Асус пакује Убунту линукс у своје рачунаре

Дел нетбук рачунари више неће бити једини који ће се испоручивати са Убунту Линукс дистрибуцијом, на тај корак одлучио се и Асус. Модели 1001ПXД, 1011ПX, 1015ПX из Еее ПЦ линије од овог мјесеца продаваће се са преинсталираним Убунтуом 10.10. Крис Кенион из Каноникала, компаније која стоји иза ове дистрибуције, рекао је за Инквајер да је […]

недеља, јун 5, 2011 / 20:02

Дел нетбук рачунари више неће бити једини који ће се испоручивати са Убунту Линукс дистрибуцијом, на тај корак одлучио се и Асус.

Модели 1001ПXД, 1011ПX, 1015ПX из Еее ПЦ линије од овог мјесеца продаваће се са преинсталираним Убунтуом 10.10.

Крис Кенион из Каноникала, компаније која стоји иза ове дистрибуције, рекао је за Инквајер да је договор који су направили са Асусом важан због тога што ће довести Убунту до ширег аудиторијума.

На питање због чега мисли да се Асус одлучио баш за Убунту, а на неку другу ГНУ/Линукс дистрибуцију, Кенион је рекао да постоји више разлога.

"Многобројни фактори су утицали на то да Убунту постане атрактивна опција за Асус и њихове кориснике. Убунту поставља стандарде својим углађеним дизајном, једноставношћу употребе и безбједношћу, то је трећи најпопуларнији оперативни систем на свијету и користи га највећи број Линукс корисника", рекао је Кенион.

"Гледали смо јавно доступне податке о оперативним системима на Википедији прошле недеље, и сазнали да има више отворених страна од корисника који долазе са Убунтуа него са АјПеда – има нас доста", додао је он.

Када се појавио први Еее ПЦ, 2007.године, на њему се такође налазио Линукс, Ксандрокс дистрибуција, али се касније донијета одлука да се пређе на Мајкрософтов софтвер.Оставите одговор