Код Саса откривени остаци највећег римског града на Балкану

У насељу Доња Градина код Рудника олова и цинка у Сасама код Сребренице откривени су археолошки остаци Домавие, највећег римског града на Балкану који је био главни центар за тадашње римске провинције Панонију и Далмацију. Археолог Мирко Бабић изјавио је да су истраживања почела прије седам дана и да су већ откривене зидине прве монументалне […]

понедељак, 6 јуна, 2011 / 14:52

У насељу Доња Градина код Рудника олова и цинка у Сасама код Сребренице откривени су археолошки остаци Домавие, највећег римског града на Балкану који је био главни центар за тадашње римске провинције Панонију и Далмацију.

Археолог Мирко Бабић изјавио је да су истраживања почела прије седам дана и да су већ откривене зидине прве монументалне римске грађевине са каменим довратницима и римски саркофаг са рељефним натписом, док су у околини пронађени остаци и трагови римских путева.

Бабић, иначе директор Музеја "Семберија" из Бијељине који води ова истраживања, рекао је да је ријеч о муниципиуму из периода око 250. године нове ере насталом у доба владавине римске династије Севера који је под њиховом владавином доживио процват и добио статус колоније, а која је била привредно сједиште Паноније и Далмције.

Он је истакао да се Домавиа брзо развијала захваљујући експлоатацији руде сребра, злата и других племенитих метала у непосредној близини, нагласивши како је у то вријеме политичко сједиште био Муниципиум Малвесиатиум у данашњим Скеланима, чији су архелошки остаци откривени прије три године.

Ово археолошко истраживање, каже Бабић, организовано је након што су приликом прошлогодишњег копања канала за сеоски водовод пронађени камен са натписом и уклесаном фигуром, а потом и остаци зидина.

"О Домавији постоје подаци у публикацијама аустроугарских истраживача, а посљедња истраживања обавио је академик Драгослав Срејовић 1960. године када је на локалитету Горња Градина формирано рудно јаловиште и сматрано је да су тиме уништени трагови Домавие", наводи Бабић.

Према његовим ријечима, до сада се дошло до доказа да је њено сједиште било у Доњој Градини, а да је источна периферија била у оближњем селу Ласовац, гдје је пронађена једна римска стела.

Бабић је оцијенио да је ријеч о налазишту од изузетне вриједности које треба стрпљиво и стручно истраживати, а пронађене остатке прописно заштитити и конзервирати.

Директор новооснованог Археолошког музеја у Скеланима Драгић Глишић напоменуо је да се до овог истраживања и открића дошло захваљујући средствима Владе Републике Српске.

Глишић је додао да ће се настојати обезбиједити додатна средства за наставак истраживања и заштиту археолошких остатака у Сасама, гдје се очекују и нова открића, као и за почетак архелошких истраживања у братуначком селу Факовићи.

Он је навео да ће неколико пронађених камених експоната бити депоновано у привременој археолошкој збирци у Црвици код Скелана, гдје ће бити чувани до изградње архелошког музеја у Скеланима за што се врше припреме.

"Циљ нам је да сачувамо и афирмишемо откривене остатке цивилизације на овим просторима старе двијехиљаде година, да их валоризујемо и претворимо у културно-туристичку понуду овог краја", појаснио је Глишић.