Скандал: Америчко истраживање доказало тешку србофобију у Ефбиху

Док у Уједињеним Ентитетима Америке, уз мноштво нерегуларности и учеснике који се жале на изборну крађу, предсједник још није званично ни проглашен; њихова организација код нас у локалу наставља утицај и мијешање у политички живот, какво је забрањено без ознаке "страни агент" у земљи финансијеру.

недеља, новембар 8, 2020 / 11:15

Транспаренси интернешнел даје податке о количини оглашавања политичких субјеката за вријеме трајања кампање. Тако они, за вријеме док ЦНБЦ (CNBC) мрежа процјењује да ће америчка предсједничка кампања ове године изаћи рекордних 14 милијарди долара трошка, налазе да је у Дејтонској Долини Плача свеукупно потрошено (дакле и Српска и Ефбих) "готово милион марака".

Што је једна смијешна цифра, као и "агенција" коју су ангажовали, а посебно њени налази који на први поглед дјелују немогуће. Истаживање је натегнуто и сасвим неозбиљно, јер уопште није наведено које су то медије пратили, а "подаци обухватају само оглашавање на телевизијама и у принтаним медијима, односно 12 ТВ станица и 34 штампана медија из цијеле Босне и Херцеговине".

Статистика слободне процјене

Овакво објављивање података је у крајњу руку тенденциозно, али и непровјерљиво за независног аналитичара. Посебно је непоуздано и штетно за јавни простор објављивати податке гдје се агенцији оставља на слободну процјену, колико би чак и производња видео-спотова требала коштати, без неке јасније методологије као и у било чему "истраживаном". (?)

Но, они кажу:

"У прве двије седмице изборне кампање за Локалне изборе политичке стране у Босни и Херцеговини потрошиле су 862.554 КМ на оглашавање у медијима. Подаци се односе само на закуп простора на телевизији и принтаним медијима, а на ово треба додати и износ од 136.300 КМ колика је тржишна вриједност продукције видео спотова и огласа који су емитовани у овом периоду, што укупни износи готово милион КМ."

Највише новца (у "цијелој БиХ") потрошиле четири партије из Српске, а СДА тек петопласирана?

По истраживању које препакује и испод своје име потписује ТИ БиХ "преко 63% овог износа потрошен је у другој седмици изборне кампање а да је "од посматраних 15 највећих политичких странака у БИХ готово цијели овај износ потрошило 6 партија".

При том као да се у Ефбиху уопште не баве политиком, нити плаћају политички маркетинг, па су тако ПРВЕ ЧЕТИРИ ПАРТИЈЕ ПО УЛАГАЊИМА У ТВ И ШТАМПАНИ МАРКЕТИНГ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ?

"СНСД 351.357 и ПДП 325.852, СДС 145.127 КМ, УС 90.878КМ, СДА 43.568 и ДЕМОС 41.520", наводи америчка организација и напомиње: "СДА тек у другој седмици кампање интензивирала емитовање огласа".

При том овако произвољно скупљени подаци, по њиховим тврдњама "биће упоређени са извјештајима политичких партија како би се утврдило колико странке приказују стварне износе прихода са којима располажу". То утврђивање ће, наравно, бити исто овако обојено напоменама.

Функционери СДА се на РТРС спомињу више него они ПДП, СПС и СДС заједно!?

Они помињу како изборни закон прописује да "у емисијама електронских медија ниједан политички субјект не смије имати повлаштен положај, као ни функционери на свим нивоима власти који су кандидати на изборима", мада се не наводе подаци о броју појављивања политичких кандидата свеукупно, већ само оних који су носиоци власти, а опозиција у Српској је власт тек у неколико локалних заједница, па се у том својству не може ни појављивати.

Но, чак и по оваквим подацима, овакве агенције. Нешто се не може сакрити, јер кажу:

"За двије седмице, од 1369 оваквих наступа на РТРС-у, чак 1080 односио се на наступе носилаца јавних функција из СНСД-а, а њиховим ставовима посвећено је преко 77 сати програма. Знатно више простора од осталих добили су члан Предсједништва БиХ Милорад Додик (192 наступа, 10 сати програма) и градоначелник Бањалуке Игор Радојичић који је поново кандидат за ту функцију, а који се за двије седмице појавио 108 пута на РТРС-у, што укупно обухвата 7,6 сати програма овог јавног емитера.

Након функционера из СНСД-а, највише простора у емисијама РТРС-а добили су функционери из Уједињене Српске који су се појавили 65 пута, затим СДА (55), ДЕМОС (39), ДНС (27) СДС (34), СПС (10), ПДП (8).

Два руководиоца СНСД су једине особе поменуте именом и презименом, док такве појаве нису идентификовали у Ефбиху. Као и једну појаву која је много опаснија – ратнохушкачки говор мржње.

Огромна злоупотреба јавних РТВ сервиса у кампањи – Муслимани само против Срба причају

Поднаслов у представљеном истраживању " Огромна злоупотреба јавних РТВ сервиса у кампањи" сасвим је исправан, јер се и из њих може доћи до необоривог доказа како америчка администрација, заједно са другим земљама НАТО или ЕУ, политички и кроз своје фондове подржавају антисрпску реторику у овим медијима, те да је хушкање међунационалним темама неупоредиво раширеније међу јавним емитерима у Ефбиху.

Били подаци ангажоване агенције исправни или не, у шта, рекосмо, јесте тешко повјеровати, они и овако потврђују једну суморну истину, када кажу:

"Од почетка кампање највише простора на БХРТ-у добили су носиоци јавних функција из СНСД-а који су се појавили 130 пута, а њима је посвећено 5,6 сати програма. Функционери из СДА имали су 94 појављивања (3,9 сати програма), а иза њих су функционери из СББ-а који су се у програму овог јавних емитера појавили 28 пута.

На ФТВ-у јавни функционери који долазе из СДА имали су 75 појављивања, што је трајало нешто више од 6 сати програма, а након њих највише су били заступљени јавни функционери из СНСД-а (49 појављивања), ДФ (21) и СББ (21). На ова два јавна емитера није забиљежено да је неко од јавних функционера појединачно добио знатно више простора од осталих. (дакле нема имена, прим Фронтал.РС)

Из ових података дознајемо да је СНСД прва партија по помињању на БХРТ, а друга на ФТВ, док је СДА, првопласирана на ФТВ и другопласирана на ФТВ2 (БХРТ) по појављивању; тек на четвртом мјесту у програму јавног РТВ емитера Републике Српске?!"

Како то?

Нека комшији цркне крава: СНСД се на БХТ и ФТВ, помиње искључиво по добру?

У овом непотпуном, неозбиљном и веома упитном истраживању; у очи упада да мониторинг није обухватио контекст помињања појединих партија, а то није без разлога. Америчка организација ТИ БиХ, је "међународно провидна" у својим настојањима да колико год је могуће више критикује политичке и друштвене појаве у Српској, па овако контекстуализована статистика бива представљена тако, да испада да су на БХРТ и ФТВ форсиране приче у корист владајуће партије у Српској.

То је, за сваког ко је икада узео даљински управљач у руку, потпуна глупост. Они тврде да су:

"Евидентирана су сва појављивања и помињања функционера у информативним и дијалошким емисијама и другим објавама које су по свом садржају указивале на простор за промоцију њихових политичких и страначких ставова."

То "указивање", наравно, опет се даје као дискреционо право агенције или ТИ БиХ? Они су по незнаним параметрима одлучивали о томе. Које је то указање потребно, да би они одлучили о карактеру појављивања, ако истовремено није урађено и истраживање позитивности или негативности појављивања у медијима?

Зауставимо донирани говор мржње у Ефбиху, прије него што буде касно!!!

Но, чак и са овим истраживањем, односно оваквим налазима какви су, јасно се указује да је затезање међунационалних односа пред изборе веома уносно и корисно са обе стране границе у државној заједници БиХ; али да се њему неупоредиво више прибјегава у Ефбиху.

У муслиманско-хрватској федерацији је прича о комшијској владајућој партији (дакле говор конфликта и мржње) првопласирана и другопласирана на јавним сервисима које контролишу.

Нажалост "српска ксенофобија" тешко разочарава, па је ефбиховска политичка сцена кроз помињање СДА на четвртом и то патуљастом мјесту у односу на број помињања СНСД (1080:55); док је тај омјер на БХРТ (130:94) и ФТВ (75:49) све опет у корист СНСД, односно убједљиво друго мјесто српске партије у програму.

Овакав омјер помињања политичких противника из Републике Српске, био би сам по себи скандал и захтијевао не само овакво или слично тумачење, већ и нова истраживања и покушај дјеловања у правцу денацификације и дешовинизаци медијске и образовне структуре Ефбиха, које су највећа опасност по мир и стабилност у региону.Оставите одговор