи за које би могли помислити да су озбиљни, држе будалаштине о 40.000 присутних на посљедњем митингу, што је нетачно за сваког ко је једном био на посјећеној фудбалској утакмици. И о томе смо писали, и и то је несумњиво тачно. Немамо илузију да ће вјерски острашћени људи одступити од своје догме и извинити се. Сврха текста до сада, јесте само да подсјетимо на изговорено и нагласимо шта је вријеме показало и доказало.

Кад случај Давида Драгичевића, постане случај Давора Драгичевића

Давно је било јасно, како је у питању политичка инструментализација случаја. Данас је јасно и да је Давор Драгичевић веома радо пристао на то. У случају тешко душевно растројеног појединца који је изгубио дијете, то је донекле, али само донекле, и разумљиво. Редовна је појава и готово да нема случаја у којем је некоме страдало дијете, чак и када су ствари у јавности потпуно очигледне и јасне, да родитељи немају још неке додатне сумње или зебње, које упућују на причу другачију од званичне.

Овдје је јасно да, у својој неупитној боли, Давор Драгичевић наступа са позиције: За главу мог сина, желим Додикову главу!; што су јавни иступи њега и његове бивше супруге у предизборном периоду јасно и потврдили. Разумљива је очева жеља да приликом неповратног губитка, нађе утјеху у ширем друштвеном контексту, али скретањем са самоорганизовања цивилног друштва у правцу корекције рада државних, а посебно полицијских органа, у класично партијашење, Драгичевић заправо каља успомену на свог сина. Да се Давидова смрт није догодила у предизборној години, ништа од овога се не би дешавало, или барем не у овом обиму.

Давор Драгичевић је човјек који исказује све симтпоме особе које не може да се избори са промјеном свог статуса анонимног човјека, конобара како он воли да истиче, у инстант-селебрити регионалних размјера. Умислио је себи месијанску улогу појединца који ће довести до коријенитих друштвених промјена, тиме што ће употреба смрти његовог сина довести до промјене на власти у Српској. И он, и сви политички актери који су играли на ову карту, показало се да су гријешили свугдје осим донекле у Бањој Луци.

И ту креће нофа фаза политизације.

Обрачун за политичко наслијеђе

Након избора интерес јавности је нагло опао, уз потпуно огољавање политичких и других намјера, али је одмах почео и рат за политичко наслијеђе. ПДП, партија која је највише профитирала од употребе овог мотива, нагло је и оштро нападнута од стране других политички мотивисаних појединаца и група, одмах по суочавању истих са политичком реалношћу. Реалношћу уопште.

У тренуцима одрицања од освојених мандата на Тргу Крајине, било је јасно да је то само представа и порука која се памти и има смисла док је врућа. Као што свом чланству и гласачима у изборној ноћи, странке које губе што дуже саопштавају резултате са гласачких мјеста гдје странка добро стоји. Раме уз раме са причама о изборној крађи и поништавању истих због тога, завршио је и овај спин.

Најагресивнији у нападима су били они који се представљају да долазе испред организације Рестарт Српска, која је до тада више него очигледно била милитантно крило ПДП, таман колико је партија Шин Фејн била политичко крило Ирске Републиканске Армије.

Након регистрације ПОКРЕТА, а не ФОНДАЦИЈЕ, како је врло брзо по утврђивању смрти свог сина најављивао Драгичевић, треба се посветити спремању за локалне изборе у Бањој Луци. Медијског произвођења личности које дјелују урачунљивије од уцвијељеног оца, те елиминацију конкурената за циљну групу. ПДП, као најстабилнија странка опозиције, свакако то јесте.

Државни, тј. буџетски медији, сеире се над оваквим расплетом, те емитују фотографије постизборних и пострасколних сусрета Драгичевића са челним људима ове странке.

Црно-бијела револуција

Једино што дјеловање овог покрета није заиста сврстало у обојене револуције, јесте неспособност да се постигне масовност на улицама Бање Луке, али још више у остатку Српске. И, томе сљедствено, изостанак насилног покушаја смјене власти.

Све остало је било дјеловање по уџбенику, а финансијери су имали сасвим другачије намјере, које је донекле осујетила нада у смјену власти на изборима. Из понашања Србије, очигледно је да су се Хрвати и Муслимани узбунили око смрти Србина, по цијену српске државе. Ако је икако могуће.

Све ово је само симптом великог броја неартикулисаних и незадовољних појединаца, који се осјећају одбаченим и обесправљеним. Истинских проблема у друштву, на које друштвене полуге не да не дају одговор, него проблеме гурају под тепих. Проблеми постоје и дочекаће их наредни избори. Међународни окупатори нису случајно поставили да избори иду сваке двије године, а сасвим неслучајно домаћи политичари се не могу договорити да то измјене.

Но, толерисање понашања које подлијеже законским санкцијама, у чему је предизборно највише истрајавала власт сама, групу је довело до нивоа истинске вјерске секте. Овим феноменом се треба детаљије позабавити, у посебном тексту.

Тим људима не долази до мозга да је неко, рецимо Фронтал, опредјељен да до краја истјера на чистац све нелогичности или незаконитости у раду полиције и судства; али да се уопште не слаже са политизацијом овог случаја и, поготово, политичким ставовима покрета који се јавно износе. То, према нашем унисоном мишљењу, наноси немјерљиву штету истини и правди. Искреној, неполитичној, родитељској и активистичкој борби, политизација је већ написала епитаф.

Свако ко позива високог представника за било шта друго, осим да иде кући, природно не може наићи на подршку Фронтала.

И то треба добро утувити.

Поменимо некад и душу Ирене Предојевић

Власт која је свашта толерисала предизборном периоду, а послије избора брзински подноси кривичне пријаве, шаље циљној групи покрета, али и објективној јавости, сигнал као да су ипак имали нешто да крију?

Сасвим је нормално да полиција одстрани особе које покушавају направити ексцесе приликом, рецимо, инаогурације предсједнице Српске. У земљама потписницама Дејтонског мировног споразума такви не би могли проћи ни први круг обезбјеђења. На страну што су позивнице аристократски скупе, што Жељка Цвијановић најбоље зна.

Али онда би морали и санирати вандализован јавни споменик страдалима у земљотресу, јер је тако по закону, а омогућити протестантима за које очигледно имају разумјевања, монтажни пано да на њему лијепе своју иконографију, објаве и слогане.

Ми смо мало, комшијско и рођачко друштво. Ми смо под страном управом и окупацијом. Немамо ми бездушне системе богатих и многољудних земаља. У њима би власт, само поштујући законске одредбе, већ одавно или усмјерила грађанско незадовољство у легалну реторику и дјеловање, или потпуно онемогућила овакво политичко дјеловање и дискурс, који доводи и само постојање државе у питање.

Смрт несретне Ирене Предојевић, убијене отприлике баш када је актуелна власт преузела дизгине, најбољи је контролни узорак за увиђање колико је политизација кривичне истраге неетичан поступак, без одговарајућих доказа за исту. Није Ирена ништа мање вриједна од било кога другог. Напротив.

По до сада познатим чињеницама, ту има много више посла за преиспитивање политике државних органа и система самог. Постављање питања од стране цивилног сектора, како је такав појединац могао да живи све ове године међу нама? Како полиција није могла да га разоткрије толике године? То се дешава у свим земљама свијета, наравно, али код нас НВО сектор нападно ћути кад је Ирена у питању. Чисто да се не би дијелила пажња и уводио разум у дискурс.

Уколико се у јавности настави потпуно игнорисање чињеница и законских одредби, естрадизовањем готово сваког случаја сукоба појединца са државом, или обратно, створиће се атмофера у којој је једино извјесно да се тежи ка промјени, која ће бити клање вола за кило меса.61 КОМЕНТАРА

 1. Потписујем уз амандман: пронаћи починиоце, разоружати и суспендовати цјб Бањалука, замјенити их све кадром из Србије док се не закључи случај. Суђење уз медије. Стално присуство безбједносних и државних органа Србије у РС, јер се овако ситуација отима контроли. Коначни циљ: Српска, аутономна покрајина Србије и чича Мича…

 2. „Тим људима не долази до мозга да је неко, рецимо Фронтал, опредјељен да до краја истјера на чистац све нелогичности или незаконитости у раду полиције и судства“

  Evo ti momce napisa gore citirano, a ja ne vidjeh ni u ovom tvom pregledu, niti u pisanju Frontala, kako je to Frontal opredjeljen. Ono sto ja citam je konstantno politizacija, blabla, truc-truc..
  Dela mi pokazi kako to Frontal cera na cistac sve nelogicnosti u radu policije u ovom slucaju. Ja procitah samo optuzbe na racun Davora

  O korelaciji slucaja Irene i Davida, necu da komentarisem uopste. Izvinite mi na vrijedjanju, ali ja moram napisati da samo idiot moze ovako nesto napisati.

  Opet, ne kontam sta je problem sto je slucaj politizovan. Pa sta je po vasem sudu politika? Samo prenos nadleznosti, entitetsko glasanje, nacionalni interes i slicno?
  A politika bezbjednosti se ne pika?
  Ili recimo mikro politika?

  Ja kao gradjanin imam pravo da problematizujem politiku kad i sta pozelim. i tacka. Drugi je par opanaka odgovor na to, koje moze i ne mora biti primjecen od nadleznih.

  Nisam i necu biti rob. Necu dozvoliti da me neko ukalupi u svoje vidjenje politike. To sto je za tebe politizacija, za mene je politika. I hocu da ucestvujem u njoj ne samo na izborima vec gdje god mogu. Izadji autore ovog clanka iz kalupa poimanja politike na Balkanu (preciznije u BiH, Srbiji, CG..)
  Imam pravo kao gradjanin (ne gradzanin da ne bude zabune sa BH fanatikosima i njihovim idejama) da dam svoj odgovor na bilo koji problem u drustvu, od divljackog urbanog planiranja, do ubistva Davida ili neprofesionalnog rada policije Srpske

  Na kraju, jako cijenim Frontal.. i zbog cirilice, i zbog necenzure, odnosno slobode, i zbog kvalitetnih autora i komentatora…
  No ne dozvoljavam nikome da vrijedja moju intelegenciju ovakvim clankom

 3. Заиста бих вољела да знам ко вам пише ове текстове и зашто се нико не потписује? Поређење ова два случаја је глупо и бесмислено. Из текста вришти „јесам вам рекао, јесам вам рекао!!!“ а такво размишљање и понашање већ улази у зону патологије. Жао ми је у шта се претворио овај портал, постали сте школски примјер ксенофобије, цинизма и злурадости. Некад сте писали паметне и прогресивне текстове а у коментарима је било доброг зезања. Штета, нема више.

  1. текст је одлична анализа цијелог случаја а чињеница је та да си ти још један секташ/ица из групе праведника који траже укидање Републике Српске.

 4. Да, ова прича, фарса за Давида је са циљем медијски ријалитизована и испроституисана. Основни циљ је криминализација полиције Српске (добро сад, и тужилаштва, но тужилаштво Српске је и тако перманентно на удару) и ниподаштвање институција Српске, у коначници и негирање саме Српске. Рецимо, дубокоумно крештање „оваква држава нам не треба“, или „државо, види кога си убила“.

  И ту лежи одговор, зашто је убиство Ирене препуштено забораву. Да је Иренина мајка, попут овог корисног идиота испред Боске, кренула да хули, пријети, да вришти како је то завјера, да је у убиству њене кћерке учествовало 50ак и 100ак зликоваца из МУП-а, уз морбидне конструкције о силовању и мучењу, и како је њену кћерку убила „ова држава“ , и та прича би добила повећу пажњу и била испроституисана.

  Имали смо и послије „случаја Давид“ трагичних догађаја, задесних смрти, убистава. И то би прошло незапажено, ови „злоће“ из полиције Српске би у правилу коректно и брзо одрадили свој дио, ако је убиство, убице су брзо ухапшене. На жалост неки ликови, инфантилног поимања ствари, попут овог горе Савићевића лак су плијен медијском пресингу и прихвате жељену мантру како треба распустити ЦЈБ Бања Лука.
  Сродници страдалих за разлику од овог што арлауче, вришти и крешти испред Боске, су нормални људи и неби, због губитка најмилијих, хулили по свему и свачему, те оптуживали за њихову трагедију те „дежурне негативце“.

  Истина, било је још покушаја криминализације МУП-а Српске, није да није.
  Крајем априла у једном приградском бањолучком насељу страдао је неки Драган Ћургуз. Несретним случајем. Родитељи су оптужили полицију и да га је убио полицајац а антисрпски портал РТВ БН је то наравно пренио; https://www.rtvbn.com/3907103/sina-nam-je-ubio-bivsi-policajac , они не пропуштају овакав „зицер“.
  Но, видјело се да је то превише „шупљо“, а и тако је већ добро ишло са овом фарсом за Давида, са оваквим „додатком“, би ти из чије кухиње и иде криминализацика полиције Српске, само себи штету нанијели.

  Ту је и ова епизода са међународним тимом (чуј, међународним) адвоката. Који су наводно радили про боно. Ту су се прикључили у том случају, вјерујући да је оштећени којег заступају, нормалан лик. Груба грешка, дошли су врло брзо у непријатну ситуацију да их они који су их панегирицима дочекали, олајавају на сав глас.

  А и тако, да би угодили клијенту (који их је чак кудио што се састају са тужилаштвом, која дијабола), морали би истрајавати на жељеној и болесној конструкцији тог догађаја, насталој за тастаруром једног блогера љигавца, и кад тад би се озбламирали. Овако су се на вријеме извукли из ове приче.

  У коначници, а за разлику од Ирениног случаја и других трагедија, када је ова фарса за Давида у питању, за истином више нико не мари, осим тужулаштва Српске наравно.
  Ова грла на оном светилиштву испред Боске кажу да само траже истну, али потврду „истине која је у нечијој глави“. Наравно да је то немогуће задовољити.

  1. Кале Дрогане, ја сам инфантилних поимања, дочим је твој коментар преопширан(читај досадан), а вјероватно нема ни закључак, те исти не чита ни најужа родбина и пријатељи. Пре оп шир но

  2. Кад неко напише да је неки пост/текст досадан или преопширан, у правилу је у питању превелики напор за закржљали мозак. Не „нишаним“ овдје тебе, не познајем те, први пут сам и примијетио твој пост (под тим ником), могуће и да си рамо одреагао на моју коректну примједбу., па онако мало да „подбодеш“

   Да ли моје постове чита родбина и пријатељи, не знам, кажу да читају.
   Међутим, провјерено знам да моје коментаре на порталима и форумима разним чита доста читалаца. Колико год опширни били.
   Како год, ако ти је мој или неки пост досадан, немој читати.

 5. Коле,

  скидам капу за оно, „нисам и нећу бити роб, нећу дозволити да ме неко укалупи у своје виђење политике“.

  Волим људе који имају став, волим младе људе који се буне,писао сам о томе, позивао их на БУНУ, позивам их и сад да растурају БИТАНГЕ по друштвеним мрежама, па то је једини начин да се дође до квалитета.

  Ипак, нисам баш присталица да ми младост буне тајне службе и тачка.

  Чињеница је да је Фронтал на вријеме указивао на политизацију овог трагичног случаја, многи су се „огребали“,многим је Давор био „корисни идиот“ ипак, сигуран сам да би он ово политизовао и да није било избора, морао је, све покушавајући држањем у фокусу јавности ријешити случај.

  Волио бих да се што прије открије убица-убице, па да онда видимо његово даље понашање.

  Понашање пар активиста, оних најближих око њега већ знам како ће бити, они ће „наставити борбу за правду“.

  Знам да се не исплати некоме ко је оволико уложио сад прекинути, напротив, рука је дигнута, песница стиснута, иде се ако је икако могуће до нато- граџанске БиХ,али до тога им фали још много јаких „корисних идиота“, те на крају неки нови Џо багериста, зар не?

 6. Зеисе,

  да искоритим твоју поенту из прошлог коментара.

  Ја сам некако увијек под оним грађанин сматрао неког културног човјека, или даму,неког професора, доктора, окупаног и уредног умјетника…….. некаква господштина се крила иза облачења, хода, осмијеха и поздрављања таквог господина-грађанина, госпође-грађанке.

  Е сад, јебаше ми и тај појам, замислите ви сад онако необријаног и неокупаног коцкар шеријета, бившег црвеног бана Токића, или опет неког са кратким пантолоницама и дугом брадом како се назива грађанином, дајте молим вас, хвала лијепо на граџанштини.

  Радије ћу остати хуманиста, окупан у уредан Србин, са мало више некултурним ријечником.

 7. Ako krenemo od teze da je slucaj usko vezan za politiku i politicke partije sto ja govorim od prvog dana onda mozamo da kazemo i to da treba da bude svakom jasno da se slucaj nikad nece rijesiti u koliko ne dodje do promjene vlasti. Ako su svi sem vladajucih pokusavali da prikupe poene na ovoj nesreci direktno ili indirektno onda opet sebi postavljam pitanje zasto vlast nije rijesila slucaj obracunavajuci se sa odgovornim. Upravo to mi govori da neko nekoga tu stiti. E, sad ko su odgovorni. Pa citav slucaj je pokazao totalnu nesposobnost pojedinaca, njihovu nemarnost u vodjenju slucaja da gledajuci ovo samo dobijam sumnju u sve prethodne slucajeve. Pitanje je sad da li ce neko prihvatiti odgovoran posao samo zahvaljujuci kumovskim i drugim linijama ili ce razmisliti da li tom poslu moze i da odgovori. Sad znam cijenu droge u gradu jer je ministar to rekao, sad znam da se ne postuju procedure prilikom pronalaska lesa. Sad znam da nikom nije jasno sta je njegov posao i sta u stvari treba da radi. Znam i da je potrebno 20 ljudi i nekoliko dana da se snimi video materijal sa kamere. Znam i da nemamo odgovarajuce uredjaje za ispitivanje, ma znam da nas najpoznatiji patolog nema licencu. Znam i da nas Bog Otac moze da se smije u lice covjeku koji je izgubio dijete. Sve ovo i jos mnogo toga ne bi znao da Davor nije izasao na trg.
  Da li bi slucaj bio rijesen da je sadasnja opozicija dosla na vlast, i to je veliko pitanje jer kao sto vidimo sve je na prodaju. Svi oni o svakom imaju neki dokaz o nekoj pronevjeri. Dolazimo do onog kljucnog, sta da se ta grupa nije okupila na trgu? Sta danas? Danas bi pricali o malom narkomanu, kriminalcu koji se ubio. Pricali bi o tome mozda jedan dan, sigurno ne do danas. Nakon svega, svi oni koji su pricali tako sad kazu da je ubijen. Da je sve ostalo na verziji MUP-a i da otac nije poceo sam da otkriva propuste u istrazi ostalo bi na tome. Iz pokreta(kako su ga imenovali sa RTRS) kao sto je ovaj uvijek je nastajalo nesto krupno gledajuci kroz istoriju, tako ce biti i sada. To sto su ljudi na trgu spomenuli odlazak citavih porodica sa ovih prostora, sto spominju prostituciju u gradu, sto spominju kreativne mlade ljude koji odlaze to je laz? Ili sto traze slamku spasa pozivajuci bilo koje institucije bilo koje zemlje da rijese slucaj. Prenos nadleznosti, o cemu pricamo. Republika Srpska ce nestati svejedno zbog laznog patriotizma. Umjesto da je ojacamo ekonomski pa da ljudi iz ostatka BiH sami kazu, napredovali su toliko da ih mi samo kocimo, neka idu. Sada, mi, srpske patriote radimo za kompanije iz FBiH ili srbujemo nakon primljenog povrata poreza od mrskih nam Germana. I takvi smo, prodane duse, koje gledamo kratkorocno, za sliku sa Bogom Ocem i za mrvicu vlasti, para, mnogi bi sve svoje stavove promjenili. Vrlo brzo desice se novi David, mozda neko iz nase porodice, samo tad ce biti kasno da odemo na trg jer tamo vise nece biti nikog.

 8. Који монструм и живина треба бити па написати овакав текст анонимно.
  Као по обичају нисам имао снаге читати до краја.
  Убица је ухапшен чисто да би се измислили нова прича и болесна поређења.
  Фуј, Република Српска има на стотине оваквих убистава,ако се расвјетли Давидово то је тек број 1, па онда Милана Вукелића број 2, па расформирати ЦЈБ Бањалука ко 2. Крајишки па кренути редом док се не дође до новинара у цивилу што производише идилу.
  Али треба бити реалан,болесно друштво даје пуну подршку заштитницима убица и убицама.
  Кад тад ће мајчина суза и клетва стићи заштитнике, убице и промотере убистава.

 9. Da ne ponavljam, potpisao bih neke od prethodnih komentara, a poslednja dva M i Mlađu potpisujem u cjelosti. Oni mi daju nadu u ovom našem okeanu Beznađa, vraćaju vjeru u ljude, u našem okeanu Neljudstva.
  Ova dva ubistva , i Vukelićevo, … dabome imaju poveznicu, pantljičaru kojim su uvezani, mup rs. Namjerno pišem malim slovima , jer iza tih slova su, male , prljave čestice prašine u kojima se davi ovo malo ljudi koje je uprkos svemu još živo, bez života u sebi, i koje još nije stiglo da ode, koje se priprema za skori bijeg.
  Šta autor ovog teksta poručuje?
  Da roditelji ubijene djece budu strljpljivi , da čekaju desetljećima, i da će se možda saznati ko je ubio njihovu djecu? Ono što se zna da je policija upletena u ubistva, ako ne kao direktni ubica, ono kao saučesnik ili kao sakrivač ubistava. To mu dođe isto.
  E, pa , autore ovog drskog teksta, da navučeš košulju Davorovu pa da treniraš strpljivost i nerijaliti,
  da pokažeš da može i drugačije, da poredimo tebe i Davora.
  Do tada sam uz Davora, iako iz dosta razloga nisam bio na Davidovom Trgu, svako veče sam s onima na slobodnoj teritoriji.
  Zna Davor da ne može oživjeti svoga sina, da se bori za svu djecu iz ove naše jadne zemlje i zbog nadljudske snage , zbog herojstva kojim se suprotstavlja zlu koje ždere sve živo i neživo zaslužio je Nobelovu nagradu. Vjerujem da će je dobiti.
  Davore, junačino našega doba, podrška, tvom Anđelu vječna slava i hvala..

 10. Početna  Teme

  MAFIJA U “DUBOKOM GRLU” POLICIJE: Pomoćnik šefa krim-policije distrikta Brčko DILER KOKAINAČestiti policajci sve češće ostavljaju glave na ulicima bh gradova štiteći ono malo imovine svojih građana. Zbog toga je nužno iz zdravog tkiva ukloniti sve ono što bi ga moglo zatrovati

  1. Novembra 2018.

  Vijest da je u akciji zadarske policije uhapšen Zlatko Androšević, pomoćnik šefa Krim-policije Brčko distrikta BiH, nakon što je u automobilu koji je vozio na autoputu Zagreb – Split pronađeno 1,1 kilogram čistog kokaina, prenerazila je javnost Bosne i Hercegovine, a stanovnici distrikta dobili su potvrdu dugogodišnjih kuloarskih priča o umješanosti šefova i pripadnika policije u različite oblike kriminala. Kriminalističkim istraživanjem zadarske policije potvrđeno je da je uhapšeni pomoćnik šefa krim-policije Brčko distrikta BIH član istočno-balkanske grupe umiješane u poslove sa drogom, a koja je povezana sa kriminalnim miljeom na području Hrvatske. Zbog opasnosti od bijega i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, istražni sudija Županijskog suda u Zadru Androševiću je odredio istražni zatvor u trajanju do 30 dana.

  O čemu se to, u pola glasa govori, u Brčko distriktu?

  O tome da su pojedini pripadnici policije reketirali vlasnike diskoteka i ugostiteljskih objekata, da su svojevremeno nadzirali i prihode ubirali od prostitucije na Arizoni, zastrašivali uposlenike i vlasnike medija, do toga da su ti isti pojedinci ispleli mafijašku hobotnicu čiji pipci upravljaju političkim, privrednim i svakodnevnim životom građanja Brčko distrikta.

  Da je ta nezajažljiva hobotnica svoje pipke instalirala i tamo gdje se najmanje nadaju građani distrikta postali su svijesni nakon smjene Admira Nukovića, sa mjesta direktora JP Komunalno Brčko. Nuković je, kako su pisali ovdašnji mediji, bio alfa i omega kriminalne hobotnice čiji su pipci izdašno milovali pojedince u tužilaštvu i policiji distrikta. Tako da gotovo i nije slučajnost, što je uhapšeni Androšević vozio automobil Nukovićeve desne ruke Srđana Vukadinovića, poznatijeg kao “vlasnika” kafića “Italija”, uposlenika rečenoJP “Komunalno” koji je, uzgred budi rečeno, za sedam godina tek desetak puta viđen u tom preduzeću. U Vukadinovićevom automobilu pronađeni su uređaji za zaštićenu komunikaciju, što ne iznenađuje kada se zna da je Vukadinović u kriminalnoj hobotnici zadužen za prljave poslove od najvećeg povjerenja. Poslovne veze Vukadinovićevog šefa sa šefom krim-policije Mustafom Aletom, kao da opravdavaju čaršijske priče, o upletenosti ovog dvojca i u mnoge druge prljave poslove.

  Nedostatak elementarne odgovornosti

  Šef brčanske policije suspendirao je Androševića. Logično bi bilo da je istu mjeru izrekao i njegeovom nadređenom.

  Po šutnji najodgovornijih ljudi u vlasti Brčko distrikta čini se da će na priču o prljavom policajcu i njegovim mentorima pasti prašina zaborava. Naši su političari pravi maheri da fokus skrenu sa suštine problema. Opet će optužiti medije da kuju teorije zavjere, pišu neistine i ruše ugled vlastodržaca /policije, tužilaštva, političara/, vodeći se parolom da je napad najbolja odbrana jer su ih anahroni savjetnici za medije instruirali da je lakši način odbrane, onog ko ih pozove na odgovornost, predstaviti kao neprijatelja i nekog ko je zlonamjeran, nego opravdati svoje postupke i pokazati minimum demokratije, kulture i odgovornosti.

  Čestiti policajci sve češće ostavljaju glave na ulicima bh gradova štiteći ono malo imovine svojih građana. Zbog toga je nužno iz zdravog tkiva ukloniti sve ono što bi ga moglo zatrovati.

   
  (TBT, Autor: Samir Uzunović)

  1. Јуче у Брчком хапшења,у медијима локалним ништа.
   Прогуглам латиницом са конкретним именима кад оно погодак.
   Прочитам текст,одморим се што неко има храбрости да пише а не ко ови тзв. “ дудлајте ћирилицом“ а још сам више одушевљен када сам видио датум текста 1. 11. 2018.
   21 дан прије Полиције и Тужилаштва Брчко дистрикта Босне и Херцеговине.
   Постоји нада, можда и лажна да неко то све гледа само се бојим да ће све доћи прекасно или још горе ако су ово само обрачуни двије хоботнице.
   У сваком случају треба бјежати из ове земље гдје одабрани купују станове по центру да би сутра у њима изнајмљивали туђу дјецу.
   Опасно је живјети у гету али је центар далеко опаснији.
   Родитељи ће дјеци дати новац, једна шетња кокице, пиће,дрога па код изнајмљивача у раље проституције.
   То је Брчко дистрикт БиХ у будућности уколико се настави по страним правилима,а све личи да ће “ ћаршију“ преузети клан Бакир-Миле и ДРАМА може да почне.
   Пробу смо гледали јуче.
   Као када су у Брчком својевремено поставили онај чувени тотем на коме је писало:
   МИ ТО НЕЋЕМО У СВОЈОЈ КУЋИ?
   Запитао сам се шта то ОНИ ХОЋЕ?
   Добили смо најгору системску корупцију на власти као резултат тога што ОНИ НЕЋЕ!
   Брчко уживо:
   https://youtu.be/yJO8WJHmqx0

 11. Slazem se da slucaj ubistva Davida Dragicevica ne mogu voditi oni koji su sve ucinili da se ovaj slucaj zataska . Siigurno je da bi pomoc strucnih sluzbi iz Srbije pomogla razrjesenju ovog slucaja.
  Na kraju pitanje za autora teksta:
  Da slucaj Davida Dragicevica nije ispolitizovan da li bi zavrsio kao i slucaj irene Predojevic?
  Da li u ovoj zemlji rade institucije prema vazecim zakonima ili su u sluzbi jednog covjeka.?

 12. Sve dok Alex Jones Srpske kojeg su iznapušavali 60 minuta u Sarajevu ko vepra, a koji je u beloj koši, na tenku, stojeći na njemu ujahao u oslobođenu Srebrenicu, ko zna šta tamo radeći, u pauzama intervjuisanja izbezumljenih pripadnika poražene vojske, neće da svoje svakodnevno pisanje i zaključke podjeli u tužilaštvu i formalno-pravo da iskaz, kako su mu pravnici i suflirali, nemoguće je stati na stranu oca pokojnika, znajući da novinar Istraživač, kada sve ono što mjesecima argumentovano gura, u zavisnosti od teme kojom se bavi, padne u vodu on samo konstatuje kako svako može imati loše izvore svojih informacija. Tako je jednih od proteklih više se ne sjećam dal opštih ili lokalnih izbora, dobijao takve informacije od svojih „insajdera“ u vladajućim strukturama, da se stekao utisak hoće li se lider pozicije prvo objesiti pa politi i zapaliti benzinom, ili će se raznijeti bombom.
  Kada se to nije desilo na dan izbora već potpuno drugačija priča, novinar istraživač je rezignirano veoma šturo konstatovao kako i nije baš imao dobre tipere i prešao na drugu temu faktički u istom textu.
  Dok je taj dečko na način na koji je, na strani oštećenog, dosta ljudi će ostati i dalje rezignirano, jer šta ako sve što objavljuje predstavlja spin, a ne istinu, hoće li i tada preći na drugu temu u letu i ćaću pomnožiti sa 0 kao što su njega više od 60 minuta.

 13. Prvi put sam ušao na ovaj portal (i poslednji) jer već nakon pročitanog naslova je jasno da se ovdje nema šta ćitati.Praviti paralelu između ova dva ubistva je zaista besmisleno, ali kad sam već tu da obrazložim.
  Dali je neko iz MUP-a održao pres nakon ubistva navedene djevojke i pri tom doveo patologa(???) pa zatim POKOJNICU proglasio narkomanom,lopovom samoubicom (kako bi njenin roditelji to doživjeli?).
  Dali se nakon toga oglasio ministar policije (POLITIČKA LIČNOST) i ponovio sve te bljuvotine i dali joj je na sahranu došao Predsjednik RS(POLITIČKA LIČNOST) i dali se na proglašenje ubistva čekalo 100 dana…………….?????
  Žao mi je što nema objavljen autor teksta da slučajno ne napravim istu grešku i pročitam nešto od dotičnog.

  1. „ћ“итао не „ћ“итао рјечица „ли“ се пише одвојено у упитном облику (трећи разред ОШ).

 14. Stoji dosta toga navedenog u tekstu ali ne i povlačenje paralele između Ireninog i Davidovog ubistva. Irenino ubistvo izgleda kao zločin iz strasti, psihopatije ili slične pobude počinjen od strane individualca koji je slučajno policajac i koji je uspio prikriti tragove. S druge strane smrt Davida zaista izgleda kao nešto u iza čega stoje organi države ili bar zataškavaju tuđe ubistvo, ili u najboljem slučaju rade veoma aljkav posao na otkrivanju. Bilo šta od navedenog opravdava proteste ali, slažem se, ne i njihovu politizaciju.

  1. “S druge strane smrt Davida zaista izgleda kao nešto u iza čega stoje organi države ili bar zataškavaju tuđe ubistvo, ili u najboljem slučaju rade veoma aljkav posao na otkrivanju.“

   Три ствари ћу примјетити.

   1. Још се не зна мотив убиства. Ако се не зна мотив онда је много теже доћи до истине и откривања убице.

   2. Чињеница је да је и даље главни (изгледа и једини) ваљан аргумент за оптуживање МУП-а РС она траљава конференција за новинаре. Међутим, ако неко лоше ради свој посао не мора значити да је криминалац. Онај Илић не изгледа баш интелигентно, вјерујем да у многим стварима није чист, али то још не значи да је наредио убиство. За то нема ни једног јасног доказа.

   3. Да ли је случај политизован или није најбоље казује чињеница да су се на том скупу политичари одрицали мандата и да је Вукота Говедарица проглашен предсједником.
   Ако то није политизација онда случај није политизован.

   Слушао сам неку вече Ферагета код Хаџифејзовића.
   Тип уопште не крије да му је циљ оптужити МУП РС због процедуралних грешака у истрази чиме би га показао неспособним и штетним, а да је откривање убице у другом плану.

   Више ту Давид није битан, битка је пребачена на други фронт.

   Ферагет јасно код случаја Давид потенцира кривицу МУП-а, а код Џенана правосуђе, а ни код Џенана нема јасног мотива зашто би га неко убио.

  2. Tačno je da ako neko ne radi dobro svoj posao ne znači da je kriminalac, ali treba snostiti odgovornost za svoje psotupke, i svi mi kao građani se moramo učiti i navikavati da tražimo odgovornost za nerad i propust (da ne govorim za kriminal). Da se Davor nije digao i pokrenuo ljude, bilo bi „pojeo vuk magarca“ – mali se nadrogirao, potukao, obio kuću, pojeo burek, skočio u kanalizaciju i poginuo. Slučaj završen. Priznaćeš da baš i ne drži vodu. To što je politika počela parazitirati na tom slučaju osuđujem ali i razumijem kao neizbježnu pojavu. Teško je to izbjeći u predizborno vrijeme.

 15. Irenin slučaj šta je nego politika? Krilo se 14 godina da je ubica bio aktivni policajac. Nagrađivan!
  Šta je gore, ili nisu mogli da prepoznaju među sobom ubicu, ili da su ga krili skoro 15 godina.
  Dakle, nesposobni, mutavi, ili skrivači ubica ?
  Šta god bilo, strašno je. Takva policija ne zaslužuje da postoji.
  Da se razumijemo, ima i među njima poštenih i dobrih ljudi, ali povjerenje je prokockano, treba raditi mukotrpno da se ono povrati. Do tada, policajcu ne vjeruj, da ne bi završio u Crkveni ili zapaljen na deponiji.
  Nekuveče , brale , gledam dnevnik, naravno onaj kojem vjerujem, BN-ov.
  O paljevini policajčevog auta. Neću o tome, samo o sebi mnogo govori.
  Nego, neki Srđan policajac , inspektor šta li je, govori o tome.
  Mila majko, đuturuma, što u mom selu vele. Mlad, ima jedno dva kvintala, vratina mu kao u bika, taj ne može ni pertle zavezati.I to policajac koji treba da potrči za lopovom, ili da od njega pobjegne!
  I to nije politika da onesposobi, i u fizičkom, i u drugom smislu policiju!
  Politika, jašta. Svjesno izrugivanje policiji. Od policajaca stvorili tovljenike .

  1. Takva policija ne zaslužuje da postoji.
   Будалетино јеси свјестан шта пишеш? Усташо! ти не заслужујеш да постојиш.

 16. Potpuno podržavam Mladena njegove komentare kao da sam ja pisao. Ne moram biti kokoš i znati sanijeti jaje da bi znao šta je mućak a ovo društvo i država su sigurno mućak. O moralu autora najbolje govori potpis na dnu a i to što je za primjer uzeo Irenu a ne recimo Đurovića ili Vukelića ili Jugovića ako je htio popljuvati „opoziciju“ jer i ona smrdi na „mućak“. Đurovićevi imaju razloga da vrište do neba a ne rade to, jednostavno nismo svi isti a što se Davora tiče sasvim je razumljivo što želi da živi u državi koja će rješavati makar ubistva pa i ono njegovog sina pa makar to bila i država protiv koje se borio jer država koja ne želi da riješi ubistvo i ne treba da postoji. Nemojte mi samo kako to država hoće ali ne može jer jednostavno ne drži vodu, ako država nema ništa sa tim zašto ljudi koji oćigledno lažu (konferencija za novinare patolog koji to nije) i kradu ( gaće marama podatci sa telefona….) još uvjek rade taj posao?? A to što su (ako su, jer tek za to fale dokazi) razne službe i nevladinići Davora uzeli pod svoje je još samo jedan znak da oni rade svoj posao za što ih njihovi poreski obaveznici i plaćaju za razliku od naših koje mi plaćamo ali ne rade posao.Republika Srpska će postojati do kad bude imalo svrhe njeno postojanje a pitanje je je li to već prošlost samo nam niko nije rekao i ako nije koliko će trajati ne zavisi od toga dudlamo li ćirilicom ili latinicom i jel uhapšen ili nije upravnik jednog logora i tu podržavam druga Simu koji kaže da mu tu nije bilo mjesto ali itekako zavisi od rješavanja ubistava, kriminala…

  1. Јесте ли сконтали како сви ови које су на Даворовој страни обавезно мијешају ћ, ч, џ и ђ?
   Балијетине смрдљиве…не знају ни сакрити своју мржњу према Републици Српској.

  2. Ovako pajdo..ne mogu se sloziti s tobom..Ja sam na Davorovoj strani..to sto pisem na osisanoj latinici je cisto tehnicke prirode

   I mene jebe sto nam turci daju podrsku..Libo njih racku za pravdu..Samo im je stalo da mi Srbi pocnemo sumnjati u nase institucije

   S druge strane, to je istina.. Ne vjerujem vise nikom u sistemu vlasti, a bogami i opozicije. I to nema veze sa srpstvom.
   Sve bi bilo OK da se kriminalci koji se ogrijesise o Davora i ubise mu dijete uhapse i osude. Jednostavno, zar ne?
   I zivot se nastavlja dalje.

   Ali ne..oni su vazniji od Srpske..njih treba stititi iz bogtepita kog razloga

   E pa pajdo..nece da moze

  3. Балије једино и подржавају ђакчанско месијанство…
   И ови око мектића и говедарице…
   Нема већих будала од Срба
   Ил се турче ил пљују своје…добро нас још има…

   Ало будале што није то дијете одгојио како треба. Сад му крива Република Српска.
   Е неће да може!!!!!

  4. Tih „oko Mektića i Govedarice “ je oko 280000 ili samo jedan manji gradić manje nego svih drugih zajedno i ako zaista želiš dobro RS i Srbima trebao bi to uvažiti, da opet ne pokrećem priču o „prodaji vjere za večeru“ čega je masovno bilo na proteklim izborima. I kad spomeneš turčenje pogledaš li se u ogledalo?? Treba li pobiti svu loše odgojenu djecu?? Da li su djeca kojima treba dati 3,5 miliona da se ne drogiraju loše odgojena?? Zašto bi RS bila manje država da se pohapse i procesuiraju polcajci koji ne rade svoj posao??

  1. Колико вам је јак аргумент Пејо показало се на изборима
   али џаба будалама објашњавати
   а имали сте толико јачих аргументата
   ко вам је крив кад слушате Вукана хехе

  2. Veliš, pokazalo se na „izborima“
   Izbori u gulagu!
   Pa vidiš li da je egzodus dobio na snazi i ubrzanju poslije “ izbora“?
   Šta bi trebalo da se još desi pa da glupani shvate šta im se dešava?
   Privreda sa zemljom sravnjena,
   zaduženja 5 milijardi + one milijarde od privatizacije, dakle preko 7 milijardi..
   Egzodus , gubitak stanovništva veći nego poslije Velikog rata
   Nerazjašnjena ubistva, ne zato što mup ne može da ih razjasni, nego što ne smije da to uradi jer su umiješani vrh režima u njih.
   Je li normalno da su u YU bila rješavana skoro sva ubistva, a sada kod toliko videonadzora , dnk analize nerješena ubistva , kao Vukelićevo pred zgradom policije…
   Eto, dokaži da nije Pejina unuka, da Pejo nije bio ustaša?
   Je li to normalno? Misliš da unuka srpska može biti predsjednica CRO?Hercegovac, jesi li ti znao Davida, kako znaš da nije odgojeno kako treba? Šta pod tim podrazumijevaš?
   Hercegovče, nego da ti obuješ Davorove cipele, da pokažeš kako ti to radiš, kako se žali dijete.

   .

  3. @“prijedor“,

   Тешко је онима , који у коментару користе „хе , хе“ , „ха , ха“ и „хи , хи“ , превести написано посебно пошто површно читају.
   Написао сам : „дида Пејини“. Дакле , „дида Пеја“ је синоним за све потомке таквих „дида“ а много их је на „служби“ у Бањој Луци. Почев од мјесних заједница па до самог врха власти. Онај који користи само једну „вијугу“ више мора се запитати од куда толико повезница са Аграмом? „Зоља“? „Експертиза“? „Нобило“? Ово су само неке од повезница познате јавности. Шта је тек са онима које нису познате?
   Исто тако нема потребе објашњавати некоме , ко врши „промиџбу“ РТРС , да ли си или ниси „телал“ БНТВ јер такви немају смисла за боје. Код њих је све црно и бијело а они су увијек „бијело“ без обзира на стварно стање.

  4. Ови РТВБН телали су гори и од балијских ботова што пишу у својству Срба.

 17. Можда би ти МИЦО био у праву, да ја нисам у мају 2014 године писао колумну САВЕЗ ЗА (НЕ) ПРОМЈЕНЕ У СРПСКОЈ,те да све што сам тада као упозорење Босићу написао, обистинило се шест мјесеци касније.

  Разговарао сам са Вукотом у новембру 2017 године у Палама,све у склопу разговора са важним партијама око могуће сарадње на прошлим изборима, понудио му као и осталим платформу о ПРВОЈ ПРАВОЈ ПОСЛЕРАТНОЈ ОБНОВИ и програм ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА.

  Дуго се знамо, имамо одличне односе, па смо разговарали као пријатељи.
  У том разговору сам опоменуо Говедарицу да све у СДС раде као Босић, чак сам му после разговора послао меилом ову колумну, џаба, та њихова математика их је коштала, посебно Вукоту и СДС.

  Ту је једино профитирао ПДП, мудро је то Бореновић одрадио,они су избацили свој програм годину прије избора, младе људе исфорсирали по доступним медијима да причају о програму, ту је био и стицај околности због Давида, плус Иванић на једној од предсједничких заједничких листа, значи, они су мислили на вријеме, што је њима ваљало, али то је било мало за укупни резултат.

  Резултат видимо, да је мене послушао Вукота, данас би он био предсједник Републике Српске, Додик ово што и јесте, у Сарајеву би био општи консензус, у НСРС најмање 2/3 већина,не би било прелетача, Жељка би била будући предсједавајући Савјета министара, а влада Српске би радила као програмска ВЛАДА НАЦИОНАЛНОГ ЈЕДИНСТВА, све са подршком двије најјаче странке у Српској.

  Иначе, о 2/3 већини у НСРС, јединственом наступу у Сарајеву, те о влади Српске са јасним програмом за два четворогодишња циклуса, о томе пишем и то предлажем преко пет година.

  О томе сам писао и у тој чувеној колумни маја 2014 године, наравно са приједлозима рјешења о којим се могло јавно писати, нешто је морало остати као тајна и стратегија, зар не?

  Ево, обистинило се, дочеках и то вријеме, чак мислим да је добро што СНСД практично доминира, сад је вријеме да у Сарајеву воде политику чистих рачуна,што сам сигуран да ће Миле водити, а да овамо снажно крену у развој Српске, више им ништа не стоји на путу, осим они сами себи, зар не Симо?

  1. Сад ми је јасно зашто се Вукота самопрогласио за Предсједника РС!

   Имао је сусрет са самопроглашеним свецем, па сконтао “ако он може за свеца, могу и ја за предсједника“.

   Упропастио си перспективног политичара.

 18. Симо,

  све што је речено тој колумни, остварило се и предмет је проучавања других.

  Видиш, ви из СНСД сте тај циљ из моје колумне постигли сад, умјесто СЗП 2014 године.

  Ове, 2018 године СЗП као коалиција није имао никакве шансе да узме већину, једино је могао Вукота побиједити Жељку.

  Дакле, они су се могли те 2014 године прошетати, имали су 42 начелника општина,имали су медије, паре, невјероватно незадовољство народа, могли су да донесу у народ наду- позитивну енергију, да воде позитивну кампању, тема је било колико хоћеш, све да растуре власт без нарицања, што им је правило понашања десет година.

  Проучио је то Бореновић за ове изборе,причали смо о томе на Јахорини јануара ове године, значи ПДП ме је послушао, па је за ове изборе
  водио позитивну кампању, избацио младе стручне људе у медију да причају о програму годину прије, избацио годину прије програм који има скоро исто име као наша платформа од прије пет година, зове им се ПРОГРАМ ОБНОВЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, платформа зелених ПРВА ПРАВА ПОСЛЕРАТНА ОБНОВА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ.

  Значи Симо, та колумна је несебично поклон свима који се дилетантски баве политиком.

  Држала је рекорд по кометарима овдје, све до оне моје БУНИТЕ СЕ МЛАДИ, СВИ ВАС ЛАЖУ И ЗАЈЕБАВАЈУ, што су неки схватили, неки из ПДП послушали, па лично профитирали на овим изборима, а ускоро ће то бити групно.

  Ту је 2014 године речено како се побјеђује власт, али је и апострофирано стварно стање Српске са приједлозима рјешења.

  Речено је да се мора подвући ЦРТА, да се мора постићи 2/3 већина у НСРС, да се на основу те већине мора формирати стручна влада која ће на програму радити у два четворогодишња циклуса, те да се јединствено наступи у Сарајеву и да се не састави Савјет министара док се све прецизно не издоговара са муслиманима и хрватима и добију јасне гаранције њихових ментора.

  Зар није тако сада, зар Додик нема управо такву ситуацију, што је одлично, али ја говорим о 2014 години и мојој колумни.

  Што се тиче Вукоте, ништа ме није послушао.

  Тражио сам од јесени 2017 године програмске партнере, знао сам да сами не можемо ући у парламент, ма колико били једини са правом причом, разговарао сам тих мјесеци са свима.

  Тако сам и СДС, односно Вукоти понудио програмску сарадњу у новембру 2017 године, већ тада је ПДП био изашао са својим програмом обнове Српске и почео форсирати професорицу Тривићку и друге кроз медије.

  Рекао сам Вукоти да касни за њима, да му не могу Станић и Мектић надокнадити овај лош рад партије по свим основама.

  Рекао сам му да треба одмах са авангардим и неукаљаним зеленим да потпише споразум о програмској сарадњи, да нашу неукаљану причу максимално искористи све до избора, да осим нас уз себе остави Михаљицу, али да се његови присаједине СДС.

  Да је феноменална ствар и моћан пројекат СДС и ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ, да ће то у народу изазвати симпатије, да ту због његове инфраструктуре и логистике можемо заједно чуда направити.

  Реако сам му ДА НИЈЕ ВРИЈЕМЕ ЗА СТАРИ СЗП, да пусти ПДП и НДП да иду заједно , или појединачно наступе са листама за све нивое, да за појединачне функције СДС мора да кандидује своје кандидате.

  Њега за предсједника, Шаровића за предсједништво, да ће видјети како ће то изнуђено морати прихватити и Бореновић и Чавић, те да ће их обојицу сигурно подржати, да ово није 2007 година када је Иванић на ванредним изборима за предсједника зајебао СДС, да су друга времена.

  Рекао сам му да ће ОНИ попустати, да ће изнуђено дати подршку СДС кандидатима, да нема теорије да би њихови ментори данас дозволили да зајебу најјаче опозиционе кандидате за појединачне функције.

  Рекао сам тада такође да ће свако, па вјероватно и Шаровић изгубити од Додика у Сарајеву, али да ће СДС са авангардним зеленим и Ниџом који вриједи више него читав његов медијски тим заједно побиједити СНСД кандидата, тада сам му такође рекао да ће по мени сигурно кандидат бити Жељка,што се обистинило пола године касније, шта да се ради, Ниџо зна знање, а знам и Додика.
  Било је ту још неке приче, али он несрећник о СЗП и математици, ја о програму придобијању народа и добром резултату наших партија.

  Данас се види ко је био у праву, ја или он, то нека га слободно његови питају, ја ово све скоро цитирам.

  Два су ту интереса била, оба добра за Републику Српску.

  Један да зелени уђу у парламент, други, да СДС буде моћна парламентарна партија у НСРС и Сарајеву и да ако је могуће побиједи за предсједника Српске.

  Поента мог разговора је била да све и ако изгубе за оба нивоа, СДС ће због тога имати од 25-30 посланика сигурно, а у Сарајеву најмање шест, што опет значи да би са ПДП и НДП имали око 40, а у Сарајеву српску посланичку већину.

  У сваком од тих случајева СДС би данас био на коњу, умјесто што је спао на магарца.

  Додику би данас требао тај јаки СДС, јер му не би могла ништа помоћи већина у којој би га могли растурати ДНС, па чак и према Додику коректни СП, значи,са свима супер добри парламентарни зелени и господин Лазаревић би били спона између СНСД и СДС.

  Сигурно би данас била формирана најмање 2/3 већина за све нивое, влада би била супер стручна са јасним програмом и роковима извршења, све као изнуђени одговор бремену времена, односно, тако повољна ситуација би била, да би СНСД и СДС, све заједно са зеленим могли без проблема провести прву праву послератну обнову.

  Јебига, не виђе даље од носа Вукота, зајеба са тим и СДС и зелене, зар не?

 19. Ти се изгледа нудио свима.

  Има наш народ име за ту појаву.

  Велиш, ПДП понудио младе и стручне људе!?

  За шта је стручан Шукако?
  Шта зна радити Станивуковић?
  Какво му је образовање.

  Да си био паметан па назвати свој програм СПО (Српски Програм обнове) имао би много већу подршку.

  1. Мицо,

   добро је да си се поново активирао, фалила је та твоја лицемјерна дефетистичка прича.

   Знам ко си, па ми те жао да те цвијељам, ја сам такве од основне школе, до средње и читав живот бранио и помагао.

 20. Симо, не сери.

  Као да је тајна да сам нудио и СНСД, СДС, ПДП, као и ДНС споразум на програмској основи, све да искористе авангардну причу зелених због тога што имају јаку логистику и инфраструктуру.

  Па овдје сам сто пута то написао још прије годину,управо кад сам кренуо са разговорима.

  Зар није млади стручњак Тривићка- доктор наука економије, она је причала о програму обнове ПДП, програму који је ПДП годину прије избора избацио, све док је Вукота лутао и умјесто да преузме иницијативу кроз мој приједлог, остаде талац мајсторског спиновања Додиковог тима и беспотребног реаговања, да не кажем још на то веома ступидног реаговања његовог медијског тима.

  Зато је имао срећу да сретне несебичног и прејаког Ниџа, да му отворим очи, ја сам то урадио због зелених, али неке ствари из због њега, све зато знам да је честит човјек.

  Другим нисам, други су схватили из онога што су чули, као нпр.Бореновић, свака му част, иначе је био и веома коректан у разговорима.

  Углавном Вукота ништа не уради што је требао,(знам ја да није могао од Босића, никад ми није опростио 2014 годину), било је значи, курцу свирај, муда пукоше.

  Иначе, шта је проблем што сам нудио најбољу и једину неукаљану причу оним чија нам је логистика требала.

  Па ево Ниџо и данас гарантује животом, да је Миле мени помогао само петину колико је Стевандићу, данас би зелени и СНСД имали најмање 35-37 посланика.

  Да ме послушао Павић, данас би имао 17 посланика, а Стевандић не би био у НСРС, види онда рачуницу.

  Да ме послушао Вукота данас би он био предсједник владе, ако би случајно изгубио предсједничке изборе, у шта сумњам.

  Да ме послушао Бореновић, данас би имали заједно најмање 12-15 посланика, прејак је Ниџо и прејака је наша прича и ташка.

  Ја да сам имао Стевандићеву логистику ове три године,колико сам јак и колико је добра наша прича, 2016 године би имао однорнике у свим општинама Српске, умјесто у само 10%, а 2018 године би ЗЕЛЕНИ имали најмање 10-15 посланика.

  Наравно, посљедично Миле би од било ког противника имао 100.000 гласова више, а Жељка сигурно 70.000 гласова више..

  То би им донијела популарност владе кроз рад зелених у влади и на терену.

 21. Па шта се ту има рећи, да сам се питао, давно би свако ко је злочинац добио заслужену казну.

  Ево док ово пишем, слушам на ГАРА ТВ наше патетичне политичаре како наричу над српском судбином због пресуде Орића, све као КАЛИМЕРО говорећи неправда, неправда, неправда………………………………………………..

  Ево кажем им, не серите, знало се прије 10 година да неће бити осуђен, за патетичаре порука, кад си задужен да мислиш о својој чељади, онда рјешаваш проблеме на вријеме, зар не?

  1. Baš tako, svi smo znali ali smo se pravili ludi.
   Pa zašto onda ništa nismo poduzeli da stvari budu postavljene tako da Orić(i) budu osudjeni?
   Gdje smo se zajebali? U čemu je problem našeg odnosa prema pravosudju i našeg naknadnog odnosa prema dogadjima koji nas uvijek stignu? Zašto kmečimo?

   Da li je VSTS mjesto gdje se kreira krivda?
   Pa naravno!

 22. Baš tako, svi smo znali ali smo se pravili ludi.
  Pa zašto onda ništa nismo poduzeli da stvari budu postavljene tako da Orić(i) budu osudjeni?
  Gdje smo se zajebali? U čemu je problem našeg odnosa prema pravosudju i našeg naknadnog odnosa prema dogadjima koji nas uvijek stignu? Zašto kmečimo?

  Da li je VSTS mjesto gdje se kreira krivda?
  Pa naravno!

 23. Чуј гдје смо се зајебали?

  Увијек сам мрзио комунисте, имам 32.000 разлога само у Србији( послератно убиство већине интелигенције од стране неписмених УДБАША у кожним мантилима,све по наредби Броза и осталих сатрапа, а под вођством шуцкора, као што је било оно говно црногорско Јово Капичић).

  Али, морам да признам да су за доказане злочинце били јебитачно ефикасни, ако их ухвате, пријеки војни суд и стријељање, ако се још негдје крију, шаљу способне људе и говна елиминишу ма гдје били.

  То је за мене космичка правда, ја сам правник, зато и говорим да је смртна казна према доказаним злочинцима једина адекватна пресуда.

  Јебе ми се за ово шта ће рећи било ко, ја сам био официр, што код мене нико не направи злочин?

  Могао је пробати, али бих га ја онда лично елиминисао, болио би ме курац за суд, таман посла да га негдје одведу, па да убицу ослободе, све као опасан је, требаће нам у борби.

  Који ће ми курац такав, баш напротив, такав се морао стријељати јавно пред страним свједоцима, па послати у свијет снимак, да се види како ради часна српска војска.

  1. Зашто ако отац од Давида стално износи политичке памфлете на тргу??? Је ли он исто љигав????
   Ено сад прича да неће бити славља на тргу…да ће изводити морбидне преформансе…и то вам је уреду???
   Ето давид је био студент па не видим да је на тргу његов отац затражио правду за српске студенте на Косову којима шиптари ускраћују основна људска права! А кобајаги се бори за правду за сву дјецу….
   Све сами хумантарци у Правди за давида…..има безброј таквих примјера али једно је јасно : Давор се здушно труди да оправда паре добијрене за пљувањње по Републици Српској.

  2. Kakva zamjena teza! Šta god da priča, šta god da radi nije mu zamjeriti. Dve dok nadležne institucije o ovom slučaju ne rasvijetle slučaj, postoje sumnje da se nešto krije.
   Nije pričala Vukelićeva porodica, čekali su da se rasvijetli njegovo ubistvo, i nikada.
   Nikolina porodica je optuživala da su vozač i suvozač kada je ubijen Nikola bili, znate Ko, da ne ponavljam.

   Nema reakcija, ćutanje je znak odobravanja, slaganja…
   Ubistva i pokušaji ubistva se nižu kao na traci, u eri dnk nalaza, videonadzora, nema rezultata.

   To sve pojačava sumnju da neko sa vrha piramide rukovodi , ako ne, direktno sa ubistvima, ono sa njihovim zataškavanjima.
   Neko, kao, prijeti iz Njemačke, i odmah ga nađu, što navodi na sumnju da je opet VrhovniBogZla, osmislio igru skretanja, pažnje sa gorućih problema zbog kojij Srpska po hitnom postupku nestaje, tone, tone.
   Ako je Vrhovni mogao da omami milionima pohlepne koji u kolonama prelaze njemu, da nije mogao dati koji miloon da neko pošalje „prijetnju“. Kakva naivnost, sa svog privatnog telefona, što nebi uradio ni debil.

   Uostalom, moj odgovor ,sve dok oni koje bezobraznodobro plaćamo ne upru prstom, makar na nekog plaćenog ubicu, zbog bola koji je nanesen Davoru, kojeg drsko vrijeđaju i nanose bol , onom kojemu je nanesen najveći bol koji postoji, ubijanjem njegovo sina, kažem, ponavljam:
   Da obujete Davorove cipele i da prođete njegovim putem, jedino tako ćete ga razumjeti.

   Upravo na stolu imam knjigu Ubiti pticu rugalicu , u kojoj otac uči djecu da se nijedno ljudsko biće ne može razumjeti dok se, ma i na tren,
   “ ne obuju njegove cipele i malo ne prošeta u njima“ .

   Sistem koji ovako radi i postupa, zapravo ništa ne radi, da bi se našle ubice, u jednom malom gradiću koliki nije ni kvart velikog grada, nije ni saslužio ništa nego da se na njega pljune, makar se u sebi imao naziv -srpski—

   Ana to argumentuje“ jakim činjenicama“ da otac ubijenog djeteta opravdava dobijene pare, , ja njoj i svima koji iznose tako argumente da nam nam oni pokažu kako se to radi..

  3. Gledaj Ana..stvar je poprilicno jednostavna

   Davor ce zacutati, gupa stranih placenika ce se raspasti, politicki pamfleti ce nestati cim se rijesi ubistvo Davida.
   Proslo 7 mjeseci, sestro..3 mjeseca bilo potrebno da tuzilastvo izda naredbu za provodjenje istrage ubistva..kapiras?

   Hoce li se ubica pronaci? Ja licno ne vjerujem, bar ne u slijedece 4 godine dok je ova garnitura na vlasti..ali hajde..nista nije nemoguce u politici…mozda neko pusti nekoga niz vodu

   A studente na kosovu, palestince u pojasu gaze, Sirijce u Afrinu, i ostale mucenike neka rijesava onaj ko je zaduzen za to. U prvom redu drzave, odnosno vlasti drzava. Davor je samo covjek kojem su ubili sina, vise puta… Nije njegovo da rijesava pravdu za srpske studente na Kosovu (iskreno, nemam pojma o problemima studenata na Kosovu, bar nema u novinama nista o tome. Znam da je nasem narodu tesko dole zbog carine 100% sto Siptari uvedose. Pretpostavljam da ti znas vise i bolje)

 24. Управо сад ви замијењујете тезе господо!!! … и тврдите да само тражите „Истину и Правду“!!!!
  А везе с мозгом…
  ако само тражите „Истину и Правду“ како објашњавате Даворове изјаве да когод буде на сједници о Сребреници је убица и саучесник??? како објашњвате шутњу на пресуду Орићу???
  нису важна дјеца коју је он преклао???
  јер ни за њих нема „Истине и Правде“ већ 25 година!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  А Давор је кобајаги бори за „Истину и Правду“ за Сву Нашу Дјецу!!!!!!!!

  1. 🙂 nemoj bona tako zustro.. i sa toliko uzvicnika

   Samo napisah da ce sve da utihne kad se pronadje ubica. Da li se slazes sa mnom? Ima logike.. kad se nadje i osudi ubica, kraj price

   Vjerujes li da ce se naci?

   Pusti politiku, srebrenicu, kosovo.. ja ne podrzavam grupu zbog davora i njegovih rijeci, kao ni zbog nesretnog davida..podrzavam grupu iskljucivo zbog sebe i bezbjednosti svoje cerke.. a za srebrenicu, kosovo, partizan, borac, vucica, ukrajinu, i trampa me zabole..rodjaci..

   Do djavola..pa ne mogu jednostavnije da pisem ana da bi me razumjela sta hocu da kazem

  1. Како сте сад снизили тонове кад кажем конкретно
   а ви немате аргументе осим шупљих.
   ахахахаххахахаххаххахахахаххахахахах

  2. Ana..ubila si me argumentima pa sam snizio ton do takog stepena da vise nikad neces cuti nista od mene kad god ti sta napises

   Svako dobro

Оставите одговор