Синиша Каран: Криминалитет у 2023. је повећан за 3,1 одсто, али и степен расвијетљености

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран поручио је да је полиција Републике Српске својим професионалним радом, стручним и личним квалитетима већ 32 године гарант владавине права и безбједности грађана, те да су опредијељени да тако и остане, успјешно савладавајући препреке и изазове.

уторак, април 2, 2024 / 12:24

Министар унутрашњих послова Републике Српске оцијенио је да је стање безбједности у Српској потпуно повољно и стабилно. Веома је значајно што је успостављена заједничка контакт тачка за сарадњу са Европолом. Пријетњу глобалној безбједности представља и тероризам, а напади који су се десили раније у БиХ показују да ова земља није изузета од ове пошасти. МУП Српске чини све да се безбједносни проблеми предуприједе

Припремила: Јелена САВИЋ

Каран је истакао да бити полицијски службеник никада није било лако, а посебно сада, те им поручио да буду досљедни у професионалном и законитом извршавању својих послова и задатака.

"Ми јесмо јавни службеници и дужни смо да штитимо грађане Републике Српске, њихову имовину и саму Републику Српску, те је и то повјерење и захвалност коју добијамо од наших грађана највећа награда и за нас као Министарство, али и за сваког појединца", рекао је Каран Срни, те свим активним и пензионисаним припадницима МУП-а честитао Дан полиције који ће бити обиљежен у четвртак, 4. априла.

КОНТИНУИРАНИ РАД НА ЈАЧАЊУ МУП-а

Он је нагласио да МУП континуирано годинама, уз подршку Владе и предсједника Српске, ради на јачању својих капацитета с циљем ефикаснијег рада, те се осим улагања у обуку и опремање, ради и на побољшању материјалног положаја својих службеника.

Каран је навео да су плате запослених у МУП-у Српске више пута расле, те је нето плата полицијског службеника са средњом стручном спремом у јануару 2015. године износила 840 КМ, док је децембарска плата прошле године износила 1.329 КМ, а плата полицијског службеника са високом стручном спремом у истом временском интервалу је са 1.200 КМ порасла на 1.762 КМ.

"С друге стране, нето примање државног службеника са средњом стручном спремом у јануару 2015. године износило је 700 КМ, а децембарска плата 2023. године износила 1.020 КМ, док је плата државног службеника са високом стручном спремом у јануару 2015. износила 1.200 КМ, а децембарска плата 2023. године износила је 1.695 КМ", рекао је Каран.

Он је додао да је Министарство унутрашњих послова препознало потребу побољшања материјалног статуса полицијских службеника који су стекли право на остваривање старосне или инвалидске пензије, те је уз подршку Владе, Народна скупштина Српске 2019. године усвојила Закон о допуни Закона о полицији и унутрашњим пословима којим ће се приликом обрачуна пензијске основице користити петогодишњи просјек, односно пет најбољих година које су остварили током радног стажа, чиме је значајно увећана пензија полицијског службеника.

Ресорни министар је нагласио да су припадници МУП-а прошле године добили нову униформу, да се улаже у њихову квалитетну обуку, те је с циљем јачања кадровских капацитета поново формирана Средња школа унутрашњих послова гдје се тренутно школује једна генерација младих, а ускоро се очекује и конкурс за упис нове, десете генерације.

"За нас нема разлике у значају полицијских службеника, без обзира да ли је ријеч о униформисаној или криминалистичкој полицији или припадницима САЈ-а и Жандармерије. У ланцу дјеловања на пољу безбједности свако има своју улогу и она је једнако значајна, без обзира да ли је ријеч о позорнику, саобраћајном полицајцу, криминалистичком техничару или на примјер инспектору за високотехнолошки криминалитет", истакао је Каран.

Он је оцијенио да су обуке и стручно усавршавање веома важан сегмент да би, пратећи свјетске трендове, полиција могла одговорити на сваки безбједносни изазов.

"Ту кључну улогу игра управо наш Центар за обуку који је истовремено један специфичан тренинг центар на којем може да позавиди свака полиција, али и мјесто гдје су смјештене базе нашег САЈ-а, Жандармерије, као и већине оперативних управа. Ипак, све ове промјене нити једног тренутка не смију из фокуса скренути прије свега однос полиције и грађана који су кључни за све нас. Без добре сарадње са грађанима, нема ни успјешног рада полиције", нагласио је Каран.

СТАЊЕ БЕЗБЈЕДНОСТИ ПОТПУНО ПОВОЉНО И СТАБИЛНО

Министар унутрашњих послова Републике Српске оцијенио је да је стање безбједности у Српској потпуно повољно и стабилно, те је захвалио сваком припаднику МУП-а који поштено, ефикасно и у складу са законом извршава задатке, без обзира на којим пословима је ангажован јер, како је рекао, сваки од њих је дао допринос томе да се данас може рећи да је Република Српска стабила и безбједна.

"Ево и протеклих дана свједоци сте наших активности које су реакција на терорирстички напад у Москви, а које предузимамо с циљем превентивног дјеловања и заштите наших грђана и њихове имовине", рекао је Каран.

Као најважније активности полиције, он је навео борбу против организованог криминала и корупције јер представља једну од највећих, најопаснијих и најсложенијих пријетњи који може директно да угрози безбједност и стабилност на националном и међународном нивоу.

С тим у вези, прошле године процесуирано је 12 организованих криминалних група у вези са злоупотребама опојних дрога, неовлаштеним прометом оружја и војне опреме, злоупотребама службеног положаја, спречавања доказивања, ометања рада правосуђа, примања и давања мита и осталог.

"Поносан сам начином на који су припадници МУП-а Републике Српске одговорили на отварање ‘Скај’ и ‘Аном’ апликација, иако су се и сами тиме нашли под посебним безбједносним пријетњама. Само захваљујући подацима из ‘Скаја’ и размјеном података са Европолом успјешно смо провели низ истрага који смо процесуирали организоване криминалне групе које су се на подручју региона бавиле трговином наркотицима и оружјем", истакао је Каран.

Он је напоменуо да је управо по предмету МУП-а Републике Српске, односно Управе за организовани и тешки криминалитет, у БиХ потврђена и прва оптужница по "Скају" и у току је суђење по том предмету.

ТЕРОРИЗАМ – ПРИЈЕТЊА ГЛОБАЛНОЈ БЕЗБЈЕДНОСТИ

Каран је нагласио да пријетњу глобалној безбједности представља и тероризам, а да напади који су се десили у БиХ показују да ова земља није изузета од ове пошасти.

"МУП Српске чини све да се безбједносни проблеми предуприједе и у том смислу сарађујемо не само са безбједносним агенцијама у БиХ и региону, већ и шире. Годинама упозоравамо да се у БиХ формирају вехабијске заједнице и параџемати, због чега је неопходна адекватна реакција политичких, вјерских и правосудних институција на те изазове", истакао је Каран.

Он је констатовао да је веома значајно што је успостављена заједничка контакт тачка за сарадњу са Европолом, те да се правовременом размјеном информација и добром сарадњом једино може водити успјешна борба против организованог криминала и тероризма, будући да за криминалце у региону нема граница.

"Један такав примјер је међународна акција ‘СЕЕ ЈАД 2023’, коју су реализовавале полиције 26 европских земаља уз подршку Европола, Евроџаста, Фронтекса и Интерпола, а у оквиру које су службеници МУП-а Српске ухапсили 23 лица и открили 20 кривичних дјела, од чега 15 кривичних дјела неовлаштена производња и промет опојних дрога и пет кривичних дјела недозвољена производња и промет оружја или експлозивних материја", навео је Каран.

Када је ријеч о сарадњи са полицијама региона, он је посебно истакао Министарство унутрашњих послова и Министарство одбране Србије који су подршка и у смислу стручног усавршавања и школовања кадра из Српске.

ЛАНИ ПОВЕЋАН БРОЈ КРИВИЧНИХ ДЈЕЛА ЗА ТРИ ОДСТО, АЛИ И КОЕФИЦИЈЕНТ РАСВИЈЕТЉЕНОСТИ

Говорећи о резултатима рада у прошлој години, Каран је рекао да је МУП надлежним тужилаштвима поднијело 5.955 извјештаја против 6.372 лица због основа сумње да су починила 7.042 кривична дјела.

"Повећан је укупан број кривичних дјела за 3,1 одсто у односу на 2022. годину, а повећан је коефицијент укупне расвјетљености кривичних дјела, као и расвијетљености по непознатом лицу. Ово је прије свега резултат проактивног дјеловања полиције на терену – да се спријечи извршење кривичног дјела, а када се оно деси да се на брз начин ријеши", нагласио је Каран.

Он је додао да је лани откривена 403 кривична дјела и 2.278 прекршаја злоупотребе опојних дрога, што је за 33,7 одсто више у односу на годину раније, а у оквиру ових активности ухапшено је 756 лица.

У ПУНУ ФУНКЦИЈУ ВРАЋЕН ШКОЛСКИ ПОЛИЦАЈАЦ

Као посебан сегмент рада МУП-а, ресорни министар је истакао активности на пољу рада са најмлађима, посебно са дјецом школског узраста, те је након трагичног догађаја у београдској школи донесен посебан стратешки документ који се бави превенцијом вршњачког насиља.

"Вратили смо у пуну функцију школског полицајца, интензивиран је проактивни рад у оквиру мултисекторских тимова, израђени су елаборати са пратећим безбједносним процјенама за све школске и објекте смјештаја студената, сагледано је тренутно стање превентивно-техничке заштите физичко-техничког обезбјеђења, као и безбједносне процедуре у образовним установама, те су дате препоруке, интензивиран је надзор и контрола рада стрељачких и ‘ерсофт’ клубова и стрелишта, надзор и контрола држања и чувања регистрованог оружја, а провели смо и неколико превентивних кампања усмјерених управо према ученицима", рекао је Каран.

Он је додао да ту значајну улогу има и Јединица за високотехнолошки криминалитет која организује низ превентивних мјера са циљем заштите дјеце на интернету, а МУП је учествовало у спровођењу 11 оперативних акција, од којих је седам међународних, које су усмјерене на откривање кривичних дјела дјечије порнографије, заштите ауторских права, компјутерских превара и израде и уношења компјутерских вируса и осталог.

Каран је нагласио да је и стање јавног реда и мира у Српској повољно, али да не може бити задовољан стањем у области безбједности саобраћаја, јер без обзира на бројне превентивне и репресивне активности лани било 10.614 саобраћајних незгода, што је више за 7,3 одсто у односу на 2022. годину.

"У саобраћајним незгодама погинуло је 109 лица, што је девет лица више него 2022. године. Поразно је да је из саобраћаја у прошлој години искључено 18.797 возача због вожње под утицајем алкохола, а 180 возача због вожње под утицајем опијата", рекао је Каран.Оставите одговор