Ешерихија коли у Канади

У Канади је забиљежен први случај заразе бактеријом ешерихија коли код особе која се вратила са одмора из Њемачке, саопштило је Министарство здравља провинције Онтарио. "Имамо један случај у Онтарију, који је повезан са епидемијом бактерије ешерихија коли у Њемачкој", рекао је Ендру Морисон, портпарол Министарства здравља. Он је додао да је то први случај […]

уторак, јун 7, 2011 / 15:12

У Канади је забиљежен први случај заразе бактеријом ешерихија коли код особе која се вратила са одмора из Њемачке, саопштило је Министарство здравља провинције Онтарио.

"Имамо један случај у Онтарију, који је повезан са епидемијом бактерије ешерихија коли у Њемачкој", рекао је Ендру Морисон, портпарол Министарства здравља.

Он је додао да је то први случај те врсте у Онтарију, а вјероватно и у Канади.

Вјерује се да је мушкарац, који живи у региону Пил, у близини Торонта, заражен бактеријом током боравка у Њемачкој овог прољећа након конзумирања локалне хране.

Министарство је провело више тестова да утврди да је случај повезан са епидемијом у Европи, у којој су до сада умрле 22 особе. Мушкарац је пуштен из болнице.

"Коначне резултате тестова очекујемо касније ове седмице или почетком наредне. Пажљиво пратимо стање те особе у случају да дође до промјена, али он је за сада сасвим у реду", рекао је Морисон.

Најмање 22 особе су умрле, а 2 333 су заражене бактеријом ешерихија коли, саопштио је Европски центар за превенцију и контролу заразних болести.

У међувремену, Европска унија сазвала је за данас у Луксембургу ванредни састанак министара пољопривреде који ће бити посвећен посљедицама ширења епидемије смртоносном бактеријом ешерихија коли, рекли су званичници.

"Мађарска, која предсједава ЕУ, сазвала је ванредни састанак европских министара за пољопривреду и безбједност намирница за данас у 14.00 часова у Луксембургу", потврдио је Мартон Хајду, портпарол мађарског представништва при ЕУ.

Он је изјавио да ће министри расправљати о посљедицама ширења епидемије, као и о питању безбједности намирница и помоћи ратарима.

Хајду је рекао да ће на састанку присуствовати европски министри задужени за пољопривреду и безбједност намирница, као и европски комесар за пољопривреду Дацијан Сиолос и европски комесар за здравље Џон Дали.

Драстичан пад продаје и увоза европског поврћа услиједио је након избијања епидемије смртоносне бактерије ешерихија коли, која се углавном појавила на сјеверу Њемачке и упозорења њемачких санитарних власти о пажљивом конзумирања свјежег краставца, парадајза и салате.

Од почетка ширења епидемије у Њемачкој су преминуле 22 особе, а једна у Шведској.

Европска комисија могла би да предложи министрима конкретне приједлоге за помоћ у овом сектору.Оставите одговор