СДС: Структурални дијалог иде мимо закључака НС РС

Из ове странке оптужују Милорада Додика за недослиједност, те да преговори о правосуђу иду у сасвим супротном правцу од договореног. СДС је послао саопштење медијима, поводом тренутно најактуелније теме у политичком животу Дејтонске творевине, а Фронтал.РС га доноси у цјелости: Почетак тзв. "структуралног дијалога" о реформи правосуђа потврдио је наше бојазни да одустајање од референдума […]

уторак, јун 7, 2011 / 15:04

Из ове странке оптужују Милорада Додика за недослиједност, те да преговори о правосуђу иду у сасвим супротном правцу од договореног.

СДС је послао саопштење медијима, поводом тренутно најактуелније теме у политичком животу Дејтонске творевине, а Фронтал.РС га доноси у цјелости:

Почетак тзв. "структуралног дијалога" о реформи правосуђа потврдио је наше бојазни да одустајање од референдума неће довести до враћања узурпираних правосудних надлежности на ентитете и поништавања нелегално наметнитих закона којима се преносе надлежности.

Напротив, сада је јасно да ће процес који се назива "структурални дијалог" коначно дати легитимитет наметнутим правосудним институцијама на нивоу БиХ, што је супротно исходу који је зацртан несуђеним референдумским питањем: "Да ли подржавате наметнуте законе високог представника у БиХ, посебно оне о Суду и Тужилаштву БиХ, и њихову неуставну верификацију у Парламенту БиХ?".

Насупрот закључцима Народне скупштине РС од 13.априла, којима се ограђује од Суда и Тужилаштва БиХ, њихов рад оцјењује као селективан, правно неутемељен и генератор ширења мржње у БиХ, на основу изјава комесара за проширење ЕУ Штефана Филеа недвосмислено се може закључити да ЕУ не прихвата никакав разговор о њиховом постојању и раду.

СДС подсјећа

Подсјетимо да је Филе децидно оцијенио да су " правосудне институције на нивоу БиХ дале велики допринос у владавини права,", да су "усаглашене су са европским стандардима", и нагласио да је "важно да се њихово функционисање не доводи у питање".

Српска демократска странка наглашава да предсједник РС Милорад Додик, супротно ставовима НС РС, у јучерашњој изјави не оспорава потребу постојања судских институција на нивоу БиХ. Умјесто ревизије постојања ових институција, јуче су се појавили захтјеви за оснивање Врховног суда БиХ, због чега упозоравамо да Српска демократска странка неће прихватити подвалу да се успостави другостепени суд како год се он звао.

Српска демократска странка подсјећа и на недосљедност предсједника РС Милорада Додика који је тврдио да " не може и неће разговарати са Владом Федерације БиХ, која је нелегална и нелегитимна", а онда је јуче сјео за исти сто са предсједником Федерације БиХ Живком Будимиром и министром правде Федерације БиХ Зораном Микулићем да заједно са њима рјешава питања од највишег значаја за РС, и преиспитује улогу Суда и Тужилаштва БиХ, закључује се у саопштењу Информативне службе СДС.0 КОМЕНТАРА

 1. Sine,

  Šta bolan ne bi dobili? Pa SNSD je sam mogao da donese odluku o raspisivanju referenduma u NS RS, a Vrhovni sud je sasvim nešto drugo. To je proizvod sarajevske čaršije koje nam je nametnula to pitanje odmah poslije dogovora Dodik-Ešton. Logično je da inicijativa za raspisivanje referenduma dođe na odobravanje stranke kakva je SDS, a da je više mudrosti i pameti to bi trebali svi podržati kako bi promovisali srpsko jedinstvo po važnim pitanjima kada dođu na dnevni red. Jedino ako ubrzo ne očekujemo neki novi LDP u RS?
  Ja bi se takođe s pravom bunio zato što se izigralo povjerenje, a vidjeli smo… od tog jebozovnog strukturalnog dijaloga suva demagogija nema ničeg konkretnog.

 2. Једини је СДС остао на ставу о референдуму, а Додик се очигледно вратио на стару политику СНСД према странцима. И колико ја видим једини СДС инсистира на референдуму по свим кључним поитањима, а Додик тргује. То што смо ми као народ заглупљени па не видимо порее очију шта нам ко ради није кривица СДС.

 3. Овдје СДС правилно реагује, додик покушава обесмислити инстанцу референдум, успоређујући његову важност са само једним питањем, правосудним системом БиХ!?
  То је велика подвала додика и екипе, ако се сад елиминише функција референдума, нема шансе да се распише по неком другом питању!
  додик се показао још једном као преварант и добро је што му ови из СДС дишу за врат, не дају му простор за ескиваже у његовом маниру!

Оставите одговор