Синдикат шумарства: Позив Влади да утиче на 650 фирми да плате дуг

Сидикат шумарства, прераде дрвета и папира Републике Српске апеловао је на Владу Српске да утиче на 650 дрвопрерађивачких и других предузећа да измире дуговања према Јавном предузећу "Шуме РС" која су достигла 20 милиона марака. Предсједник Синдиката Владо Павловић рекао је Срни да су плате за 4 200 радника "Шума РС" смањене због ових дуговања, […]

понедељак, јун 6, 2011 / 14:30

Сидикат шумарства, прераде дрвета и папира Републике Српске апеловао је на Владу Српске да утиче на 650 дрвопрерађивачких и других предузећа да измире дуговања према Јавном предузећу "Шуме РС" која су достигла 20 милиона марака.

Предсједник Синдиката Владо Павловић рекао је Срни да су плате за 4 200 радника "Шума РС" смањене због ових дуговања, напоменувши да се ни за око седам хиљада радника у дужничким предузећима на исплаћују плате нити им се уплаћују доприноси, а стање међу радницима је на ивици бунта.

"Нас забрињава стање свих радника у грани с обзиром да се проблеми само нагомилавају, а тренутно нема излаза", рекао је Павловић послије сједнице Републичког одбора Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира РС.

Он је подсјетио да је Влада Српске у јуну прошле године "Шумама РС" наложила продају сировина на одгођено плаћање, али да је резултат тога дуг у износу од око пет бруто плата за раднике овог предузећа, те да дуговања нису исплаћена ни послије одобреног репрограма од шест мјесеци.

Павловић је додао да за 17 милиона марака дуга није ни потписан репрограм, те да су многа предузећа промјенила и име само да не би измирила своје обавезе.

На данашњој сједници републичког одбора Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира разговарало се о актуелној ситуацији у овој привредној грани, а сумирани су и резултати састанака који су током протеклих 15 дана одржани са радницима широм Српске. /Оставите одговор