Кореје: Југ покреће информативни рат против Сјевера, као одговор на балоне са смећем

Јужна Кореја поново ће данас почети са емитовањем пропагандног програма на граници након што је Сјеверна Кореја наставила са слањем балона са смећем, саопштено је данас из Националног савјета безбједности.

недеља, јун 9, 2024 / 13:30

Састанак Националног савјета одржан је рано јутрос након што је током протеклог дана и ноћи више десетина балона са смећем пронађено у Сеулу и областима недалеко од границе.

"Предузећемо мјере које ће можда бити неподношљиве за сјевернокорејски режим али ћемо послати поруку наде и свјетла војницима и народу Сјеверне Кореје", наводи се у саопштењу објављеном након састанка.

Јужна Кореја раније је упозорила да ће предузети "неподношљиве" мјере против Сјеверне Кореје због слања балона са смећем а које ће обухватати емитовање пропаганде са огромних звучника постављених на граници и усмјерених ка Сјеверној Кореји.

Пјонгјанг је у мају почео да шаље балоне са смећем и фекалијама преко границе и наводи да је то одговор за антисјевернокорејске летке које су слали јужнокорејски активисти.

Сјеверна Кореја је 2. јуна објавила да ће привремено обуставити слање балона јер сматра да је 15 тона послатог отпада, вјероватно довољно за пријем поруке о томе колико су "непријатне". Међутим, Пјонгјанг је најавио наставак слања балона ако поново дође до пребацивања летака из Јужне Кореје.Оставите одговор