СДС: Прегласавањем српског члана Предсједништва значи намјерно блокирање

Српска демократска странка (СДС) саопштила је данас да је неопходно да Предсједништво БиХ одлуку о мандатару за састав Савјета министара БиХ донесе консензусом и да ће било какво прегласавање српског члана значити намјерно блокирање процеса конституисања институција од стране друга два члана Предсједништва. "Предложени кандидат, поред стручних, мора задовољити и критеријум ротације који предвиђа да […]

недеља, мај 22, 2011 / 22:36

Српска демократска странка (СДС) саопштила је данас да је неопходно да Предсједништво БиХ одлуку о мандатару за састав Савјета министара БиХ донесе консензусом и да ће било какво прегласавање српског члана значити намјерно блокирање процеса конституисања институција од стране друга два члана Предсједништва.

"Предложени кандидат, поред стручних, мора задовољити и критеријум ротације који предвиђа да номинован буде припадник хрватског народа иза кога стоји већинска воља хрватског гласачког тијела", наводи се у саопштењу.

Након формирања руководства Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, СДС очекује да Предсједништво БиХ, у складу са законом у року од осам дана од дана конституисања Дома, предложи мандатара за састав Савјета министара БиХ.

СДС истиче да је одговорност за даље процесе у БиХ у рукама Предсједништва БиХ и апелује на његове чланове да не предлажу кандидате који неће добити подршку у скупштинској процедури, јер ће тиме непотребно изгубити вријеме и створити услове за даље продубљивање кризе.

СДС се захвалила свим посланицима Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ који су подржали иницијативу ове странке за формирање скупштинског руководства и на тај начин, како се наводи, створили услове за деблокаду формирања власти на нивоу БиХ и показали да проблеме могу рјешавати искључиво домаћи политички представници.

"Позивамо све странке на уважавање међусобних интереса и враћање културе дијалога и компромиса у рјешавању спорних питања, у интересу оба ентитета и свих народа и грађана БиХ. Крајње је вријеме да се политика окрене рјешавању егзистенцијалних проблема грађана, умјесто промовисања неостваривих циљева, занемарујући интересе других", наводи се у саопштењу.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор