Шешељево здравље под "знаком питања"

Борис Алексић, правни савјетник Војислава Шешеља, изјавио је данас да је здравствено стање лидера радикала под "знаком питања" и да он и даље болује од срчаних аритмија. О могућности да Шешељ брани генерала Ратка Младића, Алексић је рекао новинарима у Београду да Шешељ помаже све "часне Србе, међу којима је Младић један од најчаснијих", али […]

недеља, јун 5, 2011 / 20:02

Борис Алексић, правни савјетник Војислава Шешеља, изјавио је данас да је здравствено стање лидера радикала под "знаком питања" и да он и даље болује од срчаних аритмија.

О могућности да Шешељ брани генерала Ратка Младића, Алексић је рекао новинарима у Београду да Шешељ помаже све "часне Србе, међу којима је Младић један од најчаснијих", али да формално не може да га брани, јер је оптужен од Хашког трибунала.

Подсјетивши да би у наредна три дана требало да буде настављено суђење лидеру радикала по оптужници за непоштивање суда, Алексић је рекао да Шешељ нада да ће Хашки трибунал дозволити да десет свједока потврде да су објелоданили своје идентитете прије него што је то он учинио.

Он је навео да да је тужилац Брук Макфанлин 2. јуна затражио од Трибунала да се не прихвате понуђени доказни предмети Шешеља, који је затражио свједочење 10 свједока.

Шешељ се терети за "свјесно и хотимично ометање правде", јер је у једној од својих књига објелоданио идентитет 11 заштићених свједока, кршећи тиме налог судског вијећа о повјерљивости.

Суђење у овом предмету је почело 22. фебруара, када је тужилац-пријатељ суда извео своје доказе, а доказни поступак одбране одложен до доношења одлуке Жалбеног вијећа о финансирању Шешељеве одбране.

Шешељу се суди за злочине против човјечности и повреде ратног права и обичаја у Хрватској, Војводини и БиХ од 1991. до 1993. године.

Лидер радикала први пут је оптужен за непоштивање суда 21. јануара 2009. године и за објављивање података о заштићеним свједоцима, за шта је правоснажно осуђен на 15 мјесеци затвора. Он је 24. маја ове године трећи пут оптужен за непоштивање суда због одбијања да са своје веб старнице уклони информације и идентитете заштићених свједока.

Шешељ се добровољно предао Хашком трибуналу у фебруару 2003. године, а суђење му је почело у новембру 2007. године.Оставите одговор