Шеранић шири правилну исхрану у вртићима и школама

Шеранић је уочи конференције о правилној исхрани у вртићима рекао да је програм "Предшколске установе/школе пријатељи правилне исхране" мултисекторски и да укључује и министарства просвјете и културе, те породице, омладине и спорта која заједнички раде на томе да исхрана дјеце буде здрава.

понедељак, јун 10, 2024 / 14:14

Он је истакао да у предшколским установама у Српској постоје стандарди здраве исхране, што су усагласила три министартва.

Шеранић је рекао новинарима у Бањалуци да је слоган Министарства здравља и социјалне заштите "Здравље свугдје и у свим приликама", који говори о томе да сви сектори у оквиру друштва морају да буду укључени у промоцију здравља и превенцију болести.

Министар просвјете и културе Жељка Стојичић је истакла важност приближавања стандарда здраве исхране не само нормативно, већ и стварно.

"Наш концепт живљења треба да постане прилагођен такви стандардима. Овај пројекат видим у нашим основним и средњим школама", рекла је Стојичићева и додала да ће у наредном периоду посебна пажња бити посвећена исхрани у ђачким домовима.

Она је додала да у овом пројекту очекује подршку Уницефа.

Шеф Канцеларије Уницефа у БиХ Марк Лусе рекао је да ће Уницеф наставити да пружа подршку институцијама Републике Српске у споровођењу програма "Предшколске установе/школе пријатељи правилне исхране" и указао да је изузетно важно дјеци узраста до пет година пружити најквалитетнију могућу исхрану.

"Мој задатак је да сарађујем са институцијама у Републици Српској и да инсистирамо на оваквом и сличним пројектима и иницијативама", рекао је Лусе.

Директор Инситута за јавно здравство Републике Српске Бојан Ђенић рекао је да се програм "Предшколске установе/школе пријатељи правилне исхране" у Српској спроводи од 2014. године, а да је у његовој шестој фаза од новембра 2022. до децембра 2023. године било укључено 17 предшколских установа са 6.422 дјеце и три школске са 2.294 дјеце.

"Радује нас да је од ових 17 предшколских установа њих девет постало партнер пројекта и ове године", рекао је Ђенић и додао да је план да у седмој фази буде укључено пет предшколских и три школске установе.

Национални координатор за храну и исхрану и координатор иницијативе "Предшколске установе/школе пријатељи правилне исхране у Републици Српској" Драгана Стојисављевић рекла је да иницијатива још није обавезујућа, али да су стандарди и нормативи обавезујући.

"Ми смо од 2016. године имплементирали подзаконске акте Републике Српске и свака предшколска установа била члан иницијативе или не у обавези је да припрема оброке у складу са стандардима и нормативима исхране", истакла је Стоисављевићева.

Стојисављевићева је рекла да правилно уравнотежену исхрану подразумијева здраво уношење свих неопходних храњивих материја.

Програм "Предшколске установе/школе пријатељи правилне исхране" спроводе Институт за јавно здравство Републике Српске у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите и Министарством просвјете и културе, а уз подршку канцеларије Уницефа у БиХ.

Конференција "Исхрана у цјеложивотном циклусу" одржана је с циљем упознавања свих релевантних институција и установа са програмом "Предшколске установе/школе пријатељи правилне исхране" и резултатима истраживања у области исхране проведеним 2023. године у предшколским/школским и здравственим установама Републике Српске.Оставите одговор